Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ... ΙΩΣΗΦ ΡΟΥΧ

ΚΟΛΠΟΣ ΣΟΥΔΑΣ
O Γάλλος υδρογράφος Joseph Roux δημοσίευσε στη Μασσαλία, στα 1764, έναν λεπτομερή χάρτη της Μεσογείου (Carte de la Mediterrannée…) σε δώδεκα φύλλα, όπου σημειώνονται όλοι οι κόλποι, τα λιμάνια, τα αγκυροβόλια και τα βάθη στην ακτογραμμή. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και έναν λιμενοδείκτη, τόμο με μεμονωμένες απεικονίσεις της ακτογραμμής της Μεσογείου, ο οποίος βασίστηκε στον παραπάνω χάρτη και επανεκδόθηκε και σε άλλες πόλεις (Γένοβα, Λιβόρνο). Οι λιμενοδείκτες του Roux είναι απόψεις λιμανιών, κόλπων, όρμων με λεπτομερή χαρτογράφηση των υδάτων. Παρόμοια έργα από το δεύτερο μισό περίπου του 18ου αιώνα κυκλοφόρησαν και από τον J.N. Bellin και αργότερα από τον Allezard. 
 Η ΝΗΣΟΣ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ ΜΕ ΤΑ ΒΑΘΗ 
Εκτός από τις απαραίτητες πληροφορίες για τους λιμενισμούς, στους χάρτες αυτούς απεικονίζονται πολλές φορές και λεπτομέρειες από κτίσματα των πόλεων, ανεμόμυλοι, κατόψεις φρουρίων κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: