Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΑΛΑΘΥΡΟ ΚΙΣΑΜΟΥ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθους κόσμου τιμήθηκε η 78η επέτειος του ολοκαυτώματος της Μαρτυρικής Μαλαθύρου. Στις 27 Αυγούστου 2022 έγινε τρισάγιο στο μνημείο των 61 ηρώων στον τόπο εκτελέσεως (φαράγγι Μάκρωνα Κοινότητας Βουλγάρω) στο οποίο παρέστησαν ο Δήμαρχος Κισσάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο καθηγητής κ. Απόστολος Κυριτσάκης, ο δημοσιογράφος Μανώλης Πιμπλής, ο κ. Γιώργος Καλαϊτζάκης π. Γενικός Διευθυντής ΕΛΤΑ καθώς και πολλοί συγγενείς των εκτελεσθέντων.
Την Κυριακή 28 Αυγούστου 2022 μετά τη θεία λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιου, έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο των πεσόντων. Στην τελετή παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, ο Βουλευτής Κ.Κ.Ε. Ηρακλείου κ. Μανώλης Συντυχάκης, οι Δήμαρχοι Κισσάμου και Χανίων, κ. Μυλωνάκης και κ. Σημαντηράκης, ο Υποδιοικητής της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Συνταγματάρχης κ. Νίκος Κωστάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Χανίων κ. Γιώργος Μαστραντωνάκης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, εκπρόσωποι της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας, συλλόγων καθώς και τοπικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.
Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μαλαθύρου κ. Σπύρος Δαράκης (εκ μέρους του κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη, Δημάρχου Δήμου Ανωγείων, ως μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945) και ο δημοσιογράφος– διευθυντής εκδόσεων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Φεστιβάλ Χανίων κ. Μανώλης Πιμπλής, ανιψιός του ήρωα ανθυπολοχαγού κ. Μανώλη Νικ. Πιμπλή.
Η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης κ. Ζαχαρένια Σημαντηράκη, σε έντονα συγκινησιακό κλίμα αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα εκείνης της ημέρας, ενώ η κ. Άννα Σημαντηράκη – Γκρίμσω απήγγειλε το βραβευμένο ποίημα «στην Κρήτη του ’41». Μετά το προσκλητήριο πεσόντων, και την κατάθεση στεφάνων ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα κατά την παράδοση του χωριού.
Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή πραγματοποίηση της εκδήλωσης είχαν η Φιλαρμονική του Δήμου Κισσάμου ¨Ειρηναίος Γαλανάκης¨, ο Σύλλογος Διατήρησης Ιστορικών Οχημάτων, το Τμήμα Ιστορικών Αναπαραστάσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου ¨Το Ρόδο¨ και ο Σύλλογος Ριζιτών ¨Η Κίσσαμος¨, καθώς και κάτοικοι της Μαλαθύρου.
Εκ του Δήμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: