Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

ΛΑΦΟΝΗΣΙ -ΜΠΑΛΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΟΥΝ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Μιας και υπήρξε κάλεσμα μέσω του Blog για κατάθεση απόψεων για τις προστατευόμενες περιοχές και το περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, καταθέτω και εγώ την γνώμη μου και τις προτάσεις μου
1) Διαπιστώνεται ότι υπάρχουν γνώμες που βασίζονται σε λάθος πληροφόρηση αλλά και σε ασάφειες που προκύπτουν λόγω του πολύπλοκου θέματος. Πχ. Πολλοί νομίζουν ότι στις περιοχές Natura υπάρχουν μόνο απαγορεύσεις.
Το σωστό είναι ότι στις περιοχές Natura σχεδόν τα πάντα ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ κάτω όμως από όρους, προϋποθέσεις και αυστηρότερο έλεγχο έργων δραστηριοτήτων ιδιωτικών ή δημοσίων.
2) Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο (Δασική-Περιβαλλοντική-Αρχαιολογική Νομοθεσία, ευρωπαϊκές οδηγίες κλπ.) που καθορίζουν το πλαίσιο τους όρους τις προϋποθέσεις και τους κανόνες είτε εντός είτε εκτός  Natura όπου δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς και πολίτες μπορούν να υλοποιούν έργα και δραστηριότητες πχ ( Μια έκταση Δημοτική ή ιδιωτική κρίνετε εάν είναι Δασική ή αρχαιολογική με τον ίδιο τρόπο είτε εντός είτε εκτός Natura).
3) Εκτός των Υπουργείων υπάρχει ευθύνη στον Α και Β βαθμό Αυτοδιοίκηση με τοπικά νομοθετήματα (τέτοια είναι οι αποφάσεις περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων) να καθορίζουν αναπτυξιακό και οικονομικό το μέλλον των περιοχών τους με σχέδια όπως ο Περιφερειακός Χωροταξικός Σχεδιασμός, Δήμων ( ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΤ) η Σύνταξη και θεσμοθέτηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) και Διαχειριστικών Σχεδίων.
4) Υπάρχει άραγε χώρα στην ΕΕ εκτός της Ελλάδας που δεν έχει θεσμοθέτηση Δασολόγιο, Δασικούς χάρτες και κτηματολόγιο;
Πάντοτε υπάρχουν προϋποθέσεις διακίνησης πληροφοριών ειδήσεων και απόψεων που μπορεί να είναι λαθεμένες και ανακριβείς πράγμα που είναι φυσικό να συμβαίνει ειδικά σε πολύπλοκα θέματα
Δίνεται όπως και η δυνατότητα σε κάποιους άλλους να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και πληροφορίες προκειμένου να εξυπηρετήσουν αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Πρόσφατο παράδειγμα στην συζήτηση αυτή, όπου κάποιος υποστήριζε (εν γνώση του ότι λέει ψέματα) ότι η ΕΠΜ Ελαφονήσου δεν έχει υπογραφεί από το Υπουργείο, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι η ΕΠΜ κατατέθηκε στο Υπουργείο το 2009, αράχνιαζε μέχρι το 2015 ο νέος υπουργός τότε το προώθησε και τελικά υπεγράφη το 2018. Μόλις το ψέμα απεκαλύφθει άρχισε διακίνηση νέας παραπληροφόρησης του τύπου ότι υπουργός δεν το έστειλε στις Υπηρεσίες και τον Δήμο, ενώ η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος και φορείς έλαβαν γνώση και γνωμοδότησαν κατά το στάδιο σύνταξης και ολοκλήρωσης της ΕΠΜ από την ομάδα μελέτης, μετά την υπογραφή από το Υπουργείο τα μοναδικά στάδια που απομένουν είναι να σταλεί στο Συμβούλιο Επικρατείας για προέλεγχο και εάν το ΣτΕ συμφωνεί το αποστέλλουν στον Πρόεδρο Δημοκρατίας για την έκδοση του σχετικού ΠΔ.
Καλό θα ήταν λοιπόν αντί να παρακολουθούμε και να συζητάμε για τις ψευδείς απόψεις και για την παραπληροφόρηση  να ρωτήσουμε όλους αυτούς που δηλώνουν ότι θα σώσουν το Λαφονήσι και τον Μπάλο να μας πουν τι ακριβώς ενέργειες έχουν κάνει έως τώρα (με την όποια θεσμική εξουσία διαθέτουν) ώστε να προστατευτούν-αναβαθμιστούν προς όφελος των Δημοτών οι περιοχές αυτές. Ποια είναι τα μετρήσιμα και χειροπιαστά αποτελέσματα των προσπαθειών τους. Ελπίζω η συζήτηση να συνεχισθεί και να διευρυνθεί, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να πούμε γι’ αυτά. Άσχετα από τις διαφορετικές απόψεις- αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες πιστεύω ότι είναι πολύ θετική.
Κουκουράκης Κων/νος   
Πρώην Δήμαρχος Ιναχωρίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: