Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ (Φραγκιουδακης Γιώργος)

 Εγκαινιάζοντας τον θεσμό της λογοδοσίας* της δημοτική αρχής, δημοσιεύουμε τις ερωτήσεις που υπέβαλαν οι δημοτικοί σύμβουλοι προς τον πρόεδρο του Δ.Σ με πρώτη αυτήν του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Φραγκιουδάκη.
Ερώτηση στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Κισάμου
Η παιδεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό που πρέπει να μοιράζεται απλόχερα  σε όλους χωρίς διακρίσεις και δωρεάν, έτσι ώστε το μέλλον του κάθε τόπου που είναι τα παιδιά του, να μπορούν  να αποκτήσουν όλα  εκείνα τα εφόδια,  που θα τα βοηθήσουν αύριο στη ζωή τους, ως εκ τούτου είναι υποχρέωση της Δημοτικής αρχής, πέρα από εξαγγελίες και υποσχέσεις να κάνει και πράγματα που να αποδεικνύουν  του λόγου το αληθές.
Στο πλαίσιο της σημερινής ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής καταθέτω μια σειρά από προτάσεις, για κάλυψη υφιστάμενων αναγκών της Σχολικής στέγης στο Δήμο Κισάμου  και ερωτώ αν η Δημοτική Αρχή σκοπεύει να προχωρήσει -και αν ναι, πότε- στην υλοποίησή τους;
1. Είναι γνωστό και έχει ξανατεθεί το θέμα της άμεσης απομάκρυνσης των παιδιών, λόγω ακαταλληλότητας του κτηρίου, του 5ου Νηπιαγωγείου Κισάμου, σε αυτό  αν προστεθεί και το γεγονός ότι ο λέβητας  του καλοριφέρ βρίσκεται σ ακατάλληλο χώρο, (αποθήκη πυροσβεστικής υπηρεσίας με εύφλεκτα αντικείμενα)  καθιστούν επιβεβλημένη, από χθες ακόμα την μετακίνηση των παιδιών σε ασφαλέστερο κτήριο. Μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό για την λύση των παραπάνω προβλημάτων, παρατηρείται ένας εφησυχασμός και να το πω και μια αδιαφορία για το συγκεκριμένο ζήτημα μιας και τέσσερα χρόνια τώρα θα μπορούσε να είχε γίνει μια  έρευνα αναζήτησης κατάλληλου χώρου, μια πίεση προς την περιφέρεια για χρηματοδότηση αγοράς κατάλληλου χώρου κλπ.  Αντί αυτών, όμως μερεμετίσματα σε έναν άρρωστο χώρο, προσβλητικά ακατάλληλο για τους θαμώνες  του..  
2. Πριν  λίγες ημέρες με αφορμή την τελευταία κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή μας , υποχώρησε λόγω του ανέμου πόρτα προκάτ αίθουσας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κισάμου, και από τύχη δεν είχαμε ατύχημα. Επειδή από ότι διαφαίνεται, τα προκάτ , θα μείνουν για πολύ στη ζωή μας ερωτάται η Δημοτική Αρχή, σε τι ενέργειες έχει προβεί , για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που φέρει η παλαιότητα των προκάτ αιθουσών σε μια σειρά σχολείων του Δήμου μας ( Δραπανιάς, 1ο Δημοτικό, μέρος αιθουσών και τουαλέτες) και αν δεν την ικανοποιεί αυτή η πραγματικότητα τί προτίθεται να κάνει   
3. Στις Δημοτικές Ενότητες Μυθήμνης και Ιναχωρίου δεν υφίσταται κανένας παιδικός σταθμός, για τον λόγω αυτό θα πρέπει ο Δήμος να προβεί στις απαραίτητες εκείνες ενέργειες για την δημιουργία τους, όταν μάλιστα και οι δύο περιοχές  έχουν δυναμική  ανάπτυξη.
4. Σε ολόκληρο το Δήμο μας δεν υπάρχει μια δομή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχης με την δομή της Δευτεροβάθμιας  που υφίσταται στα Κουτουφιανά , με αποτέλεσμα οικογένειες που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους θέματα είτε να μετακινούνται καθημερινά στα Χανιά, είτε να μετακομίζουν εκεί.
5. Εκτός από την νομιμοποίηση όλων των σχολείων αλλά και των άλλων δημοτικών κτηρίων που είναι σε εξέλιξη, άλλο ένα ακόμα θέμα που έχουμε ξαναβάλει στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ο  αντισεισμικός έλεγχος όλων των σχολείων του Δήμου και οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την ασφάλεια των μαθητών.
6. Και φτάνουμε στο τελευταίο θέμα που είναι «Ενημέρωση για την πορεία του έργου κατασκευής του σχολικού συγκροτήματος των λυκείων της πόλης μας». Εδώ ότι και να γράψουμε για να δικαιολογήσουμε γιατί βάζουμε το θέμα, είναι φτωχό μπροστά στην πραγματικότητα, οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους, το «άμεση προσωρινή αποκατάσταση» χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να γίνει, όσα χρόνια και περισσότερα χρειάζεται να χτιστεί ένα πεντάστερο ξενοδοχείο, τα αποτελέσματα αυτής της καθυστέρησης, τέσσερεις γενιές αποφοίτων του ΕΠΑΛ , δεν έκαναν όπως έπρεπε την φοίτηση τους. Για την μόνιμη λύση δεν ξέρω πότε θα δούμε και τι θα δούμε, αφού η κοινωνία του Δήμου μας δεν έχει ιδέα για το τι σκοπεύει να φτιαχτεί εκεί από την ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.. Θεωρούμε ελάχιστη υποχρέωση από εσάς για πλήρη ενημέρωση επί του θέματος με συνολική εικόνα και όχι λέγοντας αύριο μεθαύριο βγαίνει η άδεια και διάφορα τέτοια….. 
   Φραγκιουδάκης Γεώργιος
   Δημοτικός Σύμβουλος Κισάμου

* Η πρώτη λογοδοσία της δημοτικής αρχής Κισάμου θα γινει την Πέμπτη σε ειδική συνεδρίαση στις 19.30 στο δημαρχείο του Δραπανιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: