Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΡΟΥΣ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣ

Εγκρίθηκε απο το ΚΑΣ το Ερευνητικό Πρόγραμμα του Ε.Μ.Π. με τίτλο «Ερευνητικό πρόγραμμα για τη διερεύνηση εναλλακτικών στρατηγικών ανάδειξης της πολεοδομικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας του ευρύτερου ιστορικού κέντρου Κισσάμου»,...αλλά η εγκριση ειδικά μεριάς αρχαιολογίας έχει και όρους ......
Η έγκριση χορηγείται με τους παρακάτω όρους:
1. Η μελέτη εφαρμογής του έργου ανάπλασης για την περιοχή της πιλοτικής εφαρμογής (οδός Αναγώστου Σκαλίδη και Πλατεία Τζανακάκη) να υποβληθεί προς έγκριση, στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, πλήρης, περιλαμβάνοντας όλες τις επιμέρους μελέτες (αστικού εξοπλισμού, φωτισμού, διαμόρφωσης οδοστρωμάτων - πεζοδρομίων - πεζοδρόμων, φυτεύσεων, διαστρώσεων, σκιάστρων, σχεδιασμού και θέσης τοποθέτησης πινακίδων, Η/Μ εγκαταστάσεων, απορροής ομβρίων, κλπ).
2. Να μην τοποθετηθεί στην Πλατεία Τζανακάκη ξύλινο δάπεδο σύνθετης ξυλείας (deck), διότι δεν συνάδει με την αρχική φυσιογνωμία του οικισμού πλησίον του κάστρου και του Ενετικού Διοικητηρίου (Αρχαιολογικό Μουσείο). Κατά την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής να προταθεί άλλο φυσικό υλικό για τη διαμόρφωση του χώρου στην εν λόγω περιοχή, ιδίως δε στην περιοχή έμπροσθεν του Αρχαιολογικού Μουσείου.
3. Να περιοριστούν τα καθιστικά στο ανατολικό τμήμα της πλατείας Τζανακάκη, να διαταχθούν κατάλληλα προσανατολισμένα στον χώρο ώστε οι καθήμενοι να διατηρούν οπτική επαφή με το Ενετικό Διοικητήριο, το δε μήκος αυτών να μην ξεπερνά τα 3,00μ.
4. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο απλοποίησης των κατασκευών (πέργκολες, παρτέρια, ψηφιδωτά δάπεδα) κατά μήκος της οδού Σκαλίδη.
5. Να καταργηθεί το κεκλιμένο υδάτινο στοιχείο με πίδακες νερού στην Πλατεία Τζανακάκη και στη θέση του να διαμορφωθεί φυτεμένο πρανές.
6. Να μην διαμορφωθεί υψηλός φράχτης μεταξύ του χώρου των περγκολών και των
τραπεζοκαθισμάτων και του περιβάλλοντα χώρου του ναού του Αρχαγγέλου στο νότιο τμήμα της Πλατείας Τζανακάκη. Επίσης οι πέργκολες να απομακρυνθούν, κατά το δυνατόν, από το ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.
7. Ως προς τα σκίαστρα να προτιμηθεί η απλουστευμένη μορφή τους (Τύπος Α), χωρίς τη χρήση αδιάβροχων υφασμάτων-καραβόπανων.
8. Για τις πινακίδες να προτιμηθεί ο τύπος “πάνελ” (2η εναλλακτική).
9. Τα ψηφιδωτά δάπεδα που θα ενταχθούν στις δαπεδοστρώσεις να είναι ουδέτερα, χωρίς εικονιστικές παραστάσεις, ιδίως δε αυτά να μην απομιμούνται αρχαία ψηφιδωτά δάπεδα.
10. Για όσα κτίρια της οδού Σκαλίδη και της Πλατείας Τζανακάκη τυχόν χρονολογούνται πριν το 1830 να εκπονείται και να υποβάλλεται προς έγκριση στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ μελέτη αποκατάστασης, στην οποία θα προτείνεται και ο εξωτερικός χρωματισμός τους, λαμβανομένων υπόψη και σωζόμενων τυχόν στοιχείων για τον αρχικό χρωματισμό των όψεών τους.
11. Για την τοποθέτηση κεραιών τηλεφωνίας, αναμεταδοτών (για wi-fi), φωτοβολταϊκών συστημάτων για την ηλεκτροδότηση των φωτιστικών ή άλλων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων να ζητηθεί προηγουμένως η σχετική έγκριση των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟ.
12. Για την ανάπτυξη εμπορευμάτων ή τραπεζοκαθισμάτων να ζητείται η έγκριση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων.
13. Μετά την έγκριση της μελέτης εφαρμογής και σε περίπτωση ένταξης του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, να υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟ και του κυρίου του έργου.
Οποιεσδήποτε άλλες μελέτες προκύψουν για έργα εκτός της περιοχής της πιλοτικής
εφαρμογής (οδός Αναγώστου Σκαλίδη και Πλατεία Τζανακάκη), σε εφαρμογή των
προβλεπόμενων στο εν λόγω, αυτές να υποβάλλονται προς έγκριση στις αρμόδιες
Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.
14. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλυφθούν ή εντοπιστούν
αρχαιότητες να σταματήσει αμέσως κάθε δραστηριότητα και να ακολουθήσει σωστική ανασκαφική ή άλλη έρευνα, από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η περαιτέρω πορεία των εργασιών ύστερα από την κατά Νόμο γνωμοδότηση των αρμοδίων αρχαιολογικών Συμβουλίων του ΥΠΠΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: