Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 12 Μαΐου 2020

ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ.....

Για άλλη μια φορά η Κίσαμος σύρεται πίσω από τα γεγονότα. Και αφορά τις περιοχές ειδικού φυσικού κάλους που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000. Έγιναν κάποιες προσπάθειες για την προστασία των περιοχών, που δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκαν. Το θεσμικό πλαίσιο υπήρχε από τις αρχές της 10ετίας του 2000 για φορέα διαχείρισης από το δήμο, ιδιαίτερα μετά το 2010 που οι περιοχές εντάχθηκαν στον Καλλικρατικό δήμο Κισάμου. Η εκάστοτε δημοτική αρχή δεν αξιοποίησε την δυνατότητα δημιουργίας φορέα διαχείρισης, στα πρότυπα άλλων περιοχών, για την προστασία και ανάδειξη τους σύμφωνα με τους κανόνες του σχεδίου NATURA. Άγνοια, ιδιοτέλεια για μικροσυμφέροντα, δεν έχει σημασία αφού το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Και αφού δεν κάναμε τίποτα ως οργανωμένη κοινωνία, κάνανε άλλοι για μας. Ήλθε η προηγούμενη κυβέρνηση και έδωσε τη διαχείριση σε φορείς που δεν εκπροσωπούμαστε (για εμάς ... χωρίς εμάς) χωρίς καμιά αντίδραση και η σημερινή αποτέλειωσε το έργο, αν ισχύουν αυτά που γράφονται.
Είναι ενθαρρυντικό ότι αυξάνονται οι φωνές για την προστασία του περιβάλλοντος και των περιοχών αυτών στην Κίσαμο. Δεν πρέπει όμως να υπάρχει ίχνος σκοπιμότητας. Μπορούμε να κάνουμε την διαφορά, μπορούμε να συνεργαστούμε κάτω από την ομπρέλα του δήμου που πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία. Ας προσπαθήσουμε για το καλύτερο όλοι μαζί, ξεπερνώντας παθογένειες του παρελθόντος.
Κ. Σ. Χαρτζουλάκης
kchartz@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: