Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

 Ο Δήμος Κισάμου μετά απο χρόνια, νομίζω απο εποχής Θεοφανίδη προπολεμικά, θα χρηματοδοτήσει ανασκαφική έρευνα σωστικού χαρακτήρα σε διανοιγμένη οδό εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου στη θέση «Βιγλιά» Γραμβούσας. Σίγουρα μια πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια ανάδειξης της κληρονομιάς μας.  
Αν και η πρώτη σωστική ανασκαφή έγινε το 2008 στα Βιγλιά εντούτοις η θέση ήταν γνωστή απο το 1990. Θεωρείτε η πιο παλιά θέση στα παράλια της Κισάμου και τα ευρήματα της χρονολογούνται απο την παλαιοανακτορική περίοδο δηλαδή κάπου ανάμεσα στο 1900-1700 π.Χ. Η θέση είναι δηλαδή απο τις παλαιότερες στον κόλπο της Κισάμου, τότε που δεν υπήρχε ο φόβος των πειρατών και των επιδρομών και οι κατοικίες και τα ιερά ήταν κοντά στην θάλασσα. Η ως και σήμερα σωστική ανασκαφή έχει φέρει στο φως ένα μικρό ιερό και πολλά ασυνήθιστα αγγεία σε μορφή ζώου (γατόμορφα εκτίθεται ένα προσωρινά στο Μουσείο Χανίων). Είναι σίγουρο οτι κάπου εκεί ήταν και μια αρχαία πόλη, ίσως η αρχαία Κίσαμος που δεν την έχουμε βρει ακόμα ή όπως λένε οι κάποιοι παλιοί αρχαιολόγοι η αρχαία Ετέα, δίχως βέβαια να είναι κάτι το σίγουρο ως και τώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: