Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ

Η Νορβηγία και η Κίνα είναι οι δυο χώρες με τις πιο επιβλητικές και περίτεχνες σκάλες που βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους και χρησιμεύουν για να σε οδηγήσουν στην κορυφή απότομων βράχων με θέα που σου κόβει την ανάσα. 
Ένα από τα τουριστικά αξιοθέατα της Νορβηγίας είναι ο βράχος στο Preikestolen στη νοτιοδυτική Νορβηγία, που από το πλατό της κορυφής του στα 600 μέτρα ύψος έχει κανείς μια εκπληκτική θέα στο φιόρδ από κάτω. Δεν ενδείκνυται πάντως για υψοφοβικούς. (εικόνα 1)
Δεν φτάνεις βέβαια εκεί με αυτοκίνητο. Η σκάλα που σε οδηγεί εκεί είναι μια περίτεχνη κατασκευή, αρκετά ασφαλέστερη από το να είχε χρησιμοποιηθεί μια διαδρομή με μονοπάτι στο χώμα που θα παρουσίαζε πολύ μεγαλύτερη διάβρωση. Η σκάλα αρχίζει ομαλά αλλά γρήγορα αποκτά σημαντική κλίση καθώς πλησιάζει ο περιηγητής προς την κορυφή. (Εικόνες 2,3).
Το ενδιαφέρον με αυτή τη σκάλα και άλλες 300 περίπου τέτοιες στη Νορβηγία, είναι ότι τις έχουν κατασκευάσει ομάδες Νεπαλέζων Sherpa που ζουν στις υπώρειες του Έβερεστ. Από την ίδια φυλή προέρχονται όλοι οι οδηγοί των αποστολών για την κατάκτηση των Ιμαλαΐων.
Για τη συγκεκριμένη σκάλα η ομάδα τους έφτιαχνε 400 σκαλιά περίπου τον μήνα χρησιμοποιώντας 500 τόνους πέτρας και μετακινώντας και δουλεύοντας την πέτρα αποκλειστικά με τα χέρια τους από τη στιγμή που την έφερναν εκεί ελικόπτερα.
Τεχνίτες από την φυλή αυτή των Sherpa έχουν χρησιμοποιηθεί και για παρόμοιες κατασκευές στα βουνά της Κίνας. Θεωρούνται σήμερα οι experts στις κατασκευές κλιμάκων σε βράχους και βουνά. (Εικόνα 4)
Νίκος Σφ.

Μια ιδέα μπας και κάνουμε και κάτι στην γειτονιά μας που δεν θα χαλάσει σε ένα χρόνο.... μονοπάτι Μπάλου και μονοπάτι φρουρίου Γραμβούσας... φυσικά αφού εξαφανίσουμε και τις κατσίκες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: