Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 12 Μαΐου 2020

ΒΙΛΕΣ ΥΠΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗΣ

H ενετική βίλα Σενεγκιάνα
Στο βιβλίο του Gerola βρίσκονται τρία κτίρια ιδιαίτερου ενδιαφέροντος στην Κίσαμο, ένα στο Δραπανιά (βίλα Τρεβιζάν), ένα στα Ροδωπού (βίλα Σενεγκιάνα) και το τρίτο στις Καλάθενες γνωστό ως βίλα Ρετόντα. Και τα τρία είχαν ιδιοκτήτες και μάλιστα και τα τρία βρίσκονται σε κακή κατάσταση, εκτός απο αυτό του Ροδωπού που έγινε μια πράξη στήριξης των τοίχων με τσιμεντενέσεις... φυσικά και αυτό αφημένο στην τύχη του, μιας και κάποιος λένε ιδιοκτήτης αντισκαρώνει τώρα και μάλλον το κτήριο θα σταματήσει να ελπίζει σε μια αιώνια ζωή.
Η ενετική βίλα Ρετόντα
Όπως έμαθα μετά απο πολύ αγώνα τα 3/4 των ιδιοκτητών στην Ρετόντα, που έχει και λίγους ιδιοκτήτες, συναίνεσαν να γίνει μια επέμβαση, βάση νόμου! Η αλήθεια είναι οτι πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα σωτηρίας της, φυσικά να μην ξεχάσω να αναφέρω οτι με τον ίδιο νόμο είχαν μπει και άνθρωποι της 28ης ΕΒΑ Χανίων πριν κάμποσα χρόνια στην βίλα Τρεβιζάν και την στήριξαν αλλά μετά απο 20 χρόνια άκαρπων προσπαθειών απαλλοτρίωσης έγινε ένας σωρός. 
Τι θέλω να πω.
Το πρώτο βήμα είναι το καθοριστικό για να γίνουν κάποιες εργασίες μετά πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί ο τρόπος για να απαλλοτριωθούν οι ιδιοκτήτες και να περιέλθει το κτήριο στον Δήμο, ο οποίος θα αναλάβει στην συνέχεια την συντήρηση, αλλά και θα καθορίσει την χρήση του..
Πρέπει λοιπόν να βρεθούν τα χρήματα...και επειδή ξέρω οτι αυτό το πρώτο βήμα θα μας χαροποιήσει καλό είναι να κάνουμε και τα επόμενα γρήγορα..πριν το ξεχάσουμε. Στην βράση κολλάει το σίδερο.... και τώρα καίει απο κάθε άποψη και μεις θέλουμε να την δούμε να "ζει" και να μας διηγείται την ιστορία της και οι ιδιοκτήτες να την ξεφορτωθούν*.

* Κρίμα που δεν το αποφάσισαν νωρίτερα... κάθε μέρα βέβαια που περνά χάνει και την αξία της.
Τέλος επειδή όλα είναι κάπου γραμμένα αλλά κανείς δεν ασχολείται με το πως και το γιατί ... το αρχιτεκτονικό σχέδιο της Ρετόντα είναι σχέδιο του αρχιτέκτονα Palladio. Τα σχέδια τα έφερε στα Χανιά ο Onorio Belli, οικογενειακός φίλος του Palladio, ο οποίος ήταν γιατρός, βοτανολόγος, αρχιτέκτονας και αρχαιολόγος, και εργάστηκε στο Ηράκλειο και στα Χανιά σαν γιατρός. Στην Κρήτη έκαστε 16 χρόνια απο το 1583-1599 και απο το 1585 στα Χανιά ...άρα αν έφερε τα σχέδια αυτός τότε η βίλα θα ξεκίνησε να φτιάχνεται απο τότε και μετά. Το γιατί δεν αποτελείωσε είναι θέμα που θα το βρουν οι ειδικοί...μιας και τώρα μόνο υποθέσεις μπορεί να γίνουν. Μάλιστα πολύ πιθανόν να μην ήταν ιδιοκτησία ούτε των Καλλέργηδων αλλά των Τσαγκαρόλων....

Δεν υπάρχουν σχόλια: