Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ 99 ΠΑΤΕΡΩΝ ΠΟΛΥΡΡΗΝΙΑ

Η εκκλησία των 99 Πατέρων στα δυτικά της ακροπόλεως της Πολυρρήνιας, κτίσθηκε με πέτρες* που προέρχονταν στο μεγαλύτερο μέρος από τα ερείπια ενός αρχαίου ελληνιστικού ναού που ήταν αφιερωμένος, ίσως στην θεά Άρτεμης. Η εκκλησία κατασκευάστηκε το 1894 και κατασκευαστής ήταν ο Αντώνιος Κλαουράκης απο τα Τοπόλια. 
Η κατασκευή των καμάρων παρουσίασε σοβαρά ελαττώματα εξ αιτίας των οποίων την νύχτα μετά τα εγκαίνια, οι καμάρες να κατέρρευσαν ολοκληρωτικά. Το γεγονός ότι η κατάρρευση έγινε χωρίς θύματα αποδόθηκε από τους ντόπιους σε θαύμα των Αγίων Πατέρων. Κατά τα λοιπά ο Κλαουράκης πέθανε λίγο μετά, λόγω της μεγάλης λύπης που του προξένησε το θλιβερό αυτό γεγονός. Η πλάκα που θυμίζει την ημερομηνία που κατασκευάστηκε η εκκλησία είναι πάνω από την κύρια είσοδο και λέει τα εξής: 

Οί Άγιοι Πατέρες Έτος 1894
ΩΣ ΦΟΒΕΡΟΣΟ ΤΟΠΟΣ
ΟΥΤΟΣ! ΟΥΚ ΕΣΤΙ ΤΟΥΤΟ 
ΑΛΛ΄Η ΟΙΚΟΣ ΘΕΟΥ.
ΩΚΟΔΟΜΙΘΙ ΔΑΠΑΝΙ ΤΟΝ ΚΑΤΟΙΚΟΝ 
ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΕΠΑΝΩ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣ
Ν. Α ΚΛΑ
Στην συνέχεια την επισκευή του ανάλαβε ο ντόπιος Γιάννης Καλαφατάκης, ο οποίος επισκεύασε τις καμάρες και αντικατέστησε την οροφή που ήταν απο πλάκες με κεραμίδια.
* Η εκκλησία είναι γεμάτη απο επιγραφές εξωτερικά διακρίνονται 31 και προκαλεί ενδιαφέρον να τις ανακαλύψεις. Το 2006 ο Ισπανός επιγραφολόγος Angel Martinez Fernandez κατέγραψε και κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τις επιγραφές της Πολυρρήνιας σε χορηγία Δήμου Κισάμου (δήμαρχος κ Βαρουχάκης).
Η πιο "διάσημη" επιγραφή είναι σίγουρα η Τιμητική επιγραφή που ήταν απο βάση αγάλματος του αυτοκράτορα Αυγούστου του 1ου αι π.Χ
                                                Α' πόλις
                                 Αυτοκράτορα Καίσαρα θεού υιόν
                                              Σεβαστον.
Σε άλλο σημείο στα βορειοδυτικά της εκκλησίας υπάρχει η επιγραφή της φώτο που είναι αφιερωμένη στο Γναίο Κορνήλιο Σκιπίωνα και είναι του 2ου αι π.Χ
                                          Γναίον Κορνήλιον 
                                      γναίω υιον Σκιπίωνα 
                                        Ισπανόν ευεργέταν 
                                                  α' πόλις

Δεν υπάρχουν σχόλια: