Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Η ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ

Το παλιό Καστέλι είναι κτισμένο πάνω σε ένα βράχο, που ξεκινάει από τα δυτικά της μητρόπολης και καταλήγει ως και το τέλος του φρουρίου εκεί που είναι το σημερινό ΙΝ.ΚΑ. Πάνω σε αυτό έκτισαν οι παππούδες μας μιας και οι παλαιότεροι προτιμούσαν το γόνιμο έδαφος προς τα νότια. Σε όλο το μήκος αυτό που κάποτε θα το έγλυφε η θάλασσα (πριν το 365 μ.Χ) υπάρχουν σήμερα 6 πηγές (βρύσες) που κανείς δεν θυμάται πότε φτιάχτηκαν και πόσα χρόνια τρέχουν ασταμάτητα νερό. 
Πρώτη στην σειρά είναι η Βρύση του Παπά,(φωτο) βρίσκεται κάτω απο το σπίτι και ξενοδοχείο του Μπικάκη και ονομάστηκε έτσι γιατί εκεί κοντά ήταν το σπίτι του παπά Γιώργη του Ρουκουνάκη. (φώτο)
Ακολουθεί η Βρύση του Μαρή, η πηγή που περνά κάτω απο το σπίτι του δωρητή Καστανάκη (εκεί είχε και το γκαζοζάδικο του κάποτε ο Χαρίτος), η πηγή του Βεργεράκη, η πηγή που είναι μέσα στο φρούριο και έτρεχε στα δυτικά (υπάρχει ακόμα) και η πηγή του Ξηρουχάκη (μέσα στο παλιό κάμπινγκ). Όλες τρέχουν ακόμα και σήμερα με καλύτερη βέβαια την βρύση του Μαρή που μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις το νερό βγαίνει από 2-3 κρουνούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: