Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ

Το οτι έχουμε Κέντρο Υγείας στην Κίσαμο σίγουρα το οφείλουμε στον Μανώλη Σκουλάκη που με την εκλογή του 1981 είχε θέσει στόχο την δημιουργία του Κέντρου Υγείας Κισάμου στον ίδιο χώρο που υπάρχει και σήμερα. Φυσικά δεν λογάριασε οτι κάτω απ το παλιό νοσοκομείο όπως συμβαίνει σε όλη την πόλη υπήρχαν αρχαία. Η οικία Φειδία με τα υπέροχα ψηφιδωτά της.
Από την άλλη το οτι έχουμε στην πόλη κάμποσα αρχαία και ενδεχομένως και Μουσείο το οφείλουμε στην στάση της Μελίνας εκείνα τα χρόνια.
Η ιστορία είναι γνωστή στους πολιτικούς κύκλους της πόλης και φυσικά οι ιστορίες που διαδραματίστηκαν εκείνη την δύσκολη εποχή "των γρήγορων αποφάσεων" δεν μας τιμά και πολύ.
Να τι έγραψε μια εφημερίδα της εποχής ...
"Ορισμένοι Καστελιανοί.... για να μην καθυστερήσει το Κέντρο Υγείας βανδαλίζουν τα αρχαία ευρήματα.
Αυτό σε μια εποχή που πρώτη ανάγκη της επαρχίας ήταν η δημόσια Υγεία αλλά και απο την άλλη οι καταστροφές των αρχαίων ψηφιδωτών του Κέντρου Υγείας ανάγκασαν την Μελίνα να κάνει μια γρήγορη επίσκεψη στην πόλη μας κατσαδιαζοντας τους υπόλογους για τις πράξεις τους και για το ανοσιούργημα αυτό. 
Οι ιστορίες που διηγούνται οι παρευρισκόμενοι στις συναντήσεις πολλές... απο πολύ σοβαρές ως και τραγελαφικές.
Τελικά η Μελίνα νίκησε και τα όσα αρχαία δεν πείραξαν οι μπουλντόζες βρίσκονται ακόμα εκεί θαμμένα περιμένοντας τον ..Μεσσία*,  δηλαδή τον άνθρωπο που θα πιέσει καταστάσεις ώστε να αναδειχτούν και να γίνουν επισκέψιμα αυτά τα υπέροχα ψηφιδωτά, που θα κάνουν και την πόλη μας σταθμό. 

*Η αλήθεια είναι οτι απο την πόλη μας πέρασαν πολλοί που υποσχέθηκαν, το θέμα είναι οτι δεν βρέθηκε ακόμα ο ... Μεσσίας!!! Τον ψάχνουμε!!!

1 σχόλιο:

Κώστας Χαρτζουλάκης είπε...

Δυστυχώς η Μελίνα δεν 'νίκησε' αλλά οι αποφάσεις σκοπιμότητας. Η Κίσαμος έχασε την ευκαιρία να έχει ένα σύγχρονο Κέντρο Υγείας, εκτός του κέντρου, με δυνατότητα επέκτασης και εύκολης πρόσβασης. Έχασε επίσης ένα μουσείο στη θέση του σημερινού κέντρου υγείας, που ζητούσε η Μελίνα με την κάθοδο της εδώ και άμεση ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Το δημοτικό συμβούλιο, με μόνο δυο αρνητικές και μια αποχή στήριξε την πρόταση της Μελίνας.