Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΣΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ Γ.Ν ΧΑΝΙΩΝ

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων με το προσωπικό αυτού να έχει φτάσει στα όριά του, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο, αναδεικνύει διαχρονικές ευθύνες τόσο της νυν όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Χαιρετίζουμε τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι και το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό του ΓΝΧ, που σε αντίξοες συνθήκες, χωρίς ρεπό, με τσακισμένα τα μισθολογικά και εργασιακά τους δικαιώματα , προσπαθούν να κρατήσουν όρθιο το νοσοκομείο. Η κατάθεση ψυχής του προσωπικού του ΓΝΧ, όπως αυτή εκφράστηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Χανίων το Σάββατο 30/7 πρέπει να αποτελέσει αφορμή να ενισχυθεί ο αγώνας του συνόλου των σωματείων και φορέων της πόλης απέναντι στην συνειδητή προσπάθεια υποβάθμισής του. Υποβάθμιση που χρόνια τώρα εξελίσσεται με σταδιακή δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης που δημιουργεί και την αναγκαία συνθήκη για την περεταίρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.
Τι πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι την ίδια ώρα που στο ογκολογικό τμήμα του ΓΝΧ οι 2 οικολόγοι είναι στα όρια της κατάρρευσης με έκδηλη την ανησυχία συνέχισης παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, μεγάλη ιδιωτική κλινική στον Δήμο Χανίων κατασκευάζει νέα ιδιωτική ογκολογική κλινική;
Αυτή η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας - Πρόνοιας είναι που ακρωτηριάζει το ΓΝΧ. Αποτέλεσμα και αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσει αυτή είναι οι χαμηλοί μισθοί που δίνονται στους νεοπροσλαμβανόμενους ιατρούς. Για αυτό ενώ η κυβέρνηση βρίσκει εκατομμύρια να επιδοτήσει τους μονοπωλιακούς ομίλους δεν δέχεται τις αυξήσεις στις αμοιβές του ιατρικού προσωπικού. Για αυτό και διατηρούνται οι μεγάλες περικοπές που πέρασαν τους νόμους 4093/2012 της κυβέρνησης της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και τον νόμο 4472/2017 της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ η αμοιβή της εφημερίας απασχόλησης παραμένει σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα. Τα δεδομένα αυτά δεν επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωση σε υγειονομικούς που επιθυμούν να εργαστούν στα Χανιά, καθώς το κόστος διαβίωσης είναι αρκετά αυξημένο, ιδιαίτερα για την στέγαση, σε μια περίοδο που κορυφώνεται το κύμα της ακρίβειας.
Θεωρούμε όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως λύση στα προβλήματα του ΓΝΧ, ούτε καν προσωρινή, η μετακίνηση ιατρικού προσωπικού από τα περιφερειακά κέντρα υγείας που αναφέρεται το κοινό ψήφισμα που οι δήμαρχοι του Νομού Χανίων προωθούν. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι κρίσιμη για την υγεία του λαού και χρίζει και αυτή άμεση ενίσχυση. Όσοι θεσμικοί και μη προτείνουν τέτοια λύση, είναι σαν να αποδέχονται την ίδια την αιτία που οδήγησε το πρόβλημα, η οποία δεν είναι άλλη από την συνειδητή υποβάθμιση συνολικότερα της δημόσιας υγείας προς όφελος των ιδιωτικών κλινικών.
Στην κατάσταση αυτή που έχει διαμορφωθεί οι υγειονομικοί δεν θέλουν να δουν απλά συμπάθεια από τους Δημάρχους, ούτε προτάσεις που αντί να λύνουν, δίνουν άλλοθι στην κυβέρνηση να οξύνει το πρόβλημα διαλύοντας ακόμη παραπάνω την πρωτοβάθμια υγεία.
Αυτό που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι του δημόσιου συστήματος υγείας στο νομό είναι τα δημοτικά συμβούλια να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση τα αυτονόητα:
· Να στελεχωθεί άμεσα το Νοσοκομείο Χανίων με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων, με μισθούς προ του 2012 και μέσω διορισμού με κατεπείγουσες διαδικασίες (έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων όλων των υποψήφιων γιατρών για τις μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί).
· Να επιδοτήσει το υπουργείο υγείας το ενοίκιο κατοικίας ιδιαίτερα στους νεοπροσλαμβανόμενους γιατρούς. Να καταγραφεί η δημόσια περιουσία και να οργανωθεί η διεκδίκηση των Δημοτικών αρχών ,με στόχο να αξιοποιηθεί για κατοικίες που με κρατική χρηματοδότηση , θα μπορούν να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες στέγασης του ιατρικού προσωπικού.
· Να προχωρήσει στη μονιμοποίηση των επικουρικών, συμβασιούχων, εργολαβικών εργαζόμενων όλων των ειδικοτήτων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
· Να διαμορφωθούν ασφαλείς κι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Να τηρούνται τα ωράρια εργασίας, τα προβλεπόμενα ρεπό.
· Να εξασφαλιστεί απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εξετάσεις, χωρίς πλαφόν και περικοπές, με κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
· Να συμμορφωθεί η κυβέρνηση με τις αποφάσεις του ΣτΕ και να επαναφέρει τους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών στα επίπεδα πριν από τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές και να αποδώσει το σύνολο των αναδρομικών σε όλους τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος Υγείας που δίκαια τα διεκδικούν. Να επεκτείνει τα Β.Α.Ε. στα νοσοκομεία.
Για την Λαϊκή Συσπείρωση
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος: Μαρινάκης Αλέκος
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:
-XANIΩΝ : Βουρλάκης Νίκος
Λουτσέτης Μπάμπης
ΠΛΑΤΑΝΙΑ : Ανθούσης Δημήτριος
Κουμάκη Αλεξία
Μαριανάκης Στυλιανός
-ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ: Μελισσάκης Νικήτας
Zώης Σταύρος
-ΚΙΣΑΜΟΥ : Φραγκιουδάκης Γεώργιος
-ΚΑΝΤΑΝΟΥ-ΣΕΛΙΝΟΥ : Γεωργιλάκης Γεώργιος
Μαράκης Bαρδης
Λιτσαρδάκης Νίκος
Παπαδάκη Χαριτίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: