Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Τ.Ο Χανίων της ΚΝΕ χαιρετίζει τις μαθητικές κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται στο Ν. Χανίων από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Παρ όλες τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Παιδείας μέσα στο καλοκαίρι ότι τα σχολεία για πρώτη φορά θα ανοίξουν με τα πάντα στη θέση τους,οι μαθητές αντιμετωπίζουν από την πρώτη μέρα των μαθημάτων εκρηκτικά προβλήματα.
Από την πρώτη μέρα φάνηκε τι ήταν στη “θέση του:
•Στη θέση της είναι η μόρφωση εμπόρευμα που αδειάζει τις τσέπες των γονιών
•Στη θέση του είναι το σχολείο εξεταστικό κέντρο, που αντί να μορφώνει,εξοντώνει τους μαθητές.
•Στη θέση τους είναι οι μνημονιακές υποχρεώσεις της κυβέρνησης για μείωση δαπανών για την παιδεία,την στιγμή που δίνει δεκάδες φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές και τους βιομηχάνους, τα κέρδη των οποίων εκτιμώνται σε περισσότερα από 65 δις ευρώ.
•Στη θέση τους σίγουρα δεν είναι οι χιλιάδες αναπληρωτές απολύθηκαν πανελλαδικά κάτι που μεταφράζεται σε 3 εκατομμύρια χαμένες διδακτικές ώρες. Τα σχολεία άνοιξαν και φέτος με 10.000 κενά εκπαιδευτικών πανελλαδικά από τα οποία μέχρι το τέλος της χρονιάς θα παραμείνουν 5.000 με 6.000. 
Στον Νομό μας οι μαθητές.....

.
. βρέθηκαν μπροστά στις συνέπειες της πολιτικής που υπερασπίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς και όλα τα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν τις επιταγές της ΕΕ. Με κατεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα απειλούνταν με κλείσιμο τμήματα σε ΕΠΑΛ της Υπαίθρου των Χανίων,τρία στο ΕΠΑΛ Κισσάμου  και ένα στο ΕΠΑΛ Βρυσών,με την δικαιολογία ότι είχαν λίγους μαθητές. Αυτή είναι η λογική του Υπουργείου Παιδείας όταν μιλάει για αναβάθμιση της τεχνικό-επαγγελματικής εκπαίδευσης. Η “δήθεν αναβάθμιση” του Υπουργείου Παιδείας έδινε στα παιδιά τις εξής επιλογές: Να σταματήσουν να παρακολουθούν τον τομέα που θέλουν ή να μετακινούνται στα Χανιά για να τον παρακολουθήσουν από απομακρυσμένα χωριά του Νομού.
Λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο....Το μάθημα δόθηκε στους δρόμους του αγώνα.
Για άλλη μια φορά τα σχέδια της κυβέρνησης χάλασαν από την θέληση των ίδιων των μαθητών,την θέλησή τους να οργανωθούν,να απαντήσουν στην επίθεση που δέχονται με ψηλά το κεφάλι σε συντονισμό με τους υπόλοιπου φορείς της κοινωνίας. Στο Καστέλι και στις Βρύσες τα αιτήματα των μαθητών να μην υπάρξει κανένα κλείσιμο τμήματος,στήριξαν από την πρώτη στιγμή η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων,ο Σύλλογος Διδασκόντων,η Ένωση Γονέων Κισσάμου,ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου,αλλά και το ΚΚΕ με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Παιδείας στην Βουλή. Η στήριξη των μαθητών στα δίκαια αιτήματά τους ήταν καθολική από την κοινωνία των περιοχών αυτών,κάτι που εκφράστηκε και με την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Κισάμου με το κλείσιμο για δύο μέρες των υπηρεσιών του Δήμου ως ένδειξη συμπαράστασης. 
Μετά από κατάληψη που πραγματοποίησαν οι μαθητές του ΕΠΑΛ στο Καστέλι για μια εβδομάδα η κυβέρνηση και το Υπουργείο αναγκάστηκε να αποσύρει άρον άρον την πρότασή της για κατάργηση των  ολιγομελών τμημάτων. Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στο Κ.Ε.Π Βάμου την Παρασκευή 14/10 όπου οι μαθητές μετά από αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των τμημάτων τους αποφάσισαν κινητοποίηση για να διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμά τους,το 2016 να έχουν δωρεάν όλα τα βιβλία με ευθύνη του κράτους(τους είχε ζητηθεί να πληρώσουν για το βιβλίο των Αγγλικών),να κάνουν μάθημα σε σύγχρονο κτήριο και όχι σε ΠΡΟΚΑΤ, όπως σήμερα,να υπάρχει δεύτερη υπάλληλος καθαριότητας καθώς και για άλλα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο. Μάλιστα μετά την κινητοποίηση υπήρξε η δέσμευση της δημοτικής αρχής ότι θα δοθούν δωρεάν τα βιβλία των Αγγλικών και θα προσληφθεί δεύτερη υπάλληλος καθαριότητας στο σχολείο.
Οργάνωση παντού να έρθουν τα πάνω-κάτω.......Να τους χαλάσουμε τα σχέδια
Η Τ.Ο Χανίων της ΚΝΕ καλεί τους μαθητές του Νομού να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους με όλες τις μορφές που θα αποφασίσουν οι ίδιοι μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις. Είναι επιτακτική η ανάγκη να βγουν μπροστά οι μαθητές,ώστε να ακυρωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για το “νέο” Λύκειο που ετοιμάζει. 
Να μείνει στα χαρτιά το πόρισμα της  επιτροπής διαλόγου που προβλέπει ένα νέο Λύκειο-εξεταστικό κέντρο προσαρμοσμένο πλήρως στους κανόνες και στους νόμους της αγορά,στις κατευθύνσεις του 3ου μνημονίου για την παιδεία. Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήαμτα στις δύο τάξεις του Λυκείου, διαχωρισμός των παιδιών σε υψηλού επιπέδου και χαμηλού επιπέδου,διαφοροποίηση στο Απολυτήριο του Λυκείου για τους απόφοιτους,επαναφορά της Τράπεζας θεμάτων , η οποία όπως λέει το υπόμνημα: “ δεν χρειάζεται να δαιμονοποιείται”, 4ο ετος μαθητείας για τους μαθητές των ΕΠΑΛ με πολύ χαμηλά μεροκάματα. Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος,που μπαίνει και από το 3ο μνημόνιο δηλαδή γενίκευση της παροχής δεξιοτήτων σε βάρος της γενικής μόρφωσης και φθηνά εργατικά χέρια για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Απέναντι στα σχέδια τους θα βρουν την οργανωμένη αντίσταση από μαθητές-γονείς και εκπαιδευτικούς. Καλά θα κάνει να ρωτήσει η κυβέρνηση και τους προηγούμενους υπουργούς Παι-δείας τί αντιμετώπισαν όταν στο παρελθόν προσπάθησαν να φέρουν αντίστοιχα μέτρα στην Παιδεία. 
Η ίδια η ζωή απέδειξε ότι η λύση απέναντι στην επίθεση που δέχεται ο λαός και η νεολαία είναι ο οργανωμένος αγώνας, η οργάνωση μιας πλατιάς λαϊκής συμμαχίας που θα βάζει στόχο την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που υπηρετούν το σύστημα της εκμετάλλευσης. Αυτός ο αγώνας μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί και πρέπει να βάζει στο επίκεντρο τις ανάγκες των μαθητών για την ζωή και το σχολείο που μας αξίζει. Ένα σχολείο Ενιαίο Δωδεκάχρονο και Δωρεάν για όλους,που δεν θα κοιτάει τους μαθητές στην τσέπη τους,που θα μορφώνει ολόπλευρα και δεν θα είναι ένα ατελείωτο εξεταστικό κέντρο,που θα προετοιμάζει εργαζόμενους που θα έχουν δουλειά με δικαιώματα και όχι στρατιές ανέργων. Ένα σχολείο που θα οικοδομηθεί σε μια άλλη κοινωνία που δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο με τον λαό αφέντη στον τόπο του,να κάνει κουμάντο στον πλούτο που παράγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: