Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020

ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

Στις 24 Ιουνίου 1645 οι Τούρκοι εξαπέλυσαν επίθεση κατά της νησίδας Θοδωρού και την κατέλαβαν, ύστερα από ηρωική αντίσταση 70 ανδρών. Θέλοντας να μην παραδοθούν στα χέρια των Τούρκων, ο επικεφαλής της φρουράς του κάστρου, Βλάσιος, έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη και ανατίναξε όλη τη φρουρά και τους Τούρκους που είχαν μπει στο φρούριο...... γράφει η κρητική ιστορία και θα μπορούσε να ήταν αυτή η επιγραφή τοποθετημένη στα Θοδωρού!!!
Όμως βρίσκεται στα Φαλάσαρνα στην ακτή ...και με λίγο ψάξιμο βρήκα ότι τον Ιούνιο του 1645 ο Γιουσούφ Πασάς αποβιβάζει στρατό στα Μεσόγεια Κισάμου πριν πάει για τα Θοδωρού και το Κολυμπάρι. Άρα δικαιολογημένα η επιγραφή στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου....που από τις επιγραφές και τις τοιχογραφίες είναι του ίδιου αιώνα και ενδεχομένως να κτίστηκε για αυτόν τον λόγο!!!.

Δεν υπάρχουν σχόλια: