Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 14 Μαΐου 2022

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΚΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΤΑΜΙΔΑΣ

Στην Ποταμίδα, απέναντι απο την εκκλησία της Αγίας Άννας υπάρχει διώροφο κτήριο  Βενετσιάνικης εποχής αλλά και με στοιχεία νεότερα. Στην βόρεια μεριά υπάρχει είσοδος με σκαλισμένα σαν επιγραφή στις δυο πέτρες της πόρτας. 
ΟΙΚΟΔΟΜΙΘΗ Ο/ΟΙΚΟC ΟΥΤΟC ΔΙ ΕΞΟΔΟΥ
Κ(ΑΙ) ΚΟΠΟΥ ΝΙΚΟ/ΔΙΜΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΜΑΖΟΚΟΠΟΥ.
Το 1989 είχε γίνει τότε ένας καθαρισμός της έπαυλης (έτσι την αποκαλεί ο κ Ανδριανάκης) και μια πρώτη στερέωση. Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια δίχως να δώσουμε την απαιτούμενη προσοχή όχι μόνο σε αυτό το οικοδόμημα αλλά όπως ξέρουμε και στα άλλες βενετσιάνικες βίλες της Κισάμου που δυστυχώς απο την αδιαφορία μας γκρεμίστηκαν. 
Ευτυχώς οι δυο πλάκες της επιγραφής βρέθηκαν εκεί δίπλα από την πόρτα πεσμένες και πήγαν για συντήρηση. Έτσι κάποτε όταν θα αποφασίσουν - πρέπει ο Δήμος Κισάμου να βάλει σε προτεραιότητα όλες αυτές τις επαύλεις - Ροτόντα -Τριβιζάν - Μπαμπαμέτι - Κρυφό σκολειό- θα ξανατοποθετηθούν στην θέση τους μιας και υπάρχει πολύ φωτογραφικό υλικό για το συγκεκριμένο κτήριο.
Οι κάτοικοι αλλά και η ιστορία λένε οτι το κτήριο αυτό ήταν το κρυφό σκολειό της περιοχής και εκεί μάθαιναν γράμματα (θρύλος-μύθος) τα παιδιά της περιοχής επί τουρκοκρατίας. Δεν ειναι ώρα να αναλύσουμε αν υπήρχαν εκείνα τα χρόνια κρυφά σκολειά, αλλά εως ότου αποδειχτεί οτι δεν ήταν εμείς θα το αποκαλούμε έτσι.
Στην επιγραφή υπάρχει και ημερομηνία αφπβ (1582) που απλά σημαίνει οτι εως ότου γίνει κρυφό σκολειό επι Τουρκοκρατίας είχε μια άλλη χρήση στα χρόνια της Βενετοκρατίας.
Τέλος από εκεί πέρασαν και οι σπουδαστές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου (σχολή αρχιτεκτόνων -μηχανικών) πριν κάμποσα χρόνια και έκαναν μια πρώτη επίσημη αποτύπωση- καταγραφή. Αυτές τις μέρες ανακαινίζεται και η Αγία Άννα, η οποία ήταν επικίνδυνη λόγω των ρωγμών που υπήρχαν στους τοίχους και την οροφή απο σεισμούς και γίνεται μια πρώτη αποτύπωση του Κρυφού Σχολειού για να δούνε οι υπεύθυνοι αν κατά πόσο μπορεί να αναστυλωθεί μιας και έχει ακόμα κάποια πολύ όμορφα αρχιτεκτονικά μέλη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: