Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑΣ

Στο 'Α συνέδριο για την Κίσαμο και την δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στην αρχαιολογία, στην οποία μίλησαν κατά την γνώμη μου αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν τα περισσότερα.... Σταυρούλα Μαρκουλάκη Ρωμαϊκή Κίσαμο, Ανδριανάκης Μιχάλης για το έργο της 13ης Εφορίας Βυζαντινών, Χατζηδάκη Ελπίδα για τα Φαλάσαρνα, Φαντάκης Γιάννης για την πρωτοβυζαντινή Κίσαμο, Μαρινάκης Μανώλης για τα νομίσματα της Κισάμου.
Θα σταθώ στο τέλος της παρουσίασης της Ελπίδας Χατζηδάκη που απάντησε σε πολλές ερωτήσεις και σε μια από αυτές είπε, ότι το λιμάνι των Φαλασάρνων έγινε πειρατικό για να καθυστερήσουν οι Πέρσες την επέλαση του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς τα βάθη της Ασίας, προκαλώντας έκπληξη... και κάνοντας την αρχαιολόγο να πει: Δεν μπορούμε εμείς να αλλάξουμε την ιστορία, ούτε να την κρύψουμε.
Μάλιστα εξήγησε που έγινε αυτή η συναλλαγή και ποιοι την έκαναν, είναι γνωστά αυτά, είπε συμπληρώνοντας οτι αυτό καθυστέρησε τον Αλέξανδρο για 2 χρόνια.
-Σήμερα διαβάζοντας το βιβλίο του Θ. Δετοράκη, Ιστορία της Κρήτης, στην σελίδα 82-83 αναφέρει:
"...η Σπάρτη προσπάθησε να ενισχύσει το αντιμακεδονικό ρεύμα στην Κρήτη, με την κινητοποίηση των φιλικών της κέντρων. Και είναι χαρακτηριστικό οτι ευθύς μετά την εκστρατεία του Αλεξάνδρου στην Ασία 334 π.Χ ο Σπαρτιάτης βασιλιάς Άγις έδωσε εντολή στον αδελφό του Αγησίλαο να σπεύσει στην Κρήτη, για να οργανώσει τα εκεί αντιμακεδονικά στοιχεία. Το σχέδιο προέβλεπε πιθανώς την παρακίνηση κρητικών πόλεων σε πειρατικές ενέργειες που θα παρεμπόδιζαν την ελεύθερη σύνδεση του Αλεξάνδρου με την κυρίως Ελλάδα. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τον Αλέξανδρο να στρέψει την προσοχή του στην Κρήτη, και να στείλει αμέσως τον ναύαρχο του Αμφοτερό 332 π.Χ να διαλύσει την Σπαρτιατική παρουσία στην Κρήτη." ... για να συμπληρώσει ο ιστορικός οτι δυστυχώς δεν έχουμε καμιά άλλη πληροφορία για την εξέλιξη των γεγονότων, εκτός οτι δεν ήταν τα Φαλάσαρνα, ούτε η Πολυρρήνια τα επόμενα χρόνια (330-326 π.Χ) ανάμεσα στις πέντε κρητικές πόλεις που ο Μέγα Αλέξανδρος βοήθησε. (Για την ιστορία οι 5 πόλεις είναι η Κνωσός-η Γόρτυνα-η Κυδωνία-η Υρτακίνα- η Έλυρος..που αναφέρονται στην επιγραφή της Κυρήνης την Stela de Cereali.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: