Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΙΣΑΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Προς τον κ. Δήμαρχο Κισάμου, το λαό και την νεολαία  της περιοχής.
Η Λαϊκή Συσπείρωση σε όλους τους δήμους του νομού Χανίων και στον Δήμο Κισάμου από τις 29/2/2020 είχαμε καταθέσει κείμενο προς τα δημοτικά συμβούλια και τις δημοτικές αρχές μπροστά στο κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊου .
ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ, ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση Κισσάμου» μπροστά στην κρισιμότητα των εξελίξεων, στέκεται με αίσθημα ευθύνης και προτάσσει επιτακτικά τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας του λαού, μέτρα προστασίας των εργαζόμενων.
Αναλυτικά, τονίζουμε την ανάγκη:
1. Να εξασφαλιστούν άμεσα από την δημοτική  αρχή Κισσάμου  τα απαραίτητα Μέτρα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) στους εργαζομένους στο δήμο για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού, με έμφαση τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Η προσωρινή μετάταξη από άλλα νομικά πρόσωπα του δήμου σε κρίσιμες για την αντιμετώπιση της κρίσης υπηρεσίες να γίνει μόνο έπειτα  από την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ατομικής προστασίας των εργαζομένων. Να εξασφαλιστεί στους εργαζόμενους που είτε είναι γονείς και χρειάζεται να μείνουν με τα παιδιά τους, για το διάστημα που τα σχολεία είναι κλειστά, είτε είναι ασθενείς οι ίδιοι, είτε μέλος της οικογένειάς τους, άδεια πλήρους αποδοχών και ασφάλισης, χωρίς να εξαντλήσουν την κανονική τους άδεια.
2. Να συσταθεί υπηρεσία ενίσχυσης για όσους δε μπορούν να μετακινηθούν από το σπίτι, από τις υπηρεσίες του Δήμου Κισάμου (με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του προσωπικού ) να αναλαμβάνει την καταγραφή και εν συνεχεία την εξυπηρέτηση των κατοίκων του Δήμου μας οι οποίοι δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις κατοικίες τους και αδυνατούν να εξυπηρετηθούν. Σκοπό να έχει την καταγραφή των συμπολιτών μας εκείνων που δεν διαθέτουν οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον που αδυνατούν να μετακινηθούν από τις οικίες τους και χρήζουν φροντίδας ή εξυπηρέτησης σε θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης και παροχής ειδών πρώτης ανάγκης, λειτουργία σχετικής γραμμής στηρίξεις και ενημέρωσης .
3. Να προετοιμαστεί έγκαιρα η απολύμανση δημόσιων χώρων, πλατιών και κτηρίων (κάδων απορριμμάτων), αγροτικών ιατρείων  καθώς και σχέδιο σε περίπτωση που ανοίξουν τα σχολεία να σχεδιαστή απολύμανση και μέτρα υγιεινής στις σχολικές μονάδες .
4. Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 4 μήνες τουλάχιστον όλων όσων επλήγησαν από την πανδημία, ιδιαίτερα όσων έμειναν άνεργοι ή είναι στο ΚΕΑ και στις καταστάσεις της πρόνοιας, απαλλαγή από τα τέλη κοινόχρηστων χώρων για όλους τους αυτοαπασχολούμενους-επαγγελματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους.
5. Καλούμε την δημοτική αρχή να μην πάρει αποφάσεις για διακοπή ύδρευσης ή άρδευσης σε κατοικίες, φτωχές οικογένειες και στους μη έχοντες. 
6. Το Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου να συνεδριάζει πλέον  μόνο για τα τρέχοντα επείγοντα θέματα και κυρίως, για μέτρα για την πανδημία. Τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων του ΔΣ και διά περιφοράς, που καθορίζει η εκδοθείσα ΠΝΠ (ΦΕΚ Α΄ 55/2020) η «Λαϊκή Συσπείρωση» γενικά δεν την αποδέχεται. Ωστόσο, συμφωνούμε να εφαρμοστεί ΜΟΝΟ για τρέχοντα ζητήματα, και ειδικότερα για ζητήματα που αφορούν σε μέτρα προστασίας του λαού από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊου, έτσι που να συνεχιστεί η λειτουργία του Δήμου αυτήν τη δύσκολη περίοδο και να ΜΗΝ παρθούν με τέτοιο τρόπο αποφάσεις για σοβαρά ζητήματα, που αφορούν τον λαό του δήμου μας. Αυτή τη χρονική περίοδο προέχει η υγεία του λαού και τίποτα άλλο και εκεί πρέπει να επικεντρωθεί όλη η προσπάθεια των δημοτικών αρχών.
7. ΑΜΕΣΗ αξιοποίηση του χώρου του Θ.Ψ.Π. (πρώην ψυχιατρείο) για στελέχωση και ένταξη στο μηχανισμό αντιμετώπισης της εξάπλωσης της νόσου. Αναβάθμιση των περιφερικών αγροτικών ιατρείων.
8. Είναι πλέον καταστρεπτικές για την υγεία του Λαού οι συνέπειες της χρόνιας υποστελέχωσης των κοινωνικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών υγείας: Άμεσα να διεκδικήσουμε να  προχωρήσουν προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού και μονιμοποίηση όσων εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί κτλ) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να ασκήσει πίεση και ο Δήμος στην κυβέρνηση για την πλήρη στελέχωση του Γ.Ν. Χανίων , του Κέντρου Υγείας Κισάμου, που αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά, μηχανήματα και αναλώσιμα και τη στήριξη των αγροτικών ιατρείων σε όλες τις περιοχές με σχετικές άμεσα απολυμάνσεις. Οι υποδείξεις του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κορονοϊού πρέπει να συνοδεύονται από σειρά μέτρων τόσο με ευθύνη του κεντρικού κράτους όσο και της Τοπικής Διοίκησης. Το αφήγημα της ατομικής ευθύνης θέλει ουσιαστικά να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες για τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος Υγείας, που ήταν γνωστές πριν την εμφάνιση του κορονοϊού, τις οποίες η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε επισημάνει στα δημοτικά συμβούλια
9. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, την νεολαία της περιοχής  να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν αποφασιστικά όλα τα αναγκαία μέτρα που αφορούν τη διαφύλαξη της υγείας και των δικαιωμάτων τους.
Για την Λαϊκή Συσπείρωση Κισάμου
Ο Δημοτικός Σύμβουλος
Φραγκιουδάκης Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια: