Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΤΩΝΗ ΗΤΑΝ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΝΝΟΥΣΑΚΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Την Δευτέρα 22 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Αντωνίου Καμάρας μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στο πολυετές, πολυσχιδές και πολύτιμο διαχρονικά έργο του Αννουσακειου Ιδρύματος Κισάμου. Στην εκδήλωση αυτή κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Κατακης Παντελής φαρμακοποιός και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων του Αννουσακειου. Αναφέρθηκε σε όλο το Ιστορικό του Ιδρύματος καθώς και λεπτομερώς σε όλες τις δράσεις του. 
Εκ μέρους της χορωδίας, "Άγιος Γεώργιος Διβολης", μίλησε η κυρία Αικατερίνη Κολοκυθά η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό και τη δράση της χορωδίας.  Στη συνέχεια ανέλαβε δράση η χορωδία που με απόλυτη επιτυχία μας ταξίδεψε στο πρώτο μέρος στη Μικρά Ασία και σε σ΄ όλη την Ελλάδα στο δεύτερο. Ικανοποιητική η συμμετοχή του κόσμου. Επακολούθησε χαιρετισμός του Πατρός Χατζηδάκη Εμμανουήλ Εφημέριου Αλικιανού και ιδρυτού της χορωδίας την οποία σημειωτέον διηύθυνε ο γιος του Ελευθέριος Χατζηδάκης εκπαιδευτικός και Πρωτοψάλτης. Στο τέλος προσφέρθηκαν πλούσια κεράσματα από το Σύλλογο Γυναικών Αγίου Αντωνίου τις οποίες ευχαριστούμε επίσης θερμά.

Η ομιλία του κ. Παντελή Κατάκη
Στην σημερινή εκδήλωση μου δίνεται η δυνατότητα να σας ενημερώσω όσο το δυνατόν πιο συνοπτικά, για το Αννουσάκειο Ίδρυμα.
Το Αννουσάκειο Ίδρυμα της Μητροπόλεως μας είναι ένα τεράστιο θαύμα του 1967,όπως χαρακτηριστικά το είχε αποκαλέσει ο Ιδρυτής του, μακαριστός Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης. Την εποχή εκείνη τον είχε επισκεφθεί ο Γεώργιος Αννουσάκης από τα Μεσόγεια Κισσάμου που διέμενε στην Αμερική και του είχε πει την επιθυμία του να επιχρυσώσει το εικόνισμα του Αγ. Σπυρίδωνα που του είχε ιδιαίτερη ευσέβεια. 
  ‘’Θα κάμω ότι μου λες Δέσποτα μου’’ απαντά ο ευλαβής Χριστιανός. Και πρόσθεσε: έχω στην διάθεση μου (50.000) δολάρια και τα διαθέτω ευχαρίστως γι’ αυτό το σκοπό ..
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ευχαρίστησε τον φιλάνθρωπο δωρητή, αγόρασε με χρήματα της Μητροπόλεως ένα ευρύχωρο οικόπεδο, δέκα περίπου στρεμμάτων, από τους αδερφούς Ψωματάκη (ήταν αμπελώνας) στην περιοχή του Πύργου και το 1968 άρχισε την οικοδομή του Γηροκομείου.
  Συγκεκριμένα,  για τα ευγενή αυτά αισθήματα του , τον συνεχάρη και του πρότεινε αντί της επιθυμίας του αυτής, μιας και ο Αγ. Σπυρίδωνας δεν χρειαζότανε χρυσά, θα ήταν καλύτερα να βάζανε από κοινού χρήματα για να δημιουργήσουν μια στέγη για τους γέροντες, καθώς τα παιδιά τους φεύγουν για άλλες πολιτείες και αυτοί μένουν μόνοι και αβοήθητοι.
  Πράγματι την εποχή εκείνη τα περισσότερα χωριά ήταν χωρίς αμαξωτό δρόμο και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. 
 Το 1970 η λειτουργία του Ιδρύματος άρχισε με 16 γερόντισσες. Πρώτος διαχειριστής του Ιδρύματος υπήρξε ο πατήρ Δημήτριος Σημαντηράκης, δεύτερος ο πατήρ Στυλιανός Κασαπάκης και τρίτος μέχρι και σήμερα ο Πρωτοπρεσβύτερος Αρετάκης Αντώνιος, που εργάζεται ως ακάματος εργάτης για να οδηγήσει το Ίδρυμα στις μέρες μας ακόμα πιο ψηλά.
  Ο ερχομός του νέου Επισκόπου κ.κ Αμφιλόχιου αναβάθμισε το Ίδρυμα με μεγάλες καινοτόμες αλλαγές πάνω σε σύγχρονες ιατρικές βάσεις. Γενικότερα ο Σεβασμιότατος αφιερώνει ψυχή και πνεύμα για το μέλλον του τόπου μας, τους ανθρώπους και την Ορθοδοξία μας.
  Από αυτή την θέση θα ήθελα να του πω ένα μεγάλο "ευχαριστώ" γιατί το Αννουσάκειο θεραπευτήριο, με τη δίκη του καθοδήγηση και συμβολή, διατηρείται ως πρότυπο Ίδρυμα στην Κρήτη, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ,ανταλλάσσοντας εμπειρίες και γνώσεις με πολλά κέντρα του εξωτερικού για την καλύτερη και αρτιότερη λειτουργία του.
     Είναι γεγονός ότι από τα 16 άτομα αρχικά έφτασε να φιλοξενεί σήμερα 70 στο θεραπευτήριο και 20 στο Κέντρο Αποκατάστασης.
    Το κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας "Άγιος Σπυρίδων" της Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Πιστοποιημένο Πάροχο Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Το κέντρο με εφόδιο την μακρόχρονη εμπειρία στον χώρο της υγείας, προσφέρει υψηλής ποιότητας εξειδικευμένες υπηρεσίες περίθαλψης, χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα μέσα της αποθεραπείας. Μετά την νοσηλεία σε Γενικό Νοσοκομείο, Πανεπιστημιακή η Ιδιωτική Κλινική, οι ασθενείς με ασθενοφόρο του Κέντρου μπορούν να εισαχθούν στην Μονάδα Νοσηλείας στην περίπτωση που χρήζουν Αποκατάστασης λόγω :
Ορθοπεδικών επεμβάσεων 
Κινητικών Αναπηριών από τραυματισμούς - κρανιοεγκεφαλική κάκωση από τροχαία ατυχήματα κ.α
Παθήσεων όπως Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, σκλήρυνση κατά πλάκας-Guilain Barre, κ.α
  Το Κέντρο παρέχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξατομικευμένης αποκατάστασης με έγκυρη διάγνωση ,θεραπευτική παρέμβαση και σφαιρική κάλυψη των αναγκών του ασθενή. Ειδικότερα προωθεί :
 α) Βελτίωση κινητικότητας μέσω :
Eνδυνάμωσης 
Ανάπτυξης μεγίστης λειτουργικότητας ,ανεξαρτησίας και αυτονομίας
Διατήρηση του εύρους των αρθρώσεων 
Βελτίωση της αντοχής και συνολικά της φυσικής κατάστασης του ατόμου
  β) τη συμμετοχή σε ατομική εργασιοθεραπεία για την εκπαίδευση του ασθενή στη διαχείριση καθημερινών βασικών αναγκών όπως σίτισης, ένδυσης, μετακίνησης και ψυχαγωγίας, στα πλαίσια της αυτόνομης διαβίωσης στο σπίτι πριν από το προγραμματισμένο εξιτήριο.
  γ) την ένταξη σε πρόγραμμα ομαδικής εργασιοθεραπείας :
Φυσικής άσκησης 
Χειροτεχνίας
Αναπόλησης - Συζήτησης
Γνωστικού ερεθισμού 
Οικιακών δραστηριοτήτων 
Αγωγής υγείας και συμπεριφοράς για την κατάκτηση δεξιοτήτων ,αυτονομίας και ταυτότητας
 δ) την ψυχολογική υποστήριξη του ασθενή και του οικογενειακού περιβάλλοντος για την καλύτερη διαχείριση και αποδοχή της νέας κατάστασης με τις δυσκολίες αλλά και τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται.
 ε) την κοινωνική επανένταξη μέσω της αποκατάστασης της ισορροπίας μεταξύ του ατόμου και του οικογενειακού, σχολικού, κοινωνικού ή επαγγελματικού περιβάλλοντος.
ΜΟΝΑΔΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ 20 ΘΕΣΕΩΝ
 Το κέντρο πρωτοπορεί με την νοσηλεία των ασθενών σε 10 δίκλινα διαμερίσματα, πλήρως εξοπλισμένα με σύγχρονα υποστηρικτικά μέσα και ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Ο ασθενής σε ένα ασφαλές θεραπευτικό περιβάλλον που θυμίζει οικογενειακή εστία με κουζίνα, καθιστικό, υπνοδωμάτιο, WC ΑμΕΑ και μπαλκόνι, απολαμβάνει εξειδικευμένες υπηρεσίες και σύγχρονες ανέσεις με σεβασμό στην προσωπικότητα καθώς και στην διατήρηση της προσωπικής του ζωής. Αποτελεί την πιο σύγχρονη μορφή περίθαλψης αφού συνδυάζει ένα εξειδικευμένο σύστημα θεραπείας και αποθεραπείας σε ένα οικεία λειτουργικό για τις ανάγκες της καθημερινότητας.
 Η ομάδα αποθεραπείας απαρτίζεται από Φυσίατρο, Παθολόγο και όποιες ιατρικές ειδικότητες κριθούν απαραίτητες, Φυσιοθεραπευτές, Νοσηλευτές, Εργασιοθεραπεύτρια, Λογοθεραπεύτρια, Ψυχολόγο και Κοινωνική Λειτουργό. Η Μονάδα διαθέτει άνετο χώρο εργασιοθεραπείας, εκδηλώσεων και κοινής τραπεζαρίας – καθιστικού με πανοραμική θέα προς το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, που συνδυάζει την ομορφιά της θάλασσας και του βουνού.
ΧΩΡΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Απαρτίζεται από 5 αίθουσες θεραπείας ,κινησιοθεραπείας, υδροθεραπείας, ηλεκτροθεραπείας, διάγνωσης, φυσικής εξέτασης, καθώς και δυο εργαστήρια λογοθεραπείας και εργασιοθεραπείας. Λειτουργεί με μηχανήματα που ανταποκρίνονται σε σύγχρονα διεθνή πρότυπα, όσον άφορα τις τεχνικές αποκατάστασης, στόχοι είναι : 
Διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση 
Πρόληψη αναμενόμενων επιπλοκών 
Αποκατάσταση λειτουργικών υπολειμμάτων
Ανάπτυξη απομένουσων δυνατοτήτων του οργανισμού
Ενεργοποίηση και αποκατάσταση παλιών κέντρων λειτουργίας
Επανεκπαίδευση μονίμων ανικανοτήτων
Τέλος  σκοπός του κέντρου είναι η καλύτερή όσο το δυνατόν επανένταξη  των περιθαλπόμενων του στους προηγούμενους ρυθμούς τους.
Το Αννουσάκειο Ίδρυμα το εμπιστεύτηκαν και το ενίσχυσαν μεγάλα Ιδρύματα και ευεργέτες όπως το Ίδρυμα "Ιωάννης Σ. Λάτσης" το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχο" και ο κ. Β. Βαρδινογιάννης κ.α. 
  Μεταξύ άλλων Κισαμιτών με σημαντική προσφορά δωρεών σε Ιδρύματα, συμπεριλαμβάνονται ο εν αποστρατεία μακαριστός αντιστράτηγος, Βενιζέλος Σκαλίδης από το Κεφάλι των Εννιά Χωρίων ο οποίος κατέθεσε οικονομική δωρεά για το Αννουσάκειο. 
 Ως πρόεδρος του συνδέσμου θέλω να ευχαριστήσω δημοσιά την κ. Παναγιώτα Φαλδαμή για την προσφορά της τόσο στην Ιερά Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου για τα γραφεία Διοίκησης που χρηματοδότησε άλλα και στο Αννουσάκειο Θεραπευτήριο, με την συνδρομή της οποίας δημιουργήθηκε και ολοκληρώθηκε μια πτέρυγα ευρωπαϊκών προδιαγραφών 17 δωματίων , τα  οποία έχουν την δυνατότητα φιλοξενίας 33 ατόμων που πάσχουν από άνοια. 
  Θέλω να επισημάνω ότι το Αννουσάκειο Ίδρυμα οργανώνει ένα πολυποίκιλο δίκτυο υπηρεσιών περίθαλψης με δομές μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για τις ανάγκες των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας μας . 
 Ο σύνδεσμος μας έχει ανάρτηση μια ιστοσελίδα για να μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να πληροφορούνται για τις δράσεις μας και για το τι γίνεται εντός και εκτός του Ιδρύματος και με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε ότι στα 6,5 χρόνια λειτουργίας της την έχουν επισκεφθεί 325.000 επισκέπτες.
  Σκοπός του συνδέσμου είναι να βοηθά στο σημαντικό έργο του Αννουσακείου Ιδρύματος και ειδικότερα στην παροχή βοηθείας σε άτομα που διαβίουν μέσα στο Ίδρυμα ώστε  να βιώνουν ευχάριστες στιγμές και να ξεφεύγουν από σκέψεις που μπορεί να τους φέρουν θλίψη και μελαγχολία. Αυτό το πετυχαίνουμε με διάφορους τρόπους, είτε μέσα στο χώρο του Αννουσακείου, κουβεντιάζοντας μαζί τους ,καλώντας μουσικούς, χορευτικά συγκροτήματα θεατρικά σχήματα, μαθητές απο σχολικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής για ψυχαγωγία και διασκέδαση, είτε έξω στην κοινότητα με προγραμματισμένες εξόδους για να παρακολουθήσουν κάποια εκδήλωση η να επισκεφθούν διάφορες περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ,όπως πολιτιστικά κέντρα, καφετερίες, ξενοδοχεία κλπ, καλώντας ταυτόχρονα και καταξιωμένους ομιλητές από όλη την Ελλάδα καταγόμενους από την Κίσαμο για να τους μιλήσουν και να συναναστραφούν μαζί τους.
   Το ελπιδοφόρο για εμάς είναι η άμεση και ειλικρινής ανταπόκριση επιχειρηματιών σε κάθε πρόσκληση που τους απευθύνουμε για φιλοξενία των ενοίκων του Ιδρύματος στον επαγγελματικό τους χώρο. Με αυτό το τρόπο διαμορφώνεται ένα πολύ ισχυρό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης που αγκαλιάζει και συμμερίζεται τον πάσχοντα άνθρωπο.
 Μέσα από ένα τέτοιο  δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης μπορούμε όλοι μαζί, να κάνουμε την κοινωνία μας δικαιότερη , με βασικό γνώμονα την προστασία των αδύνατων μελών της, και δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι όταν δίνουμε αγάπη εισπράττουμε περισσότερο αγάπη. 
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: