Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΟΔΟΧΟΙ ΤΟΥ ΤΣΑΡΣΙΟΥ

1950-1980 ίσως και λίγο νωρίτερα τα ψώνια για τα μαγαζιά της αγοράς του Καστελλιού τα έκαναν οι παραγγελιοδόχοι του Καστελλιού.  Από βραδύς περνούσαν απο όλα τα μαγαζιά -που συνεργαζόταν ο καθένας- και έπαιρναν τις παραγγελίες με τα είδη που έπρεπε να αγοράσουν απο τα μεγαλομάγαζα των Χανίων και άλλες φορές οι ίδιοι οι μαγαζάτορες τις έγραφαν πρόχειρα σε ένα μπακαλόχαρτο. Από μια μικρή έρευνα κάθε παραγγελιοδόχος είχε και το δικό του φορτηγό αυτοκίνητο ιδιόκτητο ή συνεργαζόμενο. 
Μωραιτάκης Μιχάλης (κάτω φωτο) ο Μαρεντάκης (γκράς πάνω φωτο), ο Ψωματάκης Μιχάλης, ο Φελεσάκης, ο Πατσουράκης, ήταν κάμποσοι απο τους παραγγελιοδόχους της εποχής που κάθε μέρα έπαιρναν τις παραγγελίες και έφευγαν για την Χώρα διαλέγοντας τα καλύτερα πράγματα για τα μαγαζιά του τσαρσιού. Αυτό ως και το 1980 ίσως και νωρίτερα όταν έμποροι του Καστελλιού απόκτησαν δικά τους αυτοκίνητα και έκαναν τα ψώνια μόνοι τους, αλλά και πολλοί μεγαλέμποροι των Χανίων άρχισαν τα δρομολόγια προς Κίσαμο. 
Μωραιτάκης Μιχάλης
Έτσι μετά τις 10 -10.30 κάθε πρωί έμπαιναν στην αγορά τα φρέσκα προϊόντα με τα φορτηγά του Μωραίτη, του Ψωματάκη Γιώργου, του Ξηρουχοπανάγο, του "Στρατηγού" Ανδρουλάκη*  και ξεφόρτωναν με την σειρά τα μαγαζιά. Φυσικά κανείς δεν άγγιζε κάτι αν δεν το έλεγε ο παραγγελιοδόχος και νόμος απαράβατος οτι κάθε πράγμα κατέβαινε και ανέβαινε στο φορτηγό μόνο απο ανθρώπους του σωματείου των φορτοεκφορτωτών Καστελλίου Κισάμου. 
Φυσικά δεν έλειπαν και οι εκπλήξεις απο τους παραγγελιοδόχους, παράδειγμα η πρώτη φώτο αρχές του 1970 που ο Μαρεντάκης έφερε πρώτος στην πιάτσα της Σκαλίδη, την πλαστική σκούπα και την πέρασε απο την αγορά για να πάρει τις σχετικές παραγγελίες.

Εδώ ένα σημείωμα του Αν. Σχετάκη που διατηρούσε καφε-ζαχαροπλαστείο στην Περίδου, απέναντι απο το ΚΤΕΛ τότε και πίσω απο το Μουσείο σήμερα, σε παραγγελιοδόχο του 1960, για τα πράγματα που χρειαζόταν για το ζαχαροπλαστείο του, απο τα Χανιά.

Πρέπει να πω οτι κάθε μικρό άρθρο σαν και αυτό θα συμπληρώνεται με ονόματα που κάποιοι ενδεχομένως να θυμηθούν στην πορεία.
*μαζί με τον Πέτρο τον Μαζοκοπάκη το είχαν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: