Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Πλατεία Τζανακάκη 1922 γράφει η φωτο απο πίσω αλλά ειναι σίγουρα του 1923 μια και αν μεγεθύνουμε την φωτο βλέπουμε στο βωμό στο κέντρο της φωτογραφίας την ημερομηνία 1823, για τα 100 χρόνια απο την πολιορκία του φρουρίου της Κισάμου. Η φωτογραφία έχει αναλυθεί αρκετές φορές όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει η Τράπεζα Αθηνών που υπήρχε στην μικρή μας πόλη τότε. 

Από το βιβλίο του Αντώνη Κατσικανδαράκη που δεν υπάρχει βέβαια αυτή φωτογραφία διαβάζω δυο τρία ενδιαφέροντα στοιχεία που τα καταγράφω για να μείνουν

- Το υποκατάστημα της τράπεζας Αθηνών (δεν αναφέρει ημερομηνία που άνοιξε) βρίσκεται στην βορειδυτική πλευρά της πλατείας Τζανακάκη (εκεί που ειναι σήμερα το sweet house Σγουρομάλλη) με διευθυντή τον Γεώργιο Καπλουνά που εγκαταστάθηκε στην Κίσαμο, και παντρεύτηκε την κόρη του Γιώργου Χριστοδουλάκη. Τον αντικατέστησε ο Νικόλας Σγουρός και αυτός απο την Αθήνα όπου και αυτός παντρεύτηκε και έμεινε μόνιμα στο τότε Καστέλι, την αδελφή του Γιάγκου Κωνσταντουλάκη, Ευαγγελία. Το υποκατάστημα είχε τρεις υπαλλήλους τον Εμμανουήλ Αντ, Καταλαχτάκη, τον Στυλιανό Θ. Καμπουράκη (παραιτήθηκε και έγινε παπάς στον Άγιο Σπυρίδωνα) και απο τα Τοπόλια τον Εμμανουήλ Σπανουδάκη. 

Η τράπεζα Αθηνών λειτουργούσε πανελλαδικά ως και το 1953 οπότε και συγχωνεύτηκε με την Εθνική τράπεζα. Άγνωστο ως πότε λειτουργούσε στο Καστέλι μιας και μετά το 1960 η Εθνική τράπεζα είχε μόνο ανταποκριτή στη πόλη της Κισάμου τον κ. Σαββάκη Ευάγγελο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: