Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΟΠΟΛΙΩΝ

Από την σελίδα της Επιτροπής Κατοίκων - Έργο "Παράκαμψη Τοπολίων"
Αγαπητοί συγχωριανοί, φίλοι, συμπολίτες μας.
Σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη του Νομού και της ευρύτερης περιοχής μας σχετικά με το συνεχιζόμενο έργο της διάνοιξης αυτοκινητόδρομου της παράκαμψης Τοπολίων.
Ένα έργο που είχε ως εκκίνηση το 2014 και αποπεράτωση του το 2017 συνεχίζεται ακόμη σήμερα και σίγουρα και για τα δυο επόμενα χρόνια.
Πριν από 5 μήνες δημιουργήθηκε μία επιτροπή  από κατοίκους των χωριών - Τοπόλια, Τσουρουνιανά, Αι κυρ Γιάννης, Βλάτος - που διαπερνά ο υπο κατασκευή αυτοκινητόδρομος, με σκοπό την πίεση των υπηρεσιών στην ολοκλήρωση του έργου που κατά γενική ομολογία στερείται ποιοτικών χαρακτηριστικών που διαφυλάττουν την χλωρίδα την πανίδα αλλά και των περιουσιών της περιοχής, με επείγον αίτημα την αποτελεσματική διαχείριση των ομβρίων υδάτων.
Παρακάτω παραθέτουμε τις δράσεις αλλά και τις συναντήσεις  της επιτροπής με τους ιθύνοντες του έργου το προηγούμενο διάστημα.
2.11.2021 - Συνάντηση της επιτροπής στο Δήμο Κισσάμου. 
Συζήτηση με τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Μυλωνάκη, παρουσία των Αντιδημάρχων κ. Μαυροδημητράκη Σπύρο και Χριστουλάκης Θεόφιλος, σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν στη περιοχή μας από το έργο. 
10.11.21 - Συνάντηση μελών της επιτροπής στην Αντιπεριφέρεια Χανίων. 
Συζήτηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Καλογερή. Στη συνάντηση  παραβρέθηκε η προϊσταμένη Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας κ. Δοξάκη. Παρόντες επίσης ήταν ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Μυλωνάκης, ο Αντιδήμαρχος Κισσάμου κ. Μαυροδημητράκης και ο τεχνικός σύμβουλος κ. Κουμάκης Νεκτάριος. Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τα προβλήματα της περιοχής καθώς και τα αιτήματα μας.
20.01.22 - Συνάντηση της επιτροπής με τον κ. Νεκταριο Πατεράκη αρχαιολόγο, υπεύθυνο για την ανασκαφή στα Τσουρουνιανά.
 Ο κ. Πατεράκης μας ενημέρωσε ενδελεχώς για το ταφικό συγκρότημα Βυζαντινής εποχής που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της διάνοιξης του δρόμου.
03.02.22 - Συνάντηση της επιτροπής στο Δήμο Κισσάμου. 
 Γνωστοποίηση της σημαντικότητας των ευρημάτων και απαίτηση από την Δημοτική Αρχή την συμβολή της με κάθε τρόπο, ώστε το μνημείο να διατηρηθεί και να αναδειχθεί.
Επίσης θα ζητήσουμε από τους υπεύθυνους μηχανικούς της Αντιπεριφέρειας Χανιών για το έργο παράκαμψη Τοπολίων, να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια που υπάρχουν ώστε στο ταφικό συγκρότημα η χάραξη του δρόμου ελαφρώς να μετακινηθεί.
11.02.22 - Συνάντηση στα Τοπόλια και αυτοψία του έργου μαζί με τον υπεύθυνο μηχανικό της Αντιπεριφέρειας Χανίων κ. Μπουντουράκη, παρόντος και του μηχανικού της επιτροπής κ. Πιαγκαλάκη.  
Παρότι έχουμε λάβει προφορικές διαβεβαιώσεις  ότι το έργο θα προχωρήσει με βάση τα προβλεπόμενα της υπάρχουσας επικαιροποιημένης μελέτης γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες μιας συνεχιζόμενης προσβολής των διαδικασιών εκτέλεσης του έργου που εύλογα διαταράσσει το ανάγλυφο και την χλωρίδα - πανίδα της περιοχής, με τελευταία την  στερούμενη άδειας και νομιμότητας απόθεσης  μπαζών σε μη προβλεπόμενους από την μελέτη χώρους.
Με ειλικρινή διάθεση ώστε να μην προσβάλλουμε δικαστικά την συνέχιση του έργου που θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω τελμάτωση των εργασιών σας καλούμε να συμμετέχετε ενεργά σε εκδηλώσεις που θέλουμε να οργανώσουμε.
Η οποιαδήποτε οικονομική σας συμβολή  είναι θεμιτή ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των επερχόμενων δράσεων.
Η παρουσία σας και η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής και θα δώσει ένα ηχηρό μήνυμα ότι μπορούμε ορίσουμε  την τύχη του τόπου μας με βασικό συστατικό την συναίνεση και την εύρεση λύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: