Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΥΔΟΚΙΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΛΟΚΑΜΑΚΗΣ

Πήρα χθες ένα σχόλιο σχετικά με τον παπά Γρηγόρη τον Πλοκαμάκη ηγούμενο στην Χρυσοσκαλίτισσα την εποχή που είχε έλθει ο Καζαντζάκης και έμεινε εκεί.
Ο Μανώλης Τ. του διηγήθηκε ο πατέρας του ότι ...είχε πάει στο Μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας κάποτε ο Επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου Ευδόκιμος, ο οποίος ως γνωστόν φημιζόταν για την αθυροστομία του. Ο ηγούμενος Γρηγόριος, ο οποίος στα τελευταία χρόνια του είχε χάσει το φως του, πήρε τον Επίσκοπο για να του δείξει και τον τάφο που είχε φτιάξει για τον εαυτό του. Όταν τον είδε ο Ευδόκιμος,
και την επιγραφή που είχε σκαλίσει "'Ε θάνατε δεν σε φοβάμαι" σύμφωνα με τα λεγόμενα του πατέρα μου, του είπε. "Δεν έπρεπε μωρέ να γράψεις τούτονά. Έπρεπε να γράψεις. Ενταύθα κείται ένας παλαβός που έφτιαξε τον τάφο του ζωντανός".
Αν αληθεύει δεν γνωρίζω, αλλά σίγουρα κάποια δόση αλήθειας θα έχει ..!!

Τέτοιες ιστορίες είναι γεμάτες η περιοχή μας και είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να μαζευτούν και να δημοσιευθούν. Ο Επίσκοπος Κισάμου & Σελίνου Ευδόκιμος ήταν στον επισκοπικό θρόνο από το 1937 έως το 1956 όπου τον διαδέχτηκε ο Ειρηναίος

Δεν υπάρχουν σχόλια: