Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΑΛΙΔΗΣ

ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ
Του Μιχάλη Μουντάκη*
Ο Γεώργιος Σκαλίδης, γεννήθηκε στο Έλος Κισάμου και ήταν αδελφός του Σκαλιδάκη Νικολάου, του Σκαλιδονικολή, τον οποίον γνώριζα προσωπικά εις το Έλος. Παιδιά του αδερφού του, του Σκαλιδονικολή δηλαδή, ζουν ακόμα στην περιοχή του Ιναχωρίου με τους οποίους έχω γνωριμίες και προσωπικές μαρτυρίες για τον θείο τους, τον αδερφό του πατέρα τους.
 Υπάρχουν ανέκδοτες  μαρτυρίες, για τα βαθύτερα αίτια της απόφασής του να γίνει εθελοντής στον Μακεδονικό Αγώνα, να πολεμήσει γενναία, και να σηκώσει το βάρος του ένοπλου αγώνα μαζί και με άλλους Κρητικούς κατά των Βουλγάρων και των Τούρκων. Μαχητικός και ριψοκίνδυνος, δεν λογάριασε ούτε για μια στιγμή τη ζωή του, παρά το γεγονός ότι είχε δημιουργήσει και οικογένεια στο Μορίχοβο.
  Δεν μπορούσε να ακολουθήσει κανόνες, με αποτέλεσμα να δηλώσει ανυπακοή στις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, να αυτονομηθεί, και στη συνέχεια να πέσει μαχόμενος ( 1906), μαζί με τους 11 άνδρες του στο Μορίχοβο – περιοχή τη Δυτικής Μακεδονίας που προσαρτήθηκε στη Σερβία, -σημερινά Σκόπια. Έπεσε με το μαχαίρι στο χέρι, αφού του είχαν τελειώσει οι σφαίρες. Στο Έλος, υπάρχει η προτομή του η οποία στήθηκε πριν 25 χρόνια σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για τις υπηρεσίες του στην πατρίδα. Υπάρχουν άγνωστα στοιχεία για τη σκιαγράφηση της προσωπικότητάς του, με κυρίαρχο, τον ατίθασο χαρακτήρα του.
  Παρουσιάζονται στοιχεία  και για την προσωπική του ζωή στο Έλος και στη Μακεδονία. Μόλις πριν λίγα χρόνια, έγινε γνωστό ότι είχε δημιουργήσει οικογένεια στο Μορίχοβο και απόκτησε παιδιά. Απόγονοι αυτών ζήτησαν στοιχεία για τις ρίζες του πατέρα τους στο Έλος.
Υπάρχει  επίσης σχετική βιβλιογραφία και λεπτομέρειες για τη δράση του στο Μακεδονικό Αγώνα, καθώς και σχετικά έγγραφα του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Υπήρξε στενός φίλος του και συμπολεμιστής του Μακεδονομάχου Ευάγγελου Νικολούδη από τους Λάκκους και ήταν συγγενής του Αναγνώστη Σκαλίδη. Κρίνεται σημαντικό να καταγραφούν και να παρουσιαστούν τα στοιχεία για τη ζωή και τη δράση του και να μείνουν στην ιστορία με βάση πληροφορίες και μαρτυρίες των συγγενών του που βρίσκονται ακόμη εν ζωή στο Έλος Κισάμου.
*Συνταξιούχος δάσκαλος 
Πρώην Αντιδήμαρχος Ιναχωρίου.

Σε αυτό το σημείο θέλω να ζητήσω συγνώμη από τον Μιχάλη γιατί δεν κατέστη δυνατό να του βρω δυο φωτογραφίες που μου ζήτησε. Δυστυχώς το αρχείο μου είναι πολύ μεγάλο και χρειάζεται μήνας για να μπορέσω να βρω κάποιες φωτογραφίες. Πάντως θα τον ανταμείψω δωρίζοντας του το πρωτότυπο επιστολικό δελτάριο που βλέπετε παραπάνω, και απεικονίζει τον Γεώργιο Σκαλίδη, να το κάνει δώρο στους συγγενείς του Σκαλίδη στο Έλος. Το οποίο αναφέρει:
Γεώργιος Ε. Σκαλίδης
Κρης οπλαρχηγός Πεσών εις Μυρίχοβον (χωρίον Ίβεν) 
της Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: