Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

1897-1898 ΜΙΑ ΦΩΤΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ

Αυτή είναι μια φώτο μέσα απο το κάστρο του Καστελίου Κισάμου προς ανατολικά. Ο γυμνός λόφος στα δεξιά ειναι ο Παρθενώνας δίχως να φαίνεται η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής. Άρα η φώτο είναι προ του 1905 μιας και όλοι ξέρουμε οτι η Μονή κτίστηκε επί επισκόπου Λελεδάκη απο το 1905-1910. Η χρονολογία βγαίνει ακόμα και απο τον Άγιο Σπυρίδωνα που όπως φαίνεται δεν έχει καμπαναριό, άρα είναι προ του 1911!! 
Πίσω και δεξιά στην ίδια φωτο με κόκκινο βελάκι φαίνεται άλλο ένα οικοδόμημα που μοιάζει με εκκλησία αλλά είναι σίγουρα τα σπίτια των Ρουκουνάκηδων.
Πάντως αν υπήρχε σε καλύτερη ανάλυση η φώτο θα φαινόταν και οι στρατιώτες που έχουν παραταχθεί για την φωτογράφιση και μοιάζουν σαν Ιταλοί.
 Στις 20 Μαρτίου του 1897 οι Μεγάλες Δυνάμεις χώρισαν το νησί σε διεθνείς τομείς, ενώ τα Χανιά και η γύρω περιοχή της πρωτεύουσας έγιναν πολυεθνικός τομέας. Οι Άγγλοι διοικούσαν το νομό Ηρακλείου, οι Ρώσοι το νόμο Ρεθύμνου, οι Γάλλοι το νομό Λασιθίου και οι Ιταλοί τους νομούς Χανίων και Σφακιών....και κάθισαν ως και τον Ιανουάριο του 1898.
Άρα η φώτο ανάμεσα στα 1897-1898
Φώτο απο το αρχείο Μανούσακα (απο ένα Ιταλικό βιβλίο Marinei e soldati...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: