Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΙΣΑΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

Η Ένωση Γονέων Κίσαμου σε ψήφισμα διατυπώνει ανοιχτά τη θέση της για τα θέματα της δωρεάν παιδείας και της δωρεάν υγείας που βάλλονται το τελευταίο διάστημα, ενώ θα έπρεπε να παρέχονται εξίσου και αδιακρίτως σε κάθε άνθρωπο που κατοικεί στη χώρα μας. 
Τα τελευταία χρόνια όλοι γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες φαινομένων που μας αποδεικνύουν  ότι η παιδεία και η υγεία παύουν μεθοδευμένα να είναι δημόσια αγαθά και τείνουν να είναι προνόμια λίγων.
Η θέση της Ένωσης είναι ξεκάθαρη απέναντι στο ζήτημα της παιδείας. 
Η παιδεία είναι ένα δημόσιο αγαθό που όμως σφυροκοπάτε εδώ και χρόνια, σε μια προσπάθεια συστηματικού υποβιβασμού σε όλες τις βαθμίδες νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια.
Το τελευταίο διάστημα μπήκαν στο στόχαστρο και τα πανεπιστήμια!
Η θέση της Ένωσης Γονέων Κισσάμου παραμένει σταθερή και ξεκάθαρη, δηλώνοντας με κάθε τρόπο, ότι δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές και φοιτητές .
Παραθέτοντας τα στοιχεία της Ένωσης ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, η κρατική χρηματοδότηση στην Ελλάδα μειώθηκε σε πραγματικούς όρους μεταξύ 2009-2016 σε ποσοστό άνω του 65%,  για τα πανεπιστήμια, ενώ αντίστοιχα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει μειωθεί την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία κατά 30%.
Δεν αντιλαμβανόμαστε κάποιου είδους λογική  σε αυτή την πρακτική όταν μόνο με μια απλή αναζήτηση στοιχείων βλέπουμε ότι τα ιδιωτικάπανεπιστήμια στην Ευρώπη αποτελούν ένα μικρό ποσοστό και είναι στις τελευταίες θέσεις αξιολόγησης στην παγκόσμια  κατάταξη.  
Αναρωτιόμαστε λοιπόν ως γονείς  που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα συσσωρευμένα έξοδα για φροντιστηριακή κάλυψη, που δημιουργούνται ήδη από το γυμνάσιο και το λύκειο με τις απαιτήσεις της τράπεζας θεμάτων, τις εξετάσεις και στις τρεις τάξεις και το εθνικό απολυτήριο, θα απαντήσουν στην εύλογη απορία των παιδιών, γιατί δεν θα μπορούν να έχουν ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση στην παιδεία.
Ζητάμε την ενίσχυση και την προστασία της παιδείας δημιουργώντας σύγχρονα , λειτουργικά , στελεχωμένα δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια, που θα αποτελούν τόπο έλξης μαθητών και φοιτητών και θα αποτελούν φάρους γνώσης και έρευνας. Στελεχωμένα με εμπνευσμένους εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς, σε κτήρια σύγχρονα ή ανακαινισμένα με προδιαγραφές που συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής μας. Άξια αν θέλετε, του επιπέδου της ιστορίας του τόπου μας
Η Κίσσαμος δυστυχώς δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση των παραπάνω φαινόμενων. 
Υπάρχει υπαρκτό και τεράστιο πρόβλημα στην σχολική στέγη νηπιαγωγείου, το οποίο είναι σε άθλια κτιριακή κατάσταση. Εδώ και χρόνια αγνοείται η φωνή των γονέων που ζητούν άμεση λύση.
Στην περιοχή μας προσφάτως ζήσαμε γονείς και μαθητές την τεράστια αναταραχή της μαθητικής κοινότητας μετά από την αναγκαστική απομάκρυνση των λυκείων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) από το κτιριακό τους συγκρότημα, μετά το σεισμό και ακολούθως της κατεδάφισής τους. 
Η στέγαση και των δύο σχολείων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) είναι πια εξολοκλήρου σε προκάτ αίθουσες που σαν έσχατη λύση τείνει να γίνει μόνιμη.
Στα δημοτικά σχολεία μας γίνονται μαθήματα σε ληγμένες προκάτ αίθουσες με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών. 
Σημειώνονται ακόμη προβληματικές εγκαταστάσεις θέρμανσης και ηλεκτροδότησης.
Και φυσικά παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις τεχνολογικού εξοπλισμού στις σχολικές αίθουσες και στις αίθουσες ειδικών μαθημάτων, όπου υπάρχουν.
Ακολούθως για το εξίσου μεγάλο και σημαντικό ζήτημα της υγείας η θέση της Ένωσης Γονέων Κισσάμου είναι και πάλι ξεκάθαρη. Ζητάμε με κάθε τόνο δημοσία και δωρεάν υγεία για όλους ανεξαιρέτως κι όχι και η υγεία να γίνεται υπογείως και μεθοδευμένα προνόμιο ορισμένων
Δεν είναι τα πάντα για πούλημα, δεν είναι τα πάντα εμπόρευμα, η μόρφωση και η υγεία των παιδιών μας είναι δικαίωμα δικό τους και δικό μας!!
Κλείνοντας την παρούσα ανακοίνωση ως Ένωση Γονέων Κισσάμου θα θέλαμε τη στήριξη των ενεργειών μας από κάθε ευαισθητοποιημένο γονέα αυτού του τόπου. Είμαστε όλοι γονείς με αγωνίες για το μέλλον των παιδιών μας, των δικών μας παιδιών αλλά κάθε άλλου παιδιού που κατοικεί σ' αυτόν τον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: