Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ

Εντυπωσιασμένος και σκεπτικός...
Παρακολούθησα με πολύ ενδιαφέρον το πρώτο μισό της δεύτερης ημέρας του 1ου συνεδρίου για την Κίσαμο. Το συνέδριο ήρθε κατά τη γνώμη μου σε μια καίρια στιγμή για το τόπο μας. Πολύ σημαντικοί άνθρωποι που αφιερώνουν χρόνο και ενέργεια από τη ζωή τους για να τεκμηριώσουν πράγματα ήταν εκεί με διάθεση να παρουσιάσουν, να μοιραστούν, να ενημερώσουν, να επιμορφώσουν.
Το κομμάτι που παρακολούθησα ήταν το αρχαιολογικό. Μείζων. Η πολιτιστική κληρονομιά υποχρεώνει τον κάθε ένα από εμάς να ρίξει μια ματιά στο παρελθόν να σεβαστεί την ταυτότητα του πριν γυρίσει το βλέμμα στο μέλλον για να προχωρήσει.
Θεωρώ μεγάλο κέρδος για το τόπο αυτό το σύγχρονο "βήμα" μιας και για να δεις εμπρός πρέπει να κατανοήσεις που βρίσκεσαι. Οι ομιλητές που παρακολούθησα ήταν απόλυτα συνεπείς σε αυτό και μακάρι στο μέλλον να μπορέσουν όλοι οι παράγοντες να επαναλάβουν ίσως και να εμπλουτίσουν το εγχείρημα ώστε η εικόνα να γίνεται όλο και πιο ολοκληρωμένη.
Στο συνέδριο υπήρξαν ειδήσεις,....
.... καλές και κακές. Υπήρξαν τεκμηριωμένες θέσεις και τοποθετήσεις. Εγώ όμως θα ήθελα να σταθώ κάπου αλλού. Το να δεις μια κατάσταση είναι απόλυτα σωστό όμως δε πρέπει να μείνεις εκεί και θα πρέπει να προχωρήσεις, με κάποιο σχέδιο, με κάποιο σκεπτικό επιβάλλεται να προχωρήσουμε μπροστά. Τι εννοώ.
Σε επίπεδο πολιτιστικής κληρονομιάς κατανοεί κανείς ότι η Αρχαία Φαλάσαρνα μπορεί και θα πρέπει να διαδραματίσει ένα σπουδαίο ρόλο, ορόσημο για τη Δυτική Κρήτη. Από αυτά που οι ίδιοι οι επιστήμονες μας παρουσιάζουν καταλαβαίνουμε πως η "βιτρίνα" της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, (ίσως ακόμα και του ίδιου του συνεδρίου) βρίσκεται εδώ. Ένα σπουδαίο αρχαιολογικό μνημείο συνοδευόμενο από ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο συνθέτουν μια κατάσταση που λίγοι τόποι θα μπορούσαν να φιλοξενούν.
Δεν θέλω να πλατιάσω, κατά τη γνώμη μου επιβάλλεται μια συνεργασία και μια ιεράρχηση κάποιων βασικών στόχων από φορείς και κατοίκους, ώστε το μνημείο αυτό να πάρει μια υψηλή θέση στη προτίμηση των φίλων της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες όμως θα πρέπει να τους ακούσουμε και να δώσουμε βάση σε κάποιες κρίσιμες ανάγκες (https://www.tripadvisor.com.gr/Attraction_Review-g1191160-d…)
Η βατότητα του δρόμου, η πρόσβαση στο μνημείο, και η σωστή λειτουργία τουλάχιστον κατά τους μήνες αιχμής της επισκεψημότητας καθώς και η σήμανση ως το μνημείο είναι πολύ βασικοί παράγοντες μαζί με την σωστή και ολοκληρωμένη πληροφόρηση του επισκέπτη.
Εάν τα δούμε όλα αυτά σε ένα επίπεδο αγαστής συνεργασίας Τοπικής Κοινότητας , Δήμου με ΥΠΠΟ τότε ίσως να έχουμε μια πιο μαζική προσέλευση στη "βιτρίνα" και με κάποιο αντάξιο αντίτιμο οι "πελάτες" να θελήσουν να εισχωρήσουν βαθύτερα στο "μαγαζί" του συνολικότερου "προϊόντος" που λέγεται πολιτιστική κληρονομιά της Κισάμου.
Και πριν κλείσω να γράψω και αυτό: όλοι οι επισκέπτες που τους αρέσει είτε η θάλασσα, είτε η ναυτοσύνη, είτε ο πολιτισμός και τους λες εδώ δίπλα συμβαίνει αυτό...τρέχουν να δουν. Αντίστοιχα στις χώρες τους τρέχεις να δεις πιο ακριβά για πολύ μικρότερης σημασίας μνημεία και νεότερης χρονολογικής προέλευσης.
Συνεργασία εδώ και τώρα..
Στάθης Παλιάμπελος

Δεν υπάρχουν σχόλια: