Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΚΙΣΑΜΟΣ_ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Φίλες και φίλοι, 
Οι περισσότεροι με ξέρετε. Δεν χρειάζεται καν να συστηθώ, ούτε νομίζω πως ωφελεί να αραδιάζω σελίδες με βιογραφικά και εμπειρίες… 
Για όσους όμως δεν με γνωρίζουν, αρκεί να ξέρουν πως ο Μιχάλης είναι ένας άνθρωπος που ποτέ δεν είδε την «καρέκλα» ως αυτοσκοπό… ένας «μαθητής» που πάντοτε προτιμούσε να μαθαίνει και να πατά στα δικά του πόδια, παρά να κοροϊδεύει πως τα ξέρει όλα…
Με σεμνότητα, με στόχους ρεαλιστικούς, αλλά και δεσμευτικούς, με σκληρή δουλειά και με πείσμα είμαστε έτοιμοι την επόμενη μέρα να πιάσουμε δουλειά και να κάνουμε πράξη το πρόγραμμά μας. 
Να είστε σίγουροι πως το αύριο δεν θα είναι μόνο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο, αλλά καλύτερο και άξιο των προσδοκιών μας. 
Σε αυτή την πορεία δεν περισσεύει κανείς, γιατί το μέλλον ανήκει σε όλους και πιστεύω ακράδαντα πως ήρθε η ώρα, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να τολμήσουμε να προχωρήσουμε επιτέλους για μια ΚΙΣΑΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.
Βασικοί άξονες προτεραιότητας της Δημοτικής μας Αρχής είναι: 

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις επενδύσεις, τις οποίες διαφαίνεται ότι μπορούν να υλοποιηθούν για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας. 
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί την κύρια και καθοριστική προτεραιότητα της δική μας δημοτικής αρχής .
Ποια είναι όμως η διαφορά μας σε αυτό το θέμα με την απερχόμενη δημοτική αρχή; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα. Εμείς αντί να απαντάμε με ένα ξερό ναι ή ένα όχι στα σχέδια του κάθε επενδυτή, ανεξάρτητα από το ποιος είναι αυτός (όλοι αρχικά καλοδεχούμενοι είναι) τακτική, η οποία αφήνει και περιθώρια παρανοήσεων και δεν οδηγεί πουθενά , θα προχωράμε σε σύνταξη αντιπροτάσεων βελτίωσης των περιβαλλοντικών όρων των επενδύσεων και αν χρειαστεί ακόμη και των επιμέρους σχεδίων , με την συνδρομή ειδικών μελετητών και επιστημόνων της αντίστοιχης ειδικότητας , και εννοείται έγκριτών νομικών για την κατοχύρωση των συμφερόντων του τόπου μας.
Έτσι λοιπόν, με την τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη των ειδικών συνεργατών μας , θα απαντάμε στα σχέδια του καθενός επενδυτή  με αντιπρόταση και όχι  με στείρα αντιπαράθεση  στο όνομα του περιβάλλοντος μη έχοντας να αντιπροτείνουμε λύση , πρακτική η οποία βάζει σε κίνδυνο ζωτικά συμφέροντα του δήμου μας. Ενώ η υφιστάμενη ανεπαρκής  νομική συνδρομή σε αντιδιαστολή με τα καλά οργανωμένα νομικά γραφεία των επενδυτών, αποτελεί το νούμερο ένα κίνδυνο. 
Επενδυτές δεν είναι μόνο αυτοί που τώρα αποφάσισαν να επενδύσουν στον τόπο μας. Σε όλες τις παραγωγικές περιοχές του Δήμου μας οι άνθρωποι που έχουν επενδύσει τους κόπους μιας ζωής  χρήζουν τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη και με κάθε μέσον και κάθε τρόπο. Έτσι όπως δηλώνουμε ότι όλες οι νέες επενδύσεις στον τόπο μας είναι ευπρόσδεκτες εφόσον τηρούν την νομιμότητα και τις υποστηρίζουμε ,  με το ίδιο και με μεγαλύτερο σθένος θα υποστηρίξουμε τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγικότητα τους και το διαθέσιμο εισόδημά τους.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ 
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι οι υποδομές του τόπου μας υπολείπονται κατά πολύ από εκείνες ενός ανεπτυγμένου Δήμου. Οι αιτίες αυτού του κακού είναι πολλές, όπως επίσης και οι ευκαιρίες που χάθηκαν. Προφανώς και υπήρξε σκοπιμότητα για την καθυστέρηση εκτέλεσης κάποιων δρομολογούμενων μικρών έργων προκειμένου αυτά να γίνουν κοντά στις εκλογές. Το μόνο που δεν μας είπαν είναι σε τι ακριβώς έφταιξε ο πολίτης να τον ταλαιπωρούν με αυτόν τον τρόπο 3 χρόνια τώρα προκειμένου να πετύχουν τους δικούς τους ιδιοτελείς εκλογικούς σκοπούς. 
Το μεγάλο λάθος, το οποίο έχει κάνει η απελθούσα δημοτική αρχή αλλά και εν μέρει οι προηγούμενες, συνίσταται στο ότι προσκολλημένοι στον δημόσιο τομέα δεν αναζήτησαν υπηρεσίες σύνταξης και ωρίμανσης μελετών σε αξιόπιστα ιδιωτικά γραφεία, παρά είτε περίμεναν από το δημόσιο είτε απευθύνονταν σε ερασιτέχνες. 
Πρέπει εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι μετά την δεκαετή κρίση ο δημόσιος τομέας έχει καταλήξει ένας υποστελεχωμένος οργανισμός με ανύπαρκτη υλικοτεχνική υποδομή, για την οποία δεν φέρουν καμία ευθύνη όσοι υπηρετούν  σε αυτό και οι οποίοι συνήθως κάνουν ό,τι μπορούν για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, χωρίς όμως τα απαραίτητα. 
Μετά τα παραπάνω, ένα εύλογο ερώτημα γεννιέται: Τι ακριβώς είναι αυτό που θα κάνουμε εμείς προκειμένου να ξεκολλήσουμε τα πράγματα από τον βάλτο; Η άμεση απορρόφηση των υφιστάμενων εγκεκριμένων πόρων χωρίς να περιμένουμε τις επόμενες εκλογές , προφανώς και είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Από εκεί και πέρα, θα διαθέσουμε το μέγιστο δυνατό ποσό (και αν δεν το έχουμε, θα το αναζητήσουμε)   προκειμένου να δρομολογήσουμε την εκπόνηση και ωρίμανση μια σειράς από μελέτες βασικών έργων υποδομής  , τα οποία έχει ανάγκη ο τόπος μας. Οι μελέτες αυτές από την στιγμή που θα ανατεθούν, θα συσταθεί  ομάδα εργασίας με την συμμετοχή τεχνοκρατών με καθήκοντα συμπλήρωσης της συνήθους επίβλεψης και επιτάχυνσης έκδοσης των αδειοδοτήσεων, ούτως ώστε να μη χαθεί ούτε μια μέρα από τον στόχο. 

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ - ΑΡΔΕΥΣΗΣ
Η άμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και της βατότητας σε κάθε σπίτι ή επιχείρηση σε όποια γεωγραφική ενότητα και να βρίσκεται, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας και δέσμευσή μας. 
Θα πρέπει άμεσα να συνταχθεί μια εμπεριστατωμένη μελέτη, η οποία να αποτυπώνει το ισοζύγιο ελλείψεων σε σχέση με τα πλεονάζοντα ύδατα και να προτείνει τεχνικές λύσεις για το πώς θα διασυνδεθούν  αυτά με τον πιο άμεσο και οικονομικό τρόπο. Η αποκατάσταση της βατότητας σε κάθε σπίτι ή επιχείρηση είναι το εύκολο κομμάτι της δουλειάς  γιατί αυτές οι μελέτες είναι σχετικά απλή υπόθεση και επομένως, η ένταξή τους σε χρηματοδότηση θα είναι πιο σύντομη. 
Με το ίδιο σκεπτικό και με την συνδρομή ειδικών τεχνοκρατών θα δώσουμε λύσεις και σε προβλήματα της άρδευσης όλων των παραγωγικών περιοχών του δήμου μας. 
Τα προβλήματα, πλέον, είναι σύνθετα και δεν θα μπορούσε να αποφασιστεί η διάθεση ή διεκδίκηση πόρων όσο στοχευμένη και να είναι χωρίς την τεκμηριωμένη άποψη τεχνοκρατών της ειδικότητας που απαιτείται κάθε φορά. 
Έτσι, είναι υπό διερεύνηση πρόταση των στελεχών μας για τη δημιουργία κεντρικού αγωγού κατά μήκος της βόρειας παραλιακής ζώνης και η διασύνδεση του με τον κάμπο των Φαλασσάρνων. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να αναζητηθεί λύση μέσω της κατασκευής μιας υδραυλικής σήραγγας καθώς με τον τρόπο αυτό αποσβένονται οι δαπάνες για διπλές και τριπλές αντλήσεις λόγο υψομετρικής διαφοράς. Ο ανώτερο αγωγός θα υπάρχει πρόβλεψη αξιοποίησής του σε περίπτωση εξεύρεσης υδάτινων πόρων, πχ (Φράγμα Ταυρωνίτη). 
Επίσης, υπό διερεύνηση είναι η πρόταση των στελεχών μας για συμφωνία με την  εταιρία η οποία διαχειρίζεται τα αιολικά πάρκα στην περιοχή Λουσακιές- Μελισσιά του δήμου μας  για τη δημιουργία αντλησιοταμιευτήρα στα ορεινά της Τ.Κ Πλατάνου, όπου θα μπορέσουμε να  αποθηκεύουμε τις απορροές του χειμώνα σε κατάλληλο υψόμετρο με χαμηλό κόστος ηλεκτρισμού και στη συνέχεια να διοχετεύεται  το νερό τη ξηρή περίοδο για άρδευση , με διπλό όφελος για τους δημότες μας, τόσο από την παραγωγή ηλεκτρισμού , όσο και  από την διάθεση του νερού. 
Ενώ αποτελεί μονόδρομο η ανάθεση μελετών αποκαταστάσεως των ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΏΝ  στη Χρυσοσκαλίτισσα και στον Άγιο Θεόδωρο σε μελετητική εταιρία  προκειμένου άμεσα να αναζητήσουμε τη χρηματοδότηση για την αποκατάστασή τους. Έτοιμα έργα, τα οποία με τη συνδρομή σύγχρονων τεχνικών μεθόδων μπορούν  εύκολα να αποκατασταθούν και να λειτουργήσουν  ξανά. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ!
Σίγουρα θα παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη της ήδη εκπονηθείσας μελέτης από το δημόσιο για την λιμνοδεξαμενή των Αγίων Θεοδώρων , με την ρήτρα του ελέγχου αυτής από ειδική ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ  όσον αφορά την διασφάλιση της καλύτερης δυνατής τεχνικής λύσης χωρίς κίνδυνο απώλειας πόρων. 

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ 
Η δημιουργία μικρών τοπικών βιολογικών καθαρισμών και οι αναπλάσεις από άκρη σε άκρη του δήμου μας μαζί με την δημιουργία κοινόχρηστων χώρων είναι μια επιταγή αναβάθμισης της ποιότητας ζωής που τόσο έχουμε ανάγκη τόσο η έδρα του Δήμου όσο και τα χωριά μας. 
Άμεση προκήρυξη μελετών και αξιοποίηση κάθε ανοιχτού προγράμματος είναι η λύση σε αυτό το θέμα. Είμαστε σε απαράδεκτη κατάσταση τόσο στην έδρα του Δήμου όσο και στα χωριά μας, η τριτοκοσμική αυτή εικόνα δε τιμά κανέναν μας.
Η υποστήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων με την δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, η διασύνδεση κοντινών επιχειρήσεων με την πόλη με δημιουργία κατάλληλων ηλεκτροφωτισμένων πεζοδρόμων και χώρων πρασίνου, θα αποτελέσει από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής και δέσμευσή μας. 
Είναι απαράδεκτο το θέαμα που αντικρίζουμε με επισκέπτες του Δήμου μας να προσπαθούν να προσανατολιστούν τη νύχτα με φακούς, με κίνδυνο της ζωής τους. Είναι αυτή εικόνα τουριστικής περιοχής, η οποία ευελπιστεί να προσελκύσει επισκέπτες; Αποτελεί δέσμευσήμας ότι μέσα στις 100 πρώτες μέρες της νέας θητείας αυτό το θέμα θα πρέπει να δρομολογηθεί και έτσι με την νέα σεζόν να μην έχουμε πλέον τέτοια εικόνα που να δυσφημεί τον τόπο μας.
Στις πρώτες εκατό ημέρες, επίσης, θα δρομολογήσουμε την πλήρη αναβάθμιση του κεντρικού δρόμου εντός των ορίων του σχεδίου πόλεως. Η δημοτική αρχή κρύβεται πίσω από το ψέμα ότι ο δρόμος αυτός είναι τάχα ευθύνη της περιφερειακής, ενώ γνωρίζει ότι σύμφωνα με τον Νόμο δευτερεύον εθνικό δίκτυο ή επαρχιακό δίκτυο που διέρχεται μέσα  από εγκεκριμένο σχέδιο πόλης αποτελεί ευθύνη του οικείου Δήμου. 
Πρέπει, επίσης, να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα, της από το παρελθόν εκπονηθείσας μελέτης χωρομέτρησης στο λιμάνι Καβονησίου και την επίσης  χωροθέτησης μαρίνας  τουριστικών σκαφών πλησίον της πόλης μας όπως επίσης στο Καβονήσι Πλατάνου και στην περιοχή της Χρυσοσκαλίτισσας. Όλα τα παραπάνω θα διερευνηθούν με την συνδρομή ειδικών επιστημόνων (λιμενολόγων μηχανικών και όποια άλλης ειδικότητας απαιτείται ) οι οποίοι και θα υποβάλουν αιτιολογημένη πρόταση.
Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι η Κίσαμος, αυτός ο ευλογημένος τόπος πρέπει επιτέλους να διεκδικήσει τα δίκια του. Υποδεχόμαστε χιλιάδες επισκέπτες  κάθε μέρα (οι περισσότεροι από τους οποίους δεν διαμένουν στον τόπο μας), και  έρχονται να θαυμάσουν τους τόπους μας και την μοναδικότητα της περιοχής μας προς τέρψιν των λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων της Κρήτης.
Ως εδώ όλα καλά, υποστηρίζουμε το τουριστικό προϊόν της υπόλοιπης Κρήτης και καλώς γίνεται αυτό. Θα πρέπει όμως, να απαιτήσουμε και τις ανάλογες υποδομές, όχι μόνο για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών μας  αλλά κυρίως για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την βιωσιμότητατων επιχειρήσεων του τόπου μας.

Το τρίπτυχο της επιτυχίας της δημοτικής μας  αρχής θα είναι:
1. Καθορισμός προτεραιοτήτων
2. Τεχνοκρατική αντίληψη και συμβουλές από ειδικούς
3. Μελέτη και διεκδίκηση απαραίτητων έργων

Είμαστε πεπεισμένοι ότι σε αυτήν μας την προσπάθεια, θα σας έχουμε αρωγούς, δίπλα μας και ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ μας, σε όλα τα θέματα που μας αφορούν όπως τα αναπτύξαμε παραπάνω.
Οι πολίτες, οι δημότες μας δικαιούνται μιας καλύτερης μέρας, ενός Δήμου αντάξιου των προσδοκιών τους, της ιστορίας του τόπου και ελπιδοφόρο για το μέλλον. 
Η Κίσαμος είναι ο δικός μας «θησαυρός». Και αυτόν τον θησαυρό υπόσχομαι να διαφυλάξω και να τον αξιοποιήσω για το καλό του Δήμου μας. Δεν θα δεχθώ σε καμία περίπτωση να δω την περιοχή μας να μοιράζεται σε «τσιφλίκια» και να «αισχροκερδούν» εις βάρος της κάθε είδους αρπαχτικά. 
Η Κίσαμος είναι το σπίτι μας, είναι η ζωή μας, ανήκει στα παιδιά μας!
Στις εκλογές της 8 Οκτωβρίου αλλάζουμε την Κίσαμο  με την ΨΗΦΟ μας, επιβάλλεται να το κάνουμε, με όραμα για την επόμενη γενιά και για μια ΚΙΣΑΜΟ που θα έχει ως προτεραιότητα την Ασφάλεια, την καθαριότητα, τις ανταποδοτικές επενδύσεις και που θα μπορεί να οδηγηθεί στην ψηφιακή εποχή. 
…Για μια «Κίσαμο απ’ την Αρχή!!!»

Σας καλούμε όλους να συμμετέχετε στην εκλογική διαδικασία για ένα καλύτερο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: