Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

ΓΕΛ ΚΙΣΑΜΟΥ: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΔΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΜΑΓΕΙΡΙΚΩΝ ΕΛΑΙΩΝ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δράση του ΓΕΛ Κισάμου με τίτλο «ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟ…….. ΣΤΟ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ» με στόχο τη συλλογή των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων. Η δράση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) σχολικού έτους 2023-24 συντονίζεται από τις εκπαιδευτικούς Χρυσούλα Αντωνίου (ΠΕ04.02), Πολύμνια Παναγιωτάκη (ΠΕ04.04) και Όλγα Δρακάκη (ΠΕ04.01ΕΑ), και αποτελεί συνέχεια της δράσης που ξεκίνησε το σχολικό έτος 2022-23 με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου. Σκοπός του προγράμματος είναι η καλλιέργεια της Περιβαλλοντικής Συνείδησης στη μαθητική κοινότητα και στην ευρύτερη τοπική κοινωνία. Στο πλαίσιο της δράσης αυτής τοποθετήθηκαν τρεις (3) καφέ κάδοι συλλογής των χρησιμοποιημένων ελαίων στις ακόλουθες τοποθεσίες: 
στοδημοτικό υπαίθριο πάρκινγκέναντι του Δημαρχείου Κισάμου
στη συμβολή οδών Ομογενών Αμερικής &Σκαλίδη (έναντι κρεοπωλείου Πατεράκη)
στο Δημοτικό σχολείο Πλατάνου (από 22.2.2024)
Τι ανακυκλώνουμε;
Όλα τα λάδια που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας για μαγείρεμα, ή τηγάνισμα όπως ελαιόλαδο, σπορέλαια (ηλιέλαιο, σογιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, φοινικέλαιο) και πυρηνέλαιο. Ακόμα και τα παλιά ταγκισμένα λάδια ανακυκλώνονται.
Πώς τα ανακυκλώνουμε;
Αφήνουμε το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι να κρυώσει.
Αν χρειάζεται το περνάμε από ένα σουρωτήρι ή ένα φίλτρο για να το απαλλάξουμε από τα υπολείμματα των τροφών.
Το μεταγγίζουμε με χωνί σε πλαστικό δοχείο (μπουκάλι λαδιού, νερού ή αναψυκτικού) 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Δεν χρησιμοποιούμε γυάλινα δοχεία και προσέχουμε να μην αναμειχθεί με νερό ή άλλο υγρό.
Μόλις γεμίσει το δοχείο το κλείνουμε καλά και το μεταφέρουμε στον κάδο συλλογής χωρίς να το αδειάσουμε.
Νεκτάριος Ζουριδάκης
Διευθυντής ΓΕΛ Κισάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: