Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ

Απο την σελίδα του αγαπητού φίλου και ενός απο τους μεγαλύτερους ερευνητές -συλλέκτες της Κρήτικης παράδοσης και ιστορίας, του Αντρέα Χατζηπολάκη!

"Από την πλευρά του ο  Ιστορικός –Ερευνητής κ. Ευτύχης Τζιρτζιλάκης αναφερόμενος στην έκθεση  «Τα όπλα των Κρητών στην Επανάσταση του 1821» επεσήμανε ότι μέσα από τη συλλογή αυτή την οποία έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή, αναδεικνύεται με ποια όπλα πολέμησαν και επαναστάτησαν οι Κρητικοί. Πρόκειται για ένα σπάνιο όσο και πολύτιμο υλικό που έχει συγκεντρωθεί ύστερα από προσπάθειες πολλών ετών όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα όπλα με τα οποία πολέμησαν οι Κρητικοί για την ελευθερία τους ."

Με αφορμή αυτήν την ανακοίνωση θα αναφερθώ εν συντομία σε μερικούς Φίλους μου στο ΦΒ, που έχουν συλλογές και τις αξιοποιούν ("δεν τις έχουν κλειδωμένες στην κασέλα")
Ευτύχης Τζιρτζιλάκης: Την μεγάλη συλλογή του με Όπλα, κυρίως Κρητικά, την διαθέτει για να οπλιστούν παρελαύνοντες σε γιορτές. Επίσης περιτρέχει την Κρήτη και κάνει εκθέσεις και σχετικές ομιλίες
Dimitris Skartsilakis: Διαθέτει μεγάλη συλλογή φωτογραφιών κυρίως της Κατοχής και της Αντίστασης και συχνά κάνει εκθέσεις στο Ρέθυμνο
Nektarios Kalligiannis:  Έχει δημιουργήσει ένα Ιστορικό Μουσείο και κάνει ξεναγήσεις σε Σχολεία και ιδιώτες
Μανώλης Μανούσακας Οπτικά Μανούσακας: Διαθέτει μία από τις πλουσιώτερες συλλογές Κρητικών φωτογραφιών και τις χρησιμοποιεί σε βιβλία που εκδίδει και σε μελέτες και άρθρα που δημοσιεύει σε περιοδικά και στον Τύπο.
Stelios Tripalitakis: Συλλέκτης κυρίως αντικειμένων της Κατοχής και της Αντίστασης. Έχει κάνει Μουσείο κι έχει εκδώσει κι ένα βιβλίο με αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό.
Yannis Tzanis: Συλλέκτης φωτογραφιών και Κρητικών λαογραφικών αντικειμένων. Πρόθυμα διαθέτει το υλικό της συλλογής του σε εκθέσεις φωτογραφιών και για εκδόσεις βιβλίων.
Ιωάννης Παπαδάκης: Συλλέκτης φωτογραφιών κυρίως του Κισσαμίτη φωτογράφου Ανυφαντάκη, που τώρα προβαίνει στην ψηφιοποίηση τους.
Τώρα όσον αφορά τον υποφαινόμενο:
Διαθέτω ευχαρίστως υλικό από τη συλλογή φωτογραφιών που έχω, υπό  την προϋπόθεση ότι ο εντοπισμός τους στο χαώδες αρχείο μου, δεν είναι χρονοβόρα διαδικασία. Εγώ είμαι μοναχός μου, δεν έχω βοηθούς, και όπως λέει και η Κρητική παροιμία "Αλίμονο του μοναχού αν είν' και στο φαητό ντου" !!
Αντρέας Χατζηπολάκης
Υ.Σ. Γιάννη... Έχω καμιά εικοσαριά ταχ. κάρτες του Ανυφαντή. Θα σου στείλω πρόχειρα σκαναρισμένες εν ενθέτω χρόνω για να μου πεις ποιες δεν έχεις να στις στείλω σε υψηλή ανάλυση!!
Έτσι μαζεύονται οι φωτογραφίες του Ανυφαντή επώνυμα και με πολύ κόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: