Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Η ανακοίνωση του Φουρναράκη Κωνσταντίνου στο Α' συνέδριο για την Κίσαμο 
1827 ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ
Το 1823 οι επαναστάτες προσπάθησαν να κυριεύσουν τη νησίδα της Γραμβούσας, αλλά απέτυχαν.   Όμως τον Αύγουστο του 1825 μια ομάδα επαναστατών κατέλαβε  με ευφυές σχέδιο τη Γραμβούσα και την κατέστησε το μόνο ελεύθερο τμήμα της Κρήτης κατά την επανάσταση του 1821. Στη Γραμβούσα συγκεντρώθηκαν χριστιανοί από όλη την Κρήτη, αλλά και από άλλα νησιά και  οργανώθηκε  μια πολιτεία που συντόνιζε τον αγώνα σε όλη την Κρήτη. 
Από την Γραμβούσα ξεκινούσαν οι Γραμβουσιανοί για να τιμωρήσουν τους Τούρκους και να απελευθερώσουν την Κρήτη. Το 1827 οι Γραμβουσιανοί έφτασαν με το στρατό τους ως την Ανατολή Κρήτη και το 1828 χρηματοδότησαν την εκστρατεία του Χατζημιχάλη Νταλιάνη. Οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής κατηγόρησαν την Γραμβούσα για πειρατεία και την έθεσαν υπό διεθνή κατοχή. Στα 1830 επέρριψαν το αίτημα του «Κρητικού Συμβουλίου» να παραμείνει η Γραμβούσα υπό την κυριαρχία των χριστιανών της Κρήτης με αποτέλεσμα η ένδοξη νησίδα να περάσει ξανά στα χέρια των Τούρκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: