Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020

Η ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΗ

1520 γράφει η επιγραφή στα βόρεια της κρήνης... αν και είναι ψεύτικη η βρύση τρέχει ασταμάτητα* μερικούς αιώνες αφού θεωρείτε έργο τούρκικης εποχής λίγο μετά τον 18ο αιώνα. (χρονολόγηση του κ. Ανδριανάκη). Μάλιστα η Βρύση θα πρέπει να είχε και την ημισέληνο στην κορυφή που για κάποιοι λόγο κάποιοι την κατέστρεψαν.....
Ωστόσο από έρευνες αλλά και απο τις διηγήσεις του Φλωρεντινού μοναχού Μπουοντελμόντι που ήλθε στην Κίσαμο το 1430 είδε και ήπιε νερό από μια κρήνη της πόλης... που ομολογουμένως δεν ξέρω ποια θα μπορούσε να ήταν αυτή η κρήνη εκτός απο αυτήν.
*Υπάρχει μαρτυρία οτι η πηγή δεν έτρεχε μια χρονιά καθόλου νερό την δεκαετία του 30΄.
Τέλος όλο το νερό αυτό σήμερα -παλαιότερα εκεί ήταν οι κήποι της Κισάμου- πηγαίνει στην θάλασσα αναξιοποίητο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: