Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΙΔΕΑ;

Αν και την έχω ξαναναρτήσει την ιδέα του Νίκου Δαράκη (πέρυσι τον Αύγουστο) την ξαναναρτώ μπας και τώρα που θα πέσουν τα πολλά λεφτά (λόγω εκλογών) κάνουμε και το όνειρο των νέων της πόλης πραγματικότητα.
Γεια σε όλους
Αυτή η δημοσίευση απευθύνεται κυρίως στη δημοτική αρχή (σε κάθε δημοτική αρχή γενικότερα) και σε άτομα-οργανισμούς που έχουν τη δύναμη και τη δικαιοδοσία να κινήσουν τα νήματα για να δημιουργηθεί οτιδήποτε στην πόλη μας. Από την ηλικία των 13 ετών είχα την τύχη να ζήσω στα Χανιά όποτε όσο κι αν ακούγεται περίεργο αυτό έπαιξε ένα μεγάλο ρόλο για να γίνω αυτό που είμαι σήμερα, και τι θέλω να πω με αυτό? ΤΕΧΝΗ. Όχι πολύ για τα τότε χρόνια και εκεί αλλά αρκετή για να συνεχίσω το ερέθισμα που είχα από 4 ετών (ζωγραφική) και είχε σχεδόν χαθεί με το να μεγαλώνω στο Καστέλι που ως τότε ήταν πολύ πίσω σε αυτό το κομμάτι.
Όσο μεγάλωνα και γύριζα πίσω στο Καστέλι τόσο καταλάβαινα περισσότερο ότι σε θέματα υποδομών της τέχνης και κουλτούρας υπήρχε κενό και πάντα με έθλιβε γιατί έβλεπα και ήξερα ποσό πολύ ταλέντο έχει αυτός ο τόπος σε πόλους αν όχι όλους τους κλάδους (μουσικοί, ζωγράφοι, αθλητές, ηθοποιοί κ.α) και πάντα ένιωθα ότι δεν είχα ένα σπρώξιμο από θέμα υποδομής για να εξελίσσομαι και να γίνομαι καλύτερος.
Στα Χανιά είδα νέα πράγματα που μου άνοιξαν τους εγκεφαλικούς ορίζοντες όπως το γκράφιτι φυσικά που ως τότε δεν είχαμε ούτε ένα στο Καστέλι, και αμέσως άρχισα να δραστηριοποιούμαι ξανά στον τομέα της τέχνης, αλλά ακόμα και εκεί ήταν δύσκολα τα πράγματα γιατί το γκράφιτι ήταν κατακριτέο και παράνομο οπότε δύσκολα εξασκούμουν. Πλέον έχουμε 2021 και νωχελικά ακόμα και τα πιο οπισθοδρομικά μυαλά έχουν αρχίσει και σκέφτονται διαφορετικά.
Αυτό που θέλω να πω εδώ είναι ότι νιώθω θλίψη που δεν υπάρχει στην Κίσαμο ένας χώρος που θα μπορεί ένα νέο παιδί να αποκτήσει νέες ιδέες και ερεθίσματα, να παίξει και να ψυχαγωγηθεί!
Για να μπω στο κυρίως θέμα, τις τελευταίες μέρες έκανα μια τοιχογραφία στον παλιό αγροτικό συνεταιρισμό και όσο έβλεπα γύρω μου ένα τόσο μεγάλο και ανεκμετάλλευτο χώρο να κοντεύει να γίνει σκουπιδότοπος, σκέφτηκα ποσό κρίμα είναι να μην είναι ένα ωραίο πάρκο δραστηριοτήτων εκεί!

Ένα πάρκο που θα έχει τοίχους ελεύθερους για όλους να ζωγραφίσουν, πίστα για skateboard και bmx που πλέον τα νέα παιδιά θέλουν τόσο πολύ και έχετε παρατηρήσει ότι κάνουν όπου βρουν (στη ράμπα του μουσείου και στους δρόμους), κλειστό κτήριο πινγκ - πονγκ, κλειστό κτήριο που θα μπορούν να γίνουν εκθέσεις ζωγραφικής και χώρο για σκάκι...
Αυτός ο χώρος είναι ιδανικός για αυτό γιατί έχει έτοιμη την υποδομή!
Όποτε αυτό σημαίνει ότι το κόστος για να γίνει θα είναι πολύ λιγότερο!
Και τέλος να πω ότι έκατσα και έφτιαξα ένα πολύ απλό σχέδιο για να πάρετε μια γεύση.
Σας παρακαλώ δείτε την πρόταση μου και εύχομαι να το διπλό σκεφτείτε και να δείτε ποσό πολύ ανάγκη το έχει ο τόπος!
Γιατί, ωραία και τα παινέματα, αλλά να βοηθάμε και λιγο έμπρακτα.
Τόσο ταλέντο που έχει η πόλη μας, και άλλο τόσο που είναι στα σκαριά είναι κρίμα να μένει με ένα κινητό στο χέρι!
Ευχαριστώ.
Δαράκης Νικος
Αποδέκτες
Δήμος Κισάμου
Νέος Εμπορικός Σύλλογος Κισάμου
Ιερά Μητρόπολης Κισάμου & Σελίνου

Υ.Σ  Και φυσικά δεν ειναι μόνο οι εγκαταστάσεις της Ένωσης που θρουλλούν αλλά και πολλά ακόμα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την νεολαία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: