Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Οι δυσκολίες των καιρών δεν επέτρεψαν να εορταστεί ως είθισται η μεγάλη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εορτή κατά την οποία εορτάζει και ο Ι. Μητροπολιτικός Ναός στην Κίσαμο, ως επίσης και η επέτειος της Εθνικής παλιγγενεσίας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος λειτούργησε εις τον εορτάζοντα Ι. Μητροπολιτικό Ναό, ως Ιερεύς  μετ΄ ενός διακόνου, μετά του αναγκαίου προσωπικού και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα της περιόδου. Προ της απολύσεως ανέπεμψε προσευχητική δέηση υπέρ υγείας και αποκαταστάσεως των εν ασθενεία ευρισκομένων αδελφών και της απολύσεως ακολούθησε η καθιερωμένη Δοξολογία. Απευθυνόμενος, μέσω του διαδικτυακού σταθμού  της Μητροπόλεως «Κιβωτός Web TV», σημείωσε: «Ο φετινός εορτασμός της σημερινής διπλής μεγάλης ημέρας και εορτής, του Ευαγγελισμού του ανθρωπίνου γένους και του ευαγγελισμού της Πατρίδας μας, βρίσκει όλους μας, αδελφοί μου, υπό το κράτος του φόβου, της αγωνίας, του τρόμου, της ανησυχίας, της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας. Ένα μαύρο πέπλο έχει απλώσει τα δίκτυα του πάνω από ολόκληρο τον κόσμο και την Χώρα μας, λοιμώδης ασθένεια, κορωνοϊό την ονόμασαν,  που στο πέρασμα της αφήνει χιλιάδες νεκρούς, προκαλώντας τρόμο και φόβο.
Η Εκκλησία, ως φιλόστοργος Μητέρα, και θέλοντας να προστατεύσει τα παιδιά Της, όλες και όλους εσάς, από την έκθεση στον αόρατο αυτό εχθρό της ανθρωπότητας και συμβάλλοντας εις τον περιορισμό της διασποράς της νόσου, με οδύνη και πόνο ψυχής, αποφάσισε να τελούνται οι Ι. Ακολουθίες και Θείες Λειτουργίες της περιόδου και για όσο χρειαστεί, χωρίς την συμμετοχή των πιστών. Συντάχθηκε με τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και της Κυβέρνησης, συμβάλλοντας με τον δικό Της τρόπο στην αποφυγή της διασποράς. Όμως η μη συμμετοχή εις την Θεία Λειτουργία δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, στέρηση της Θείας Κοινωνίας σε όσους πιστούς αισθάνονται την ανάγκη να μετέχουν του Μυστηρίου της Ζωής. Ο λόγος μη συμμετοχής στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας την περίοδο αυτή έχει σχέση με τον μη συγχρωτισμό των πιστών προς αποφυγή της διασποράς της νόσου και όχι με την μη συμμετοχή εις την Θεία Ευχαριστία, όπως κάποιοι εμμονικά προσπαθούν να επιβάλλουν και πείσουν. Ατενίζοντας τα άδεια καθίσματα του Ι. Μητροπολιτικού μας Ναού φέρνουμε στην θύμηση, μα κυρίως στην προσευχή και την καρδιά μας τα πρόσωπα όλων των αδελφών μας, του πιστού λαού του Θεού, οι οποίοι στερούνται την συμμετοχή της σημερινής κοινωνίας της αγάπης και της προσευχητικής συντυχίας.
Σας νιώθουμε όλους σας αδελφοί μου προσευχητικά παρόντες και μετέχοντες, υψώνουμε μαζί με εσάς χείρες ικέτιδες προς την Υπέρμαχο Στρατηγώ, παρακαλώντας Την όπως, για άλλη μια φορά, ελευθερώσει το ευσεβές ημών Γένος και τον κόσμο όλο από την σκληρή δοκιμασία της λοιμικής αυτής νόσου και από πάσα ασθένεια, ψυχής τε και σώματος. Την παρακαλούμε να απλώσει το μαφόριο Της πάνω από την Πατρίδα μας και απ΄ όλο τον κόσμο και να διαλύσει το σκοτεινό αυτό νέφος του φόβου και της ασθένειας. Θαρσείτε αδελφοί, εύχεστε, προσεύχεστε, εντείνετε την «κατ΄ οίκον» προσευχή, υπακούτε στις οδηγίες των ειδικών και να είστε σίγουροι ότι σύντομα θα ελευθερωθούμε και από αυτή την σκλαβιά. Εξ΄ άλλου η Ελληνική ψυχή έχει γνώση και εμπειρία της σκλαβιάς. Πάντα όμως βρίσκει το σθένος και την δύναμη, επικαλούμενη την Υπέρμαχο Στρατηγώ, να νικά κάθε είδους σκλαβιά και τυραννία. Χρόνια πολλά και ευλογημένα»!, κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος. Ο Ι. Μητροπολιτικός Ναός παρέμεινε ανοικτός έως το μεσημέρι, καθώς αρκετοί πιστοί ένιωσαν την ανάγκη να προσέλθουν και, τηρώντας τα ισχύοντα μέτρα πρόληψης, να μετέχουν προσευχητικώς.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: