Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ....ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ...

Πόσες φορές έχει ακούσει ο δημότης της Κισάμου την λέξη ανάπλαση και πόσες φορές αυτή έγινε πραγματικότητα ;
Δύσκολο να θυμηθείς αν δεν έχεις καλή μνήμη και δυσκολότερο να στο πουν και αυτοί οι οποίοι το υποσχέθηκαν ..αν τους ρωτήσεις.
Ανάπλαση ιστορικού Κέντρο πόλης Κισάμου, ανάπλαση παραλιακού μετώπου κόλπου Κισάμου, ανάπλαση Σκαλίδη, ανάπλαση, ανάπλαση, ανάπλαση, σαν την καραμέλα στα στόματα μας που η άτιμη δεν έχει και γεύση, ούτε χρώμα, ούτε λειώνει για να τελειώνουμε με αυτό το πιπίλισμα. Πόσες αναπλάσεις έγιναν απο τις υποσχόμενες; ... Έ έγιναν αυτές που δεν χρειάστηκαν και πολλές τυμπανοκρουσίες, επί Σχετάκη με μια γερή απόφαση που ρίχνει τα ρυμοτομούμενα και δίνει μια ανάσα στο μικρό κέντρο και η Σκουλάκη με την ανάπλαση της Σκαλίδη... απο τότε κάθε τόσο και μια ανάπλαση έρχεται στο προσκήνιο, σαν φωτοβολίδα ανεβαίνει στον καθαρό ουρανό και μετά κάπου εκεί σβήνει...πέφτει..εξαφανίζεται.
 Το θέμα βέβαια είναι οτι εμείς εδώ λειτουργούμε και σαν πειραματόζωα, κατ' αρχάς θέλουμε να κάνουμε κάτι γιατί βλέπουμε οτι αυτό που έχουμε, το καθημερινό, το μονότονο, το dejavu, δεν ανταποκρίνεται στα γούστα μας αλλά απο την άλλη το επιδιώκουμε τζάμπα ή σχεδόν τζάμπα.... ή εν πάση περιπτώσει με ξένα λεφτά.... Άσχετο αν και αυτοί που τους τα ζητάμε και οι περισσότεροι δεν έχουν σχέση με μας ..δεν έχουν μια για μας. 
20 χρόνια τώρα προσπαθούμε να ανακ(π)λάσουμε το κέντρο, αλλά πάντα καταλήγουμε να μην έχουμε βρει όχι το κατάλληλο σχέδιο ή πως θα το κάνουμε αλλά τον κατάλληλο που θα μας κάνει την μελέτη .... φυσικά δεν είναι και λίγες οι φορές που κάποιες δημοτικές αρχές προσπάθησαν και απο μόνες τους να κάνουν μια υποτιθέμενη αλλαγή του χώρου βαπτίζοντας την ανάπλαση, ..με αποτυχία. 
Μην τάζεις λοιπόν αφού πρώτο δεν μπορείς να το κάνεις, μην επιμένεις να τάζεις αφού είναι γνωστό οτι η επιτυχία του επιχειρήματος δεν είναι στα χέρια σου. 
Είναι κολλητική η αρρώστια της ανάπλασης τελικά και το βαρετό στην υπόθεση αυτή είναι οτι επειδή είμαστε ένας Δήμος που αλλάζουμε τον δήμαρχο κάθε τετραετία- πάντα μας ξινίζει αυτός που βγάζουμε και θέλουμε τον άλλο απο την επομένη- κάθε νέα δημοτική αρχή έχει άλλη ανάπλαση στο μυαλό της. Έτσι σε μια τετραετία και με αυτή την ξεροκαφαλιά, οτι δηλαδή η δική μου ανάπλαση είναι καλύτερη απο την δική σου, δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε τίποτα. ..και φτου απο την αρχή. 
Το πανεπιστήμιο Κρήτης, το Μετσόβιο πανεπιστήμιο, η σχολή αρχιτεκτόνων, η σχολή των πολιτικών μηχανικών, ήρθαν, πέρασαν, είδαν, όμως το αποτέλεσμα παραμένει όπως και πριν απο 20 χρόνια... μια κατάσταση που έχει κουράσει και κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν οτι χάνουν και το κύρος τους προσπαθώντας να μας δικαιολογήσουν τα γιατί ..της αποτυχίας. Το Καστέλλι δεν θέλει ανάπλαση τώρα, το ξέρουν όλοι, το Καστέλι θέλει μια μελέτη συγκοινωνιακή πρώτα και μετά όλα τα υπόλοιπα θα έλθουν σιγά -σιγά και μόνα τους... μια συγκοινωνιακή μελέτη απ' άκρη σ΄ άκρη, μετά να ανοιχτούν οι δρόμοι που πρέπει να ανοιχτούν, μια ασφαλτόστρωση όλων των δρόμων, για να έλθουμε στην πολυπόθητη μέρα που θα κάνουμε την ανάπλαση... όσο προσπαθούμε να κάνουμε μια κουκκίδα μέσα στο χάος να φαίνεται όμορφη τόσο τα κάνουμε σκατά.   
Αλλά εμείς εκεί ανάπλαση..σαμπως έχουμε και κάτι άλλο  να υποσχεθούμε; Όλα τα υπόλοιπα τα έχουμε φτιάξει....

Δεν υπάρχουν σχόλια: