Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

 Μια ωραία φωτογραφία που κυκλοφόρησε πρόσφατα παρμένη απο κάποιο Γερμανικό περιοδικό που έκανε αφιέρωμα στην Κρήτη και στην Κίσαμο. Την είδα στην σελίδα του Δεσποτάκη όσο και του αγαπητού φίλου Κώστα Χατζηκοκολάκη με το εξής αρθράκι που αξίζει να το αναρτήσω αυτούσιο.

Ο Λουβιτομανώλης στο Καστέλι Κισάμου θιάζοντας χαμηλά υποδήματα. Εποχές που ο κόσμος  φόραγε αυτά τα υποδήματα, είτε στα χωράφια, είτε είχε ένα ζευγάρι για τις σκόλες πριν το ρίξει στις γαλότσες  και στα φτηνά κι άχρηστα κινέζικα... καθισμένος στο σκαμνάκι του προσπαθεί με την χαρακτηριστική πένσα να φορμάρει το πάνω μέρος του υποδήματος που είναι μέσα στο γαμπάλι και να μπορέσει να τα σολιάσει...κατόπιν περνούσε τα βάρδουλα  ...τα κάρφωνε με τις ξυλότσιτες.....και τα υποδήματα έτοιμα κι αθάνατα. Μερικοί πελάτες θέλανε τα τριζάτα υποδήματα όποτε τους έκανε ειδική επεξεργασία στα βάρδουλα ώστε να κάνουν θόρυβο -τρίξιμο όταν περπατιοντουσαν. Συνήθως ζήτηση είχαν τα μαύρα αλλά μερικοί ζητούσαν και τα λεγόμενα κόκκινα (καφέ χρώματος) για πιο επίσημα ή είχαν και των δύο χρωμάτων όπως εγώ για να τα ταιριάζεις ανάλογα το ντύσιμο..  Κάμελ βερνίκι....βούρτσες ... μάλλινο ύφασμα για μαγλίνισμα.... και έτοιμος για την βόλιτα, κι αυτά μέχρι τέλος δεκαετίας του 90.
Να βάλω και γω μια με τους δυο Μανώληδες....

Δεν υπάρχουν σχόλια: