Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ ΣΠΑΘΑ ...

 ...τον Ιούιο του 1940 και η βύθιση του Ιταλικού καταδρομικού
 "ΜΠΑΡΤΟΛΟΜΕΟ ΚΟΛΛΕΟΝΙ"
Την ανακοίνωση έκανε ο Σαριδάκης Εμμανουήλ* 
     Το πρωί της 19ης Ιουλίου του 1940 έξω από τον κόλπο της Κισάμου, διεξήχθη μία ναυμαχία μεταξύ του Βρετανικού και του Ιταλικού ναυτικού, που είχε ως αποτέλεσμα τη βύθιση του ιταλικού καταδρομικού «ΜΠΑΡΤΟΛΟΜΕΟ ΚΟΛΛΕΟΝΙ». Το απόγευμα της 17ης Ιουλίου δύο ιταλικά καταδρομικά τα «ΜΠΑΡΤΟΛΟΜΕΟ ΚΟΛΛΕΟΝΙ» και «ΤΖΙΟΒΑΝΙ ΝΤΕΛ ΜΠΑΝΤΕ ΝΕΡΕ» είχαν αποπλεύσει από την Τρίπολη της Λιβύης με κατεύθυνση το Αιγαίο πέλαγος και τελικό προορισμό ναυτική βάση στο νησί της Λέρου στα Δωδεκάνησα. Τα ξημερώματα της 19ης Ιουλίου τα δύο ιταλικά καταδρομικά εισήλθαν στο Κρητικό πέλαγος μεταξύ των Αντικυθήρων και του ακρωτηρίου της Γραμβούσας. Την ίδια στιγμή βορειοδυτικά της Κρήτης σε απόσταση 40 ναυτικών μιλίων περιπολούσαν δύο συμμαχικά σκάφη το αυστραλιανό καταδρομικό «ΣΥΔΝΕΥ» και το βρετανικό αντιτορπιλικό «ΧΑΒΟΚ», με αποστολή να συνδράμουν στις ανθυποβρυχιακές έρευνες που διενεργούσαν στο Κρητικό πέλαγος άλλα τέσσερα βρετανικά αντιτορπιλικά τα «ΙΠΕΡΙΟΝ»,
«ΙΛΕΞ», «ΧΙΡΟΟΥ» και «ΧΑΣΤΙ». Περί τις 06:33 ο κυβερνήτης του αυστραλιανού καταδρομικού Πλοίαρχος Κόλλινς έλαβε σήμα από τα τέσσερα βρετανικά αντιτορπιλικά που έπλεαν νοτιότερα, για την εμφάνιση δύο εχθρικών καταδρομικών με τα οποία είχαν εμπλακεί σε μάχη. Στις 07:20 τα ιταλικά καταδρομικά εμφανίστηκαν στον ορίζοντα και λίγα λεπτά αργότερα το καταδρομικό «ΣΥΔΝΕΥ» άνοιξε πυρ εναντίον του προπορευόμενου «ΤΖΙΟΒΑΝΙ ΝΤΕΛ ΜΠΑΝΤΕ ΝΕΡΕ» από απόσταση 12.000 μέτρων. Μία ώρα περίπου μετά την έναρξη του πυρός στις 08:24, τα σφοδρά πυρά του καταδρομικού «ΣΥΔΝΕΥ» έπληξαν το «ΜΠΑΡΤΟΛΟΜΕΟ ΚΟΛΛΕΟΝΙ», το οποίο τέθηκε εκτός μάχης και ακινητοποιήθηκε σε απόσταση 5 μιλίων από το ακρωτήριο Σπάθα. Το «ΜΠΑΡΤΟΛΟΜΕΟ ΚΟΛΛΕΟΝΙ» έπειτα από λίγο ανατράπηκε και βυθίστηκε συμπαρασύροντας στο βυθό 123 αξιωματικούς και ναύτες.
*Στέλεχος δημόσιας διοίκησης
Από την ανακοίνωση του κ. Σαριδάκη στο Α' συνέδριο για την Κίσαμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: