Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

ΟΝΕΙΡΟ ΗΤΑΝ, 40 ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

 Τις τελευταίες μέρες μάλλον κάτι συμβαίνει στο περιφημο συνεταιρισμό ΣΥΝΚΑ μιας και το F/B έχει γεμίσει με προβληματισμούς ανθρώπων που για πολλά χρόνια στάθηκαν δίπλα ή δούλεψαν σε αυτό. Μια τέτοια επιστολή που λέει με λίγα λόγια το πως στήθηκε το τότε ΙΝΚΑ και που πάει, ειναι του φίλου Μανώλη Λουτσέτη παλιού μετόχου του συνεταιρισμού.
Αξιότιμοι κύριοι.
Η ιστορία ξεκινά το 1980 στα Χανιά όταν μια μικρή παρέα σκέφτηκε να ανοίξει ένα μπακάλικο για να κτυπήσει την ακρίβεια των τροφίμων από το σούπερ μάρκετ του κ. Βεργανελάκη τότε. Πήραν μια υπάλληλο  και άρχισαν οι εγγραφές από τους φίλους και συγγενείς των φίλων, με εγγραφή στο Συνεταιρισμό ΙΝΚΑ, με 1000 δραχμές έκαστος. 
Εντός διμήνου με το μικρό ποσόν που μαζεύτηκε άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην οδό Μίνωος με 6 υπαλλήλους. Ψώνιζαν μόνο οι μέτοχοι την αρχή, και πολύ γρήγορα επειδή ο χώρος δεν επαρκούσε, άνοιξαν και το δεύτερο κατάστημα στην οδό Ελύρου. Επειδή τα έξοδα ήταν πολλά άφησαν ελεύθερα να ψωνίζουν όλοι, ανεξαρτήτως μετοχής. Η αγορά ομαλοποιήθηκε στις τιμές λόγω του ΙΝΚΑ. 
Οι μέτοχοι έφτασαν τους 5.600 και τα καταστήματα έγιναν πολλές δεκάδες σε όλη την Ελλάδα.
Το ΙΝΚΑ μεγαλούργησε, πολλά τα λεφτά , πολλά τα καταστήματα, οι υπάλληλοι έγιναν περίπου 1600, και τα καταστήματα φύτρωσαν σε όλη την Ελλάδα. 
Το αρχικό καταστατικό προέβλεπε ασφαλιστικές δικλείδες και άρθρα ώστε κανείς ποτέ να μην μπορεί να το πουλήσει.
Με διάφορες όμως κατά καιρούς χειρουργικές επεμβάσεις, διορθώνονταν αυτές οι ασφαλιστικές δικλείδες, καταργούνταν, χωρίς όλοι εμείς που τις ψηφίζαμε να καταλαβαίνουμε το τι ήθελε να πει ο ποιητής. 
Με τις επερχόμενες εκλογές οι μέτοχοι του ΣΥΝΚΑ , όπως λέγετε πλέον, καλούνται να εγκρίνουν την μεταφορά των σούπερ μάρκετ σε ανώνυμη εταιρεία  με σκοπό την πώληση του 51%. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στα καταστήματα είναι και υπάλληλοι στο συνεταιρισμό, οι οποίοι κάθε φορά προσέρχονται και ψηφίζουν, και μάλιστα οργανωμένα.
Πιστεύω σε αυτές τις εκλογές να μην ακούσουν τις σειρήνες που θα είναι στα ψηφοδέλτια και να σκεφτούν πάνω απ’ όλα το μέλλον τους. 
Εγώ απλά , σαν οικογένεια έχασα 6 μετοχές από 432 ευρώ που κάνει τώρα έκαστη, δηλαδή 2.592 ευρώ. 
Εδώ τελειώνει η ιστορία του ΙΝΚΑ …και αρχίζουν άλλες ιστορίες ..από τις εκδρομές που θα κάνει από τώρα και έπειτα ο Συνεταιρισμός. Που θα είναι όμως το τουριστικό γραφείο δεν μας έχουν πει ακόμη. Τη συνέχεια τις ιστορίας θα μας την πει ο ποιητής.
Μανώλης Λουτσέτης, 
Από τους πρώτους μετόχους του ΙΝΚΑ

Κάτι ετοιμάζεται και σίγουρα δεν θα ειναι καλό... για τους χιλιάδες εργαζόμενους 

Δεν υπάρχουν σχόλια: