Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΚΙΣΑΜΟΥ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ

Ανακοίνωση του Τσικνάκη Γ. Κώστα* στο Α' συνέδριο για την Κίσαμο.
πάπας Γρηγόριος ΙΓ'
 Οι πληροφορίες που διαθέτουμε για το φρούριο Κισάμου κατά την πρώτη περίοδο της Βενετοκρατίας είναι λίγες και αποσπασματικές. Οι σχετικές αναφορές για αυτό πολλαπλασιάζονται από τις τελευταίες δεκαετίες του 16ου αιώνα και ύστερα. Συμπίπτουν με την περίοδο που από τους κυρίαρχους της Κρήτης δίνεται μεγάλη έμφαση στην αποτελεσματικότερη οργάνωση της άμυνάς της προκειμένου να αντιμετωπίσει τη διαγραφόμενη τουρκική επίθεση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η περιοχή της Κισάμου αναβαθμίζεται και αναδεικνύεται σε καίριας σημασίας για τη βενετική παρουσία στην Κρήτη.
Με βάση ανέκδοτες αλλά και δημοσιευμένες πηγές προερχόμενες από το Κρατικό Αρχείο της Βενετίας, θα επιχειρηθεί να παρουσιαστεί η κατάσταση του φρουρίου κατά τη διάρκεια του Τέταρτου Βενετοτουρκικού Πολέμου (1570-1573). Όπως θα αποδειχθεί, εκτός από τους Βενετούς, μεγάλο ενδιαφέρον για το φρούριο και την ευρύτερη περιοχή του δείχνει και η Καθολική Εκκλησία. Κινητοποιώντας διαφόρους πληροφοριοδότες ο πάπας Γρηγόριος ΙΓ΄, καταφέρνει να συλλέξει πολύτιμες σχετικές πληροφορίες. Η συγκεκριμένη κίνηση, είχε τη σκοπιμότητά της καθώς σχεδίαζε να εκμεταλλευτεί τα εισοδήματα της λατινικής επισκοπής Κισάμου, που δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητα. Από την ένταση, που προς στιγμή δημιουργήθηκε ανάμεσα στο Βατικανό και τη Βενετία, κερδισμένο βγήκε το πρώτο.
*Ιστορικός ερευνητής

Μερικές φωτο απο το φρούριο της Κισάμου
 αυτό είναι το Βενετσιάνικο φρούριο και ήταν μικρό εντός του σημερινού (όσο σώζεται)

Αυτό βρήκε ο Gerola όταν πέρασε από δω 1901-02... για να σας προσανατολίσω... η φωτο είναι τραβηγμένη από την θάλασσα, από το οικόπεδο του Σγουρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: