Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

ΚΑΤΑΛΟΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

..από τα δυο βιβλία του Α. Δεικτάκη   «ΧΑΝΙΩΤΕΣ ΛΑΪΚΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΑ» ΤΟΜΟΣ Α’ (1999)– ΤΟΜΟΣ Β’ (2009), που γεννήθηκαν που έδρασαν απο το 1700 εως και το 1945. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ, ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.
Του Γιώργου Βαβουλέ*
  Στην εργασία που παρουσίασε ο αγαπητός φίλος Γιώργος γίνεται  προσπάθεια να συγκεντρωθούν σε καταλόγους τα στοιχεία για τους μουσικούς της Κισάμου όπως αυτοί κατεγράφησαν στις δύο εκδόσεις του Αθανάσιου Δεικτάκη με τίτλο «Χανιώτες λαϊκοί μουσικοί που δεν υπάρχουν πια», τόμος Α’ (1999), τόμος Β’ (2009). Οι κατάλογοι είναι σε ψηφιακή μορφή αρχείων Excel με δυνατότητα sorting (διαλογής) όπου τα επί μέρους χαρακτηριστικά είναι: όνομα, επώνυμο, καταγωγή, χρονολογία γέννησης, χρονολογία θανάτου, χρόνος δράσης, όργανο, άλλο όργανο, τραγούδι, σελίδα ή σελίδες στο βιβλίο, δισκογραφία, φωτογραφίες κ.α.
Ένα μικρό παράδειγμα:
Μπαλαμπός Κωνσταντίνος-Κοπανίδης Μπαλαμπιανά Βιολί 1840-1900

Μπερτάκης Μανώλης-Τσουβαλομανώλης Πλακάλωνα Λαούτο 1858-1946
  
 Από την καταλογογράφηση μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα από τον εκάστοτε μελετητή αλλά και να χρησιμοποιηθεί ως ευρετήριο. Στην εργασία αναφέρονται  συμπεράσματα, γίνονται συγκρίσεις και παρατηρήσεις και εντοπίζονται ιδιαίτερες πληροφορίες. Ο ιδιαίτερα γλαφυρός και ποιητικός τόνος της γραφής του Δεικτάκη πλουτίζει με το τοπικό χρώμα της ντοπιολαλιάς τα κείμενα του και μας κάνει μέτοχους της συλλογικής μνήμης πάνω σε πρόσωπα και γεγονότα του παρελθόντος της Κισάμου. Δίνει επίσης το έναυσμα και σε άλλους μελετητές του λόγου να διασώσουν με παρόμοιες εργασίες πολύτιμα στοιχεία της ζωής και της Παράδοσης  που με την παγκοσμιοποίηση τείνουν να χαθούν ανεπιστρεπτί. 
   Η εργασία αυτή θα βοηθήσει στη συγκέντρωση στοιχείων για τους Κισαμίτες μουσικούς και περαιτέρω για όλους τους επαγγελματίες ή ερασιτέχνες μουσικούς των Χανίων και της Κρήτης, κάτι που ελπίζουμε σταδιακά θα γίνει σε κάθε περιοχή ή κάθε Νομό, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα και να μνημονεύονται ει δυνατόν, όσοι τίμησαν την κρητική μούσα.
*Πολιτικός Μηχανικός, Μουσικός, ερευνητής.
Από το Α' συνέδριο για την Κίσαμο

Δεν υπάρχουν σχόλια: