Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΨΑΡΟΜΗΛΙΓΓΩΝ Δράμα εις πράξεις πέντε!

ΠΡΑΞΙΣ Α'
Η σκηνή παριστάνει στο βάθος το βουνό του Άι Δίκιου. Στις ρίζες του υπάρχει το χωριό των Ψαρομήλιγγων.
Με το άνοιγμα της αυλαίας ή σκηνή φαίνεται άδεια και από μακριά ακούγεται ήχος φιαμπολιού, κουδουνίσματα και κοπαδιών βελάσματα. Σε λίγο ακούγεται να τραγουδιέται με λεβεδιά το παρακάτω τραγούδι στο γνωστό ριζίτικο της Κρήτης ύφος, στο σκοπό του Διγενή.
Παλάτια είσαστε βουνά και ριζιμιά χαράκια
που σάς φιλεί το κρούσταλλο και τ’ ασημένιο χιόνι.
Ο ουρανός δροσολογά απάνω στις κορφές σας...
Σας συντροφευγ’ ο ουρανός σας παιγνιδίζ’ ο ήλιος
χιλιάδες μοσκοβότανα κι αμέτρητα λουλούδια
στεφάνια κάνουν στις πλαγιές μοσχοβολούν τα χνώτα
κάνουν το πάτημ’ αλαφρό, αϊτού φτερά δανείζουν
πώς ατσαλώνει η καρδιά και η ψυχή πλαταίνει
στην συντροφιά σας τόποι μου περήφανα βουνά μου
είμαι στοιχειό, ειμ’ αϊτός και Βασιλιάς και Ρήγας.

   Με την τελευταία στροφή τραγουδώντας μπαίνει μέσα ο Δημήτρης Ψαρομίλιγγος είναι αντιπροσωπευτικός τύπος της κρητικής λεβεντιάς, φορεί ρούχα της μεσαιωνικής εποχής της Κρήτης και κρατά σύνεργα του κυνηγιού.
Στέκεται μετά δύο τρία βήματα και παίρνει μια βαθιά ανάσα. Βάζοντας κατόπι το χέρι γείσο στο μέτωπο, σαν σκεπή στον ήλιο ερευνά τα ολόγυρα βουνά και με τα δάκτυλα σφυρίζει κατά το έθιμο των βοσκών της Κρήτης. Μετά ο Δημήτρης Ψαρομίλιγγος κάνει με τα χέρια είδος τηλεβόα και φωνάζει από την άκρη της σκηνής.....
Το παραπάνω κείμενο είναι η εισαγωγή απο το όχι άγνωστο, αλλά ως και σήμερα χαμένο έργο του Γιάννη Αννουσάκη που το βρήκα σε συνέχειες στην Κρητική Εστία του 1960. Το οποίο αφού καθαρογραφεί θα τυπωθεί σε πολύ περιορισμένα αντίτυπα που θα δωριστούν στην βιβλιοθήκη Κισάμου.
Στην εισαγωγή του έργου που γράφτηκε το 1939 και την ίδια χρονιά ανέβηκε*** σε θέατρο της Αθήνας απο τον Αθηναϊκό θίασο Κεφαλοπούλου, γράφει ο συγγραφέας Ιωάννης Αννουσάκης. 
-Η υπόθεσις εκτυλίσσεται στο σπήλαιον σταλακτιτών Αγίας Σοφίας Τοπολίων Κισάμου όπου υπάρχει παρά τώ λαώ ό θρύλος ο αναφερόμενος υπό του Αντωνιάδου εις την ΚΡΗΤΗΙΔΑ, ότι απεκεφαλίσθη ο Επίσκοπος Κισάμου Μισαήλ μετά του αδελφού του υπό του ανεψιού του, τη προτροπή του, δια να του χαρισθεί η ζωή παρά των Ενετών
 
****Υπάρχει μια πληροφορία οτι το ίδιο έργο ανέβηκα και απο το Γυμνάσιο Καστελίου Κισάμου το 1963-64 με πρωταγωνιστή τον Μιχάλη Φουντουλάκη, οι υπόλοιποι μαθητές ηθοποιοί άγνωστοι ακόμα. Αν κάποιος έχει πληροφορίες ή μια φωτογραφία απο την παράσταση αυτή θα ήταν ευχής έργο να μπει στο ανάτυπο που ετοιμάζεται.


Δεν υπάρχουν σχόλια: