Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ 2016

Η ομιλία του προέδρου της Κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου Κισάμου κ. Μανώλη Δερουκάκη, στην γιορτή του Καστάνου στο Έλος.

Σας καλωσορίζω στο όμορφο γραφικό και καταπράσινο Έλος, ανάμεσα στα πανέμορφα και καταπράσινα καστανοδάση της περιοχής, και εύχομαι να περάσουμε όλοι μαζί μια όμορφη και γιορτινή μέρα. Σήμερα, γιορτή του καστάνου. Γιορτή του Έλους, του Βλάτους, της Λίμνης, του Συρικαρίου, γιορτή του Ιναχωρίου, γιορτή της Κισσάμου. 
Άνθρωποι από τα γύρω χωριά, από την Κίσαμο, τα Χανιά, από όλη την Κρήτη ακόμα και από το εξωτερικό αποφάσισαν να επισκεφτούν το μικρό αυτό γραφικό χωριό για να απολαύσουν την πραγματική και άγρια ομορφιά ενός χωριού που σε άλλους είναι γνωστό λόγω των πολλών και αγνών προϊόντων που παράγει (ένα από αυτά είναι και το κάστανο), σε άλλους σαν μια ενδιάμεση στάση από Ελαφονήσι προς Κίσαμο, σε άλλους για την μοναδική φιλοξενία των ντόπιων, μα πάνω απ’όλα για τους ανθρώπους του. Άνθρωποι ιδιαίτεροι, φιλότιμοι,αγνοί  μα και κουζουλοί.  
Ο λόγος που το έλος έχει σήμερα την τιμητική του είναι ένας και απλός. Η νέα τάση στην τουριστική βιομηχανία που ονομάζεται τουρισμός εμπειρίας. 
Ο επισκέπτης μιας πόλης ή μιας χώρας τείνει να επιζητά, μοναδικά σε χαρακτηριστικά βιώματα και εμπειρίες, μακριά και έξω από την μέχρι τώρα κλασική μορφή μαζικού τουρισμού. Ο επισκέπτης επιθυμεί πλέον να ‘’κλέψει’’ και να ζήσει, έστω και για λίγο, την καθημερινότητα ενός ντόπιου. Να ζήσει μαζί του, να συζητήσει, να ανταλλάξει απόψεις και βιώματα, να νιώσει πως είναι να είσαι ντόπιος. 
Αυτό που σήμερα τα τουριστικά γραφεία και οι travel agents του κόσμου προσπαθούν μανιωδώς να επιτύχουν ώστε να έχουν ευχαριστημένους πελάτες, το Έλος το πετυχαίνει αυθόρμητα γιατί αυτό ακριβώς είναι. 
Ο ιδανικός συνδυασμός του μέρους και των ανθρώπων που όταν είσαι μαζί τους, νιώθεις ντόπιος. Μπορούν να σου ανοίξουν το σπίτι τους και την καρδιά τους ακόμα και αν θα περάσεις μόνο για λίγες ώρες. 
Τα χωριά μας, ο συνδυασμός φυσικού τοπίου και ανθρώπων είναι ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε. Στην επικράτεια του Δήμου μας έχουμε χωριά με ανθρώπους μοναδικούς, που ποτέ δεν θα κλείσουν την πόρτα σε έναν επισκέπτη, ποτέ δεν θα αρνηθούν να δώσουν πληροφορίες στον οδηγό που χάθηκε, ακόμα και με νοήματα, ποτέ δεν θα φύγεις από το σπίτι τους χωρίς κάποιο κέρασμα. 
Θα πρέπει λοιπόν όλοι μαζί, να αναγνωρίσουμε πλέον την υπεραξία της καθημερινότητάς μας. Οφείλουμε όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε την υπεραξία του προϊόντος που διαθέτουμε, να καταλάβουμε και να εκπαιδευτούμε στους 2 βασικούς πυλώνες που στέκονται ακόμα γεροί στην Ελλάδα και θεωρώ συγκρατούν και τα υπόλοιπα λιγότερο δυνατά πόδια. 
Ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός. 
Η σημερινή γιορτή και το μέρος που βρισκόμαστε αποτελεί ίσως ιδανικό παράδειγμα συνδυασμού και των 2 παραπάνω. Ο πρωτογενής τομέας αγκαλιάζει και δένει αρμονικά με τον τουρισμό, που τονώνει και δυναμώνει την οικονομία ενός ολόκληρου χωριού. 
Ένα χωριό που ανέδειξε, αυτό που ένιωσε ότι είχε. Την αγνότητα ενός μικρού, παραδοσιακού χωριού. Δεν ζήλεψε ποτέ να γίνει πόλη, δεν έχασε ποτέ την αγνότητα που πηγάζει από τα δέντρα του και γι’αυτό κέρδισε. 
Όταν άνθρωποι διορατικοί, όπως ο αείμνηστος πάτερ Αντώνιος Μπαντουράκης,  βρεθούν σε τέτοια μέρη, μπορούν να κάνουν θαύματα. Ο πρωτεργάτης της γιορτής καστάνου στο Έλος, δημιούργησε πριν πολλά χρόνια έναν θεσμό που δίνει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα του σήμερα, για την ανάπτυξη του αγροτουριστικού τομέα, τον συνδυασμό πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και για την γενικότερη αναζήτηση περί οικονομικής κρίσης και ανθρώπινου παράγοντα. 
Στόχος μας σαν δημοτική αρχή, από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε, ήταν και είναι η ανάδειξη και περαιτέρω αξιοποίηση όλων αυτών των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Κίσσαμος. Η γιορτή καστάνου ήταν και θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι του Έλους. Η γιορτή καστάνου ήταν και θα παραμείνει μια μεγάλη γιορτή που μόνο προοπτικές εξέλιξης έχει. 
Σκοπός μας είναι μέσα από αυτή την γιορτή να προβληθεί το κάστανο της περιοχής που κατά ομολογία όλων είναι από τις καλύτερες ποιότητες του κόσμου. Διακρίνεται για την ιδιαίτερη γεύση του, το άρωμά του και την νοστιμιά του. Καρπός πλούσιος σε θρεπτικά στοιχεία, άριστη τροφή για όλες τις ηλικίες. 
Σκοπός μας είναι η τόνωση των αγροτών για την καλλιέργεια της καστανιάς και την παραγωγή καστάνου που μπορεί να συμπληρώσει το αγροτικό εισόδημα σε αυτούς τους ορεινούς τόπους της Κισάμου. Η καλλιέργεια είχε στο παρελθόν ατονήσει, περισσότερο λόγω ασθενειών αλλά τα τελευταία χρόνια με τις συντονισμένες και συλλογικές προσπάθειες αρμόδιων φορέων, αρχών αλλά και απλών πολιτών έδωσαν δύναμη και ελπίδα σε κάθε παραγωγό ώστε να συνεχίσει και να αναβαθμίσει την παραγωγή του πολύτιμου αυτού για την περιοχή προϊόντος. 
Στόχος της δημοτικής αρχής, μεταφέροντας σε αυτό το σημείο σκέψεις και συζητήσεις που έχουν γίνει τόσο με τον Δήμαρχο κ. Σταθάκη, όσο και με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γλαμπεδάκη, είναι η γιορτή καστάνου να γίνει αυτό ακριβώς που ζητούν οι επισκέπτες, δηλαδή ένα φεστιβάλ που θα περικλείει μέσα του όλη την αύρα και την μοναδικότητα της Κρήτης, της Κισάμου, του Έλους. Ένα κέρασμα ντόπιας κουλτούρας, μια ημέρα που θα μπορεί ο επισκέπτης όχι μόνο να μαζέψει κάστανα αλλά και να δεί την διαδικασία που προηγείται του ψησίματος, να μάθει συνταγές και γιατί όχι να τις δοκιμάσει, με λίγα λόγια ένας τρόπος να νιώσεις ντόπιος. 
Έχουμε υποχρέωση σαν Δήμος σε συνεργασία με την περιφέρεια, τους κατοίκους αλλά και όλους τους αρμόδιους φορείς, να προχωρήσουμε με συντονισμένες προσπάθειες για την περαιτέρω ανάπτυξη, βελτίωση και προβολή τόσο του προϊόντος όσο και της περιοχής. 
Το κάστανο, αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς για το Έλος και την Κίσαμο, για την φιλοξενία και τους ανθρώπους του. Μέσα από την μυρωδιά του, για τον επισκέπτη, αναβλύζουν όλα όσα έχει ακούσει για την Κρήτη και τους Κρητικούς.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που βρίσκεστε μαζί μας σήμερα, η παρουσία όλων σας, μας τιμά ιδιαίτερα, και στηρίζει όλες τις προσπάθειές μας για περαιτέρω ανάδειξη και προβολή της περιοχής και των προϊόντων της. 
Αν και κατά τον μεσαίωνα το κάστανο ήταν η τροφή των φτωχών, σας καλούμε να απολαύσετε το φετινό πλούσιο κέρασμα, με κάστανα και τσικουδιά. Κέρασμα το οποίο είναι πλούσιο σε γεύσεις, ανθρωπιά, κόπο και ιδρώτα αλλά και ειλικρινή προσφορά.
Σας ευχαριστώ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: