Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

ΝΗΣΟΣ ΧΡΥΣΗ .. ΠΡΟΧΩΡΑΝΕ ΑΚΑΘΕΚΤΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ

Κατά την 2η συνεδρίαση (21-12-2021) της Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης της νήσου Χρυσή Δ. Ιεράπετρας, ορίστηκε πενταμελής ομάδα επιστημόνων για να εξετάσει το τμήμα της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις περιοχές «Natura 2000» στην ανατολική Κρήτη που αφορά στη νήσο Χρυσή ώστε να συμβάλει η Επιτροπή με σχόλια, παρατηρήσεις και προτάσεις στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.
Το έργο της ομάδας εργασίας ολοκληρώθηκε στις 9-2-2022 και συντάχθηκε το σχετικό πρακτικό. Προτάθηκαν σημαντικές αλλαγές και προσθήκες ώστε η ΕΠΜ να εναρμονιστεί με το Σχέδιο Δράσης της αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/79116/2511 «Καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης, της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής της Νήσου Χρυσή και έγκριση Σχεδίου Δράσης» (ΦΕΚ 617/Δ’/2021) και με το Σχέδιο Δράσης ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/68092/2152 «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον τύπο οικοτόπου προτεραιότητας 2250* Θίνες των παραλίων με Juniperus spp.» (ΦΕΚ 3723/Β’/2021). Συνολικά προτείνεται η διαγραφή 8 προτάσεων, η τροποποίηση 5 δράσεων, η ένταξη 6 νέων δράσεων, καθώς και μικρές τροποποιήσεις σε επιτρεπόμενες χρήσης γης.
Οι προτάσεις εστάλησαν στον Ανάδοχο της ΕΠΜ, στις Υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, και στον ΟΦΥΠΕΚΑ και καταχωρήθηκαν στον ειδικό διαδικτυακό ιστότοπο του ΥΠΕΝ.
Σημειώσεις προς τους συντάκτες:
Στην ομάδα εργασίας συμμετείχαν οι εξής (αλφαβητικά):
- Άννα Καγιαμπάκη, Περιβαλλοντολόγος PhD, Προϊσταμένη Τμήματος Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κρήτης,
- Πέτρος Λυμπεράκης, Βιολόγος PhD, Έφορος Σπονδυλωτών Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστημίου Κρήτης,
- Γεωργία Ξυλούρη, Δασολόγος, Γραφείο Συντονίστριας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης,
- Καλούστ Παραγκαμιάν, Βιολόγος, Διευθυντής Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας και Συντονιστής της επιτροπής για την εφαρμογή και παρακολούθηση του σχεδίου δράσης για τη νήσο Χρυσή,
- Μανώλης Ρουκουνάκης, Μηχανικός Περιβάλλοντος, Προϊστάμενος Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου.

Την ίδια ώρα βέβαια αβεβαιότητα επικρατή στην δική μας Νατούρα στο Λαφονήσι, αφού οι πληροφορίες λένε οτι η πρόταση να μείνουν τα αυτοκίνητα από φέτος εκτός της προστατευόμενης περιοχής κάπου σκόνταψε... Φυσικά επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει αλλά εδώ φαίνεται πόσο πολύ υπολογίζουν οι ανατολικοί τις δικές τους Νατούρες ενώ αντίθετα εμείς πάμε απο το κακό στο χειρότερο με αδιαφορία και υποσχέσεις. Υπολογίζω οτι αυτήν την χρόνια ολιγωρία βλέπουν κάποιοι και δεν σταματούν ώσπου να μας κάνουν .... γυψορυχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: