Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ 1912-1922 -ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ "Η ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ"

Σ΄ ένα ευάριθμο ακροατήριο στο Τσατσαρωνάκειο έγινε ετεροχρονισμένα η παρουσίαση του ετήσιου ημερολογίου του Συλλόγου.
Ο Σύλλογος με τον δραστήριο πρόεδρο του κ. Γρυμπαουλάκη Δημήτρη και με τη συνεργασία του Συμβουλίου του Συλλόγου συνεχίζει επάξια την παράδοση που κληρονόμησαν από τον αείμνηστο και επί μακρόν πρόεδρο του Συλλόγου αείμνηστο Αθανάσιο Δεικτάκη.
Αξιοθαύμαστη λοιπόν η όλη προσπάθεια του Συλλόγου για την επετειακή έκδοση του ημερολογίου 2022 με αφορμή τα εκατό χρόνια από την μικρασιατική Καταστροφή. Σ’ αυτό τον πόλεμο όπως και του προηγούμενους Βαλκανικούς από το 1912, η Κίσαμος παρούσα συμμετείχε με εκατοντάδες πολεμιστές το άνθος των νέων και των μεγαλυτέρων ανδρών και όπως σε κάθε πόλεμο η κοινωνία μας θρήνησε νεκρούς και  άλλους που επέζησαν τραυματίες.
Σε μια εποχή άκρατου υλισμού και φιλαυτίας και των κατ’ ευφημισμό λεγομένων πνευματικών ανθρώπων, ο πολιτιστικός Σύλλογος «Γραμβούσα» ενεργοποίησε πλήθος ανθρώπων τόσο από την αυτοδιοίκηση αλλά και ενεργούς πολίτες άλλων πνευματικών φορέων και διακεκριμένους πνευματικά συνεπαρχιώτες μας αλλά και το πλήθος των απογόνων και όσων άλλων μπορούσαν να καταθέσουν στη μνήμη της ιστορίας, ώστε να πετύχουν ένα μνημειώδες επίτευγμα να παρουσιάσουν τους αφανείς εκείνους ήρωες, τιμή στους πεσόντες με καταγωγή από την Κίσαμο και μέσω αυτών τιμώντας όλους όσους θυσιάστηκαν για την πατρίδα.
Ένα ιστορικό ντοκουμέντο όπου κατ' αλφαβητική σειρά οι φωτογραφίες που με τόσο κόπο αναζητήθηκαν, ζωντανεύουν στην μνήμη μας και συγκινούν την ψυχή μας. Αποκωδικοποιούμε την δική μας ζωή βιώνοντας την  ζωή μας, να συνεχίζεται ως κρίκος  στην αλυσίδα του χθες συνδεδεμένη με την θυσία εκείνων και την ευθύνη στην συνεχή ροή της ιστορίας.
Είναι αυτονόητο πόσο σημαντικό είναι το βιβλίο, που σαν επετειακή ημερολογιακή έκδοση πέρα από προβολή ιστορικής σημασίας, εξυψώνει μορφές ταπεινών ηρώων που αγωνίστηκαν για τα υψηλά αγαθά της πατρίδας και της ελευθερίας.
Σημαντικά και άκρως συγκινητικά τα αφηγηματικά κείμενα από ημερολόγια και άλλες πηγές..
Μακρά από του να είναι εύκολο να μιλήσει  κανείς για  μια μεγάλη προσπάθεια  με συνήθεις επαίνους, αξίζουν ευχαριστίες στον πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γρυμπαουλάκη Δημήτριο και μέσω αυτού όλων που και στο «βιβλίο» αναγράφονται ως συντελεστές του μνημειώδους για την τοπική μας ιστορία έργου.
Γ. Πευκιανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: