Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

ΥΠΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΑ 3.5 ΔΙΣ Ε ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ... ΚΑΠΟΙΑ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ

 Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποιεί σήμερα, διαδοχικές επισκέψεις σε υπό κατασκευή έργα στην Κρήτη και συναντήσεις εργασίας με φορείς του νησιού, καθώς υπό υλοποίηση βρίσκονται έργα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
Ξεκινώντας από τα Χανιά, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Κώστας Μαγουλάς, πραγματοποίησαν σύσκεψη στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), φορέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, οι βουλευτές Χανίων Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ο Προέδρος του ΔΣ ΟΑΚ, Θεόδωρος Νίνος, ο Δ/νων Σύμβουλος, Άρης Παπαδογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νικόλαος Καλογερής, και ο Δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης.
1ον. Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης (ΒΟΑΚ).
Αποσφραγίστηκαν οι φάκελοι των οικονομικών προσφορών για το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος.
Η ανακήρυξη του οριστικού αναδόχου εκτιμάται ότι θα γίνει στις αρχές καλοκαιριού.
Η σύμβαση παραχώρησης, διάρκειας 30 ετών, προβλέπεται να υπογραφεί προς το τέλος του 2024.
Το έργο έχει χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη, έργο ΣΔΙΤ, σύμβασης ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 90 εκατ. ευρώ, οργανώνονται τα εργοτάξια, συντάσσονται οι οριστικές μελέτες και αναμένονται – τον επόμενο μήνα – οι δικαστικές αποφάσεις για τις απαλλοτριώσεις.
Σε ότι αφορά το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, συμβατικού ποσού άνω των 150 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 137 εκατ. ευρώ, εκπονούνται οι υπολειπόμενες μελέτες, εγκρίθηκαν οριστικές μελέτες οδοποιίας, ολοκληρώθηκαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, εκδόθηκαν αποφάσεις απαλλοτριώσεων, ενώ εκκρεμεί μία ακόμη, τις προσεχείς ημέρες.
2ον. Αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του Ταυρωνίτη Ποταμού.
Πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού άνω των 260 εκατ. ευρώ, ο διαγωνισμός του οποίου συνεχίζεται, με την προετοιμασία των τευχών για την Β1 φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου.
3ον. Σχολικές Υποδομές.
Συντάσσονται, από τις Κτιριακές Υποδομές, ο προϋπολογισμός του έργου, αρχικού εκτιμώμενου ύψους 15 εκατ. ευρώ, και τα τεύχη δημοπράτησης για το νέο ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Κισσάμου.
Προβλέπεται η υποβολή του έργου στην Περιφέρεια Κρήτης για χρηματοδότηση, το 1ο εξάμηνο του 2024, ίσως και μέχρι το Μάρτιο.






Δεν υπάρχουν σχόλια: