Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Μια τεκμηριωμένη έρευνα του Νικ. Μιχελάκη για την καταγωγή της ελιάς και την πρώτη στον κόσμο παρουσία και χρήση του ελαιολάδου.

  Γράφει: Ο Γιώργος Μαρινάκης*
 Πολλοί άνθρωποι και λαοί σπεύδουν σήμερα να επωφεληθούν από τα ποικίλα πολιτιστικά αγαθά του δέντρου της ελιάς και την υψηλή υγιεινή αξία του ελαιολάδου, αποδίδοντας αβασάνιστα με γενικά και αόριστα στοιχεία και επιχειρήματα την πατρότητα της πρώτης εμφάνισης   και πρώτης καλλιέργειας και αξιοποίησης του δέντρου σε διάφορες χώρες και περιοχές του κόσμου.
     Ωστόσο, στην χώρα μας υπάρχει ένας πλούτος ιστορικών, αρχαιολογικών και πολιτιστικών μνημείων που  σχετίζονται με τα πρώτα βήματα της Ελιάς και τις πρώτες χρήσεις του ελαιολάδου στον πλανήτη, τέτοιος που σίγουρα δεν υπάρχει σε καμιά άλλη χώρα του σημερινού κόσμου.  
 Και αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί από τα άφθονα αρχαιολογικά ευρήματα και γραπτά στοιχειά της προϊστορικής και ιστορικής περιόδου που υπάρχουν διάσπαρτα σε διάφορες περιοχές όλης της χώρας.  
 Όμως, λίγες είναι οι σωστές προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την ανάδειξη των 
στοιχείων αυτών κατά τρόπο τεκμηριωμένο που να μην επιτρέπει αμφισβητήσεις, η να αφήνει περιθώρια για αλλότριες προσωπικές η εθνικές ιδιοποιήσεις.
 Στα πλαίσια αυτά, η προσπάθεια του Δρ. Νίκου Μιχελάκη, κύριου ιδρυτή και επί χρόνια επιστημονικού συνεργάτη του ΣΕΔΗΚ, να συγκεντρώσει και να παρουσιάσει στην έκδοση αυτή μια σειρά από σημαντικά δεδομένα που βασίζονται σε στοιχεία διαφόρων κλάδων της επιστήμης, σίγουρα αποτελεί μια διαφορετική, πρωτότυπη και  πολύ σημαντική εργασία, η οποία ασφαλώς θα βρει απήχηση στους ευαισθητοποιημένους άλλα και απλούς αναγνώστες ενώ παράλληλα θα συμβάλλει σημαντικά και στην επιβαλλόμενη παραπέρα ανάδειξη και  αξιοποίηση του πολιτισμού της ελιάς στην χώρα μας. 
  Το περιεχόμενο της έκδοσης παρουσιάζει και τεκμηριώνει επιστημονικά, υπό το φως διαφόρων επιστημών, όπως της βοτανικής, της γεωλογίας, της μυθολογίας, της αρχαιολογίας και φυσικά της ιστορίας, το που και πότε υπήρξε η πρώτη παρουσία του δέντρου της ελιάς άλλα και το που   και πότε άρχισαν για πρώτη φορά οι διαφορές φάσεις της καλλιέργειας και ανάπτυξης του από τον άνθρωπο. 
   Παράλληλα η έκδοση παρουσιάζει τα πρώτα βήματα της διάδοσης της ελιάς στις διαφορές περιοχές και χώρες της Μεσογείου, άλλα και την έξοδο της από αυτές και την εγκατάσταση της και στις πέντε Ηπείρους του πλανήτη.
     Παρουσιάζει επίσης η έκδοση, με αρκετά τεκμηριωμένα στοιχειά και το πότε και πως έλαβαν χώρα οι πρώτες φάσεις της εισαγωγής και σύνδεσης του δέντρου της ελιάς και των προϊόντων του, με τις διαφορές βιολογικές, κοινωνικές και πολιτιστικές πλευρές της ζωής του ανθρώπου όπως της διατροφής, της υγείας, του φωτισμού, τον αθλητισμό, τον καλλωπισμό, την θρησκεία,την οικονομία κ.α.     
  Ωστόσο, η γνώση των προηγούμενων στοιχείων, ασφαλώς δεν είναι απαραίτητη μόνο για τον εγκυκλοπαιδικό εμπλουτισμό των γνώσεων των ενδιαφερόμενων για την ιστορική εξέλιξη των δεσμών του δέντρου με την ιστορία, τον πολιτισμό, τις  παραδόσεις και την επιβίωση του άνθρωπου. Είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές κρίσιμες περιστάσεις και για την ανάδειξη της αξίας των πραγματικών συμβολισμών της ελιάς στην διευθέτηση των ποικίλων πολιτικών και οικονομικών ανταγωνισμών και διενέξεων με μέσα ειρηνικά, άλλα και στην επιβαλλόμενη συνεχή και τεκμηριωμένων προβολή της ιδιαίτερης υγιεινής και πολιτιστικής αξίας των προϊόντων της.
     Οπωσδήποτε, η τεκμηριωμένη με πλήθος διεθνών επιστημονικών μελετών  υγιεινή και πολιτιστική αξία του Ελληνικού ελαιολάδου, την όποια εκμεταλλεύονται με γενικά και αόριστα επιχειρήματα πλήθος διεθνείς φορείς και επιχειρήσεις, μπορεί και πρέπει με συνεχή και επίμονη επιδίωξη όλων των  αρχών και φορέων της χώρας να αποκτήσει τεκμηρίωση . 
   Και αυτό βέβαια και για την καλύτερη τοποθέτηση του ελληνικού ελαιόλαδου στη διεθνή αγορά, άλλα και για την αναγκαιότητα της ανάδειξης και προβολής της μοναδικής και πολύπλευρης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας που απέκτησε η ελιά στην χώρα μας κατά τα πρώτα βήματα της καλλιέργειας και αξιοποίησης της στον πλανήτη.
 Συμπερασματικά η έκδοση αυτή, όπως οι αναγνώστες της θα διαπιστώσουν, αποτελεί, πράγματι μια πρωτότυπη και πολύ αξιόλογη εργασία η οποία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής ελαιοκομικής κληρονομίας μας και ασφαλώς μπορεί να συντελέσει στην προστασία και ανάδειξη της όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και τους πολίτες όλων των λαών της γης.
===============================
*Ο Γιώργος Μαρινάκης είναι Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και Δήμαρχος Ρεθύμνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: