Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Πανηγυρίζει ο διευθυντής του σχολείου, επειδή άλλαξε την παλιά ταμπέλα που έγραφε Γυμνάσιο Καστελλίου Κισάμου για να βάλει αυτήν που γράφει 1ο Γυμνάσιο Κισσάμου. Δεν ξέρω αν η ομορφιά της ειναι επειδή ειναι καινούργια ή επειδή λέει το Κίσσαμος με δυο (σ) αλλά καλό ειναι τα ιστορικά κτήρια που κρατούν το χρώμα τους να παραμένουν όπως τα βρήκαμε... Σαφώς και έπρεπε να διορθωθεί η παλιά ταμπέλα αλλά να γίνει όπως ακριβώς την βρήκες και συ και οι υπόλοιποι διευθυντάδες.. φίλε Γιώργο. Κι αν δεν ήταν δική σου ΙΔΕΑ έπρεπε να επιμείνεις να γίνει παρόμοια.
Επειδή στα σχόλια στην συγκεκριμένη ανάρτηση σαν διευθυντής του σχολείου απαντάς οτι το Κίσσαμος γράφεται με δυο σ και θεωρείτε λήξαν το θέμα, να του θυμίσω οτι αρκεί ένα δημοτικό συμβούλιο ώστε να επανέλθει το όνομα στην σωστή του γραφή που μόνο ο δήμος το έχει κατοχυρώσει αυτό.. 
Η ιστορία της πόλης αρχίζει τον 1ο αιώνα μ.Χ η απόδειξη για τ' όνομα της βρίσκεται στο αρχαιολογικό Μουσείο. Μάλιστα επανειλημμένως οι αρχαιολόγοι -φιλόλογοι και αυτοί, έχουν εκφραστεί για το πως γράφεται τ' όνομα της Κισάμου. Όταν θα πας λοιπόν στο Μουσείο καμιά τάξη για να τους δείξεις την ιστορία ΜΑΣ και σε ρωτήσουν γιατί τότε γραφόταν με ένα σ και σήμερα το γράφεται με δυο η Κίσαμος .... τι θα απαντήσεις; 
- Αυτοί δεν ήξεραν ενώ εμείς σήμερα ξέρουμε;

Τέλος θα του θυμίσω οτι στο υπουργείο και σε κάθε υπουργείο υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξέρουν ούτε που πέφτει η Κίσαμος, αλλά αγνοούν και πως γράφεται ... τρανό παράδειγμα τελευταία με τα 2.000.000 Ε που έβγαλαν για το Μαυρομούστακο, αλλά το Μαυρομούστακο ειναι 5 χιλιόμετρα βορειότερα ... απο εκεί που το τοποθετεί το υπουργείο, με κάποιον ανήξερο να "βαπτίζει" μια περιοχή μ' ένα όνομα που δεν της αντιστοιχεί. Όσες φωτογραφίες παλιές του Ανυφαντή και να δω απο το Γυμνάσιο μας πάντα έγραφε Γυμνάσιο Κισάμου, εκεί ειναι το σημείο της διαφωνίας μου.
 Τέλος .....πριν απο καμιά βδομάδα τα παιδιά διαμαρτυρήθηκαν οτι απο τα βορεινά παράθυρα βάζει κρύο και νερό ..αυτό θα ήταν έργο πολύ σπουδαιότερο απο μια αλλαγή ταμπέλας που θα μπορούσε να παραμείνει ως έχει με ένα καθάρισμα και ένα βάψιμο. 

Υ.Σ Μετά απορούμε και διαμαρτυρόμαστε γιατί στο Έλος υπάρχει ταμπέλα που σε στέλνει στην ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ της Πελοποννήσου αντί για το ΛΑΦΟΝΗΣΙ, διαμαρτυρόμαστε γιατί ο χωριανός έσβησε απο την ταμπέλα του χωριού του το Ρ με ασβέστη μιας και ΚΑΡΤΣΟΜΑΤΑΔΩ δεν υπάρχει πουθενά, ή μας φαίνεται παράξενο που όσοι ξέρουν μιλάνε για τη Φαλάσαρνα, αλλά όλοι λένε πάμε για μια βουτιά στα Φαλάσαρνα. Αυτά τα ονόματα διατηρήθηκαν 25 αιώνες και εμείς μέσα σε ένα βράδυ μπορεί να τα ξαναβαπτίσουμε όπως γουστάρουμε και με αποδείξεις.... της πλάκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: