Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΠΟΡΕΥΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

 Μια συνέντευξη που θεωρούμε ότι θα σχολιαστεί.
Λίγες μέρες πριν την τελική μάχη της πρώτης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο επικεφαλής του συνδυασμού "Κίσαμος από την αρχή" Μιχάλης Θεοδωρογλάκης, ανοίγει τα χαρτιά του στο blog. 

Γνωρίζουμε καλά ότι η Κίσσαμος αποτελεί μία από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Κρήτης, ενώ η οικονομία της σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται σε αυτό τον τομέα . Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι ο επισκέπτης Κισσάμου κάθεται στον τόπο για λίγες ώρες και όχι για ημέρες, όπως σε άλλα μέρη της Κρήτης. Πιστεύετε πως αυτό πρέπει να αλλάξει και αν ναι πώς μπορεί να γίνει αυτό;
Όντως ο τουρισμός αποτελεί ένα βασικό συστατικό της οικονομικής ευμάρειας του τόπου μας. Δεν θα έμπαινα στη λογική  διαχωρισμού των επισκεπτών ανάλογα με το διάστημα παραμονής τους στον τόπο μας. Αντιθέτως θα έλεγα ότι αυτό που μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε το τουριστικό μας προϊόν, κάτι που ήδη βλέπουμε ότι γίνεται μέσω ιδιωτικών πρωτοβουλιών. Ο δήμος από την άλλη πλευρά οφείλει να προχωρήσει στην ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων υποδομών, στη δημιουργία νέων και φυσικά να έχει σχέδιο -τουλάχιστον πενταετίας- για τη σωστή προβολή του τόπου μας. Υπό αυτή την έννοια, χρειάζεται να γίνει μία γενναία σύμπραξη μεταξύ του δήμου και των ντόπιων επιχειρηματιών με έναν κοινό στόχο: να κάνουμε την Κίσαμο τον απόλυτο προορισμό. 
Κίσαμος από την αρχή. Πραγματικά πιστεύετε ότι χρειάζεται να ξεκινήσουν όλα από την αρχή και αν ναι τι εννοείτε με αυτό; 
Η Κίσαμος δεν αποτελεί εξαίρεση από την Ελληνική πραγματικότητα που δυστυχώς προσγειώνει τη χώρα μας σχεδόν ανώμαλα. Ανύπαρκτες υποδομές, ελλειμματικές υποδομές, στην τύχη πράγματα, ένα απέραντο "χωριό" χωρίς κανόνες και πλάνο. Αν αυτό δεν ξεριζωθεί από τη βάση του τότε μόνο πασαλείμματα θα κάνουμε. 
Για αυτό λοιπόν, αυτό που προτείνω εγώ και η ομάδα μου είναι να ξαναδούμε τα πράγματα από την αρχή, ώστε αυτό το διαμάντι που λέγεται Κίσαμος να τοποθετηθεί στη σωστή του βάση. Με ειδικούς επιστήμονες, με τον κάθε ένα να έχει το δικό του ρόλο και φυσικά με μία προσπάθεια από κοινού με φορείς και παράγοντες της περιοχής, είμαι σίγουρος ότι τουλάχιστον τα κακώς κείμενα μπορούμε να τα διορθώσουμε. 
Αν υποθέσουμε ότι είστε ο επόμενος δήμαρχος Κισάμου, τι θα θέλατε να έχετε πετύχει στο τέλος της πενταετίας ; 
Το όνειρό μου είναι να να επαναφέρω το χαμόγελο και την αισιοδοξία σε όλους τους πολίτες της Κισάμου. Να νιώθουν ότι ο δήμος δεν είναι ένα μαγαζάκι ρουσφετιών, ούτε ένα γραφείο εξουσίας με κλειστές πόρτες. Θέλω οι πολίτες να ξέρουν ότι ο δήμος είναι ο βασικός υπηρέτης τους, αλλά και ο σωστός εκπρόσωπός τους απέναντι στις νέες προκλήσεις. Να νιώθουν ότι η δημοτική αρχή δουλεύει για τις ανάγκες όλων και όχι των ολίγων. Να ξέρουν ότι ο δήμαρχος είναι ο σύμμαχός τους και όχι το αφεντικό τους. Να βλέπουν παραγωγή έργου και όχι λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις. Τότε πραγματικά είμαι σίγουρος ότι και η ανασφάλεια, αλλά και οι δεύτερες σκέψεις που μπορεί να έχει κανείς στο μυαλό του για το δήμο, θα εξαφανιστούν. Έτσι μόνο θα έρθει το χαμόγελο και η αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα έχουν μία πορεία προς το καλύτερο. 
Εάν σε περίπτωση δεν εκλεγείτε, τι σκοπεύετε να κάνετε; 
Η επιλογή των πολιτών είναι πάντοτε Σεβαστή. Θα σεβαστώ λοιπόν την επιλογή τους και θα συνεχίσω να πορεύομαι για το συμφέρον της Κισσάμου, για την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών, για την προστασία του τόπου μας, είτε αυτή αφορά το περιβάλλον, είτε τις τοπικές επιχειρήσεις, είτε οποιοδήποτε κομμάτι της κοινωνίας μας. 
Καταφέρατε μέσα σε σχεδόν δύο μήνες να δημιουργήσετε συνδυασμό και να κατεβείτε ως υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές. Θα ήθελα μία δύσκολη στιγμή, αλλά και μία στιγμή που σας ευχαρίστησε πολύ. 
Δύσκολες καταστάσεις υπήρξαν πολλές, όπως φυσικά και ευχάριστες. Μία δύσκολη στιγμή ήταν όταν μου ζήτησε ένας υποψήφιος μου να τον αποσύρω από το συνδυασμό λόγω πιέσεων που δέχτηκε. Αυτό με στεναχώρησε, όχι επειδή θα αποχωρούσε ο άνθρωπος, αλλά επειδή κάποιοι θεώρησαν ότι ήταν πιο εύκολο να χτυπήσουν τους ανθρώπους μου και όχι εμένα, όπως θα έκανε ένας έντιμος αντίπαλος. 
Η ευχάριστη στιγμή θα έλεγα ότι δεν είναι ακριβώς μία στιγμή, αλλά μία πραγματικότητα που τη ζω συνεχώς: το να έχω στο πλευρό μου ανθρώπους με ψυχή, με αγάπη και αίσθημα προσφοράς, με ανιδιοτέλεια. Αυτοί οι άνθρωποι που τους νιώθω σαν οικογένεια μου, μου έδωσαν και μου δίνουν δύναμη για να συνεχίσω να κοιτάω μπροστά και να ξεπερνώ κάθε εμπόδιο με σχετική άνεση. 
Παρατηρήσαμε ότι στο ψηφοδέλτιο σας έχετε αρκετούς νέους ανθρώπους. Ήταν επιλογή σας ή αναγκαστική συνθήκη;
Ξεκάθαρα επιλογή μου. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Αυτά τα νέα παιδιά είναι το μέλλον μας, αυτά τα παιδιά αύριο θα τα θαυμάζουμε όταν θα μας εκπροσωπούν. Δεν είναι δυνατόν να τα αναφέρουμε μόνο στα λόγια και πρακτικά να μην τα υπολογίζουμε. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που με τιμούν με την παρουσία τους στο ψηφοδέλτιο, είναι ο πραγματικός θησαυρός της Κισάμου. Ο Μιχάλης αν θέλετε αποτελεί μόνο έναν ενδιάμεσο κρίκο ώστε να παραδώσει τα ηνία σε αυτούς τους νέους ανθρώπους, στους οποίους άλλωστε ανήκουν. 
Έχετε πρόγραμμα. Σχέδιο για να το υλοποιήσετε έχετε;
Ποτέ μου δεν κορόιδεψα κανέναν. Δεν θα το έκανα ούτε για τις εκλογές. Όταν λοιπόν λέω ότι μπορούμε να κάνουμε την Κίσαμο από την αρχή, το λέω και το εννοώ. Για αυτό το λόγο λοιπόν, επειδή οι δημότες θέλω να ξέρουν και κυρίως επειδή τους σέβομαι και θέλω να τους κοιτάζω στα μάτια, άνοιξα όλα τα χαρτιά μου και έδειξα ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιήσω το πρόγραμμα μου. 
Θα θέλατε να πείτε κάτι για τους αντιπάλους σας;
Γνωριζόμαστε με όλους καλά. Άλλο όμως να κάτσουμε να πιούμε ένα καφέ όλοι μαζί και άλλο η πολιτική. Δυστυχώς η ιστορία έχει δείξει ότι οι αντίπαλοί μου κατά το πρόσφατο παρελθόν δεν κατάφεραν να πετύχουν τους προσδοκώμενους στόχους που έχει ανάγκη η κοινωνία. Για αυτό το λόγο και εγώ άλλωστε ζητάω την ψήφο των ανθρώπων, ως μία ευκαιρία προκειμένου να αποδείξω ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος: αυτός της ειλικρίνειας, της σοβαρότητας στην πολιτική και φυσικά του οργανωμένου σχεδίου.
Και κάτι ακόμα για τους ψηφοφόρους;
Μόνο ένα πράγμα ζητώ. Πριν ρίξουν το φάκελο στην κάλπη να σκεφτούν ότι κρατάνε το μέλλον της Κισάμου στα δικά τους χέρια. Αν καταφέρουμε και δούμε τα πράγματα από την οπτική της συλλογικότητας και όχι του ατομικού συμφέροντος, τότε θα έχουμε κερδίσει πολλά και αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για να κάνουμε μία νέα αρχή για την Κίσαμο.







Δεν υπάρχουν σχόλια: