Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ Η ΠΡΩΤΗ ΑΣΦΑΛΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

- Έχει περάσει κάτι παραπάνω από ένας αιώνας από τότε που δημιουργήθηκαν τα πρώτα μέτρα ασφάλτου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, αλλάζοντας μια για πάντα την εικόνα της πρωτεύουσας.
Οι αρχές του προηγούμενου αιώνα ήταν μια περίοδος σημαντικών αλλαγών στην ρυμοτομία της Αθήνας, με την Λεωφόρο Συγγρού για παράδειγμα να χαράσσεται το 1901 και να ενώνει άμεσα το παραλιακό μέτωπο με το κέντρο της πρωτεύουσας.
Τέσσερα χρόνια μετά, το 1905, ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Μερκούρης (παππούς της Μελίνας Μερκούρη), αποφάσισε μαζί με το επιτελείο του να προχωρήσουν στην πρώτη ασφαλτόστρωση. Οι λόγοι ήταν προφανείς, μιας και η άσφαλτος θα “έδιωχνε” από το κέντρο της πόλης την σκόνη και την λασπουριά των βροχερών ημερών
.
- Στην Κίσαμο γενικά την πρώτη άσφαλτο λένε οτι την έριξαν οι Γερμανοί 43-44 σε κάποια κομμάτια που χρησιμοποιούσαν πολύ αυτοί, ως και τότε οι δρόμοι ήταν όλοι χωμάτινοι.... μέσα στην πόλη όμως και βάση της ιστορικής όσο και επίκαιρης φωτογραφίας του Ανυφαντή, η πρώτη άσφαλτος έπεσε επί δημαρχίας κ. Φουρναράκη (πριν απο το 60) που με το επιτελείο του όπως βλέπουμε, πιστοί και θρησκευόμενοι, κάνουν και αγιασμό να πάει καλά τη ασφαλτόστρωση.
- Μάλλον ήταν ο πρώτος και τελευταίος αγιασμός δημόσιου δρόμου στην πόλη μας, αφού απο τότε και μετά τα πράγματα δεν πάνε καλά ειδικά σε αυτό το κομμάτι. Δρόμοι για τα πανηγύρια που μπαλώνονται για τα μάτια του κόσμου και κάθε δεκαετία. 
Όπως έμαθα ο επόμενος αγιασμός θα γίνει όταν θα πέσουν τα υπόλοιπα κομμάτια τη διακεκομμένης ασφάλτου ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: