Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 «Δήμος Κισσάμου, Δράσεις Υπηρεσίας Καθαριότητας & Πρασίνου»
Προτεραιότητα για έναν Δήμο αποτελεί η διαχείριση της καθημερινότητας, ένας τομέας που αν και χαρακτηρίζεται ως αυτονόητος εν τούτοις είναι ιδιαίτερα απαιτητικός, νευραλγικός και στον οποίο γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν όλα τα σοβαρά προβλήματα και οι ανάγκες που προϋπήρχαν, και άλλων που ίσως προκύψουν.
Την τετραετία 2019-2023, στον δήμο Κισσάμου έγιναν οι παρακάτω ενέργειες για την αναβάθμιση του τομέα της Καθαριότητας και του Πρασίνου:
Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων 
Η δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων είναι την τελευταία 10ετία μια από τις βασικές προτεραιότητες όλων των δήμων, ειδικά αυτών που απέχουν πολύ από τον χώρο εναπόθεσης και ταφής που στο νομό Χανίων βρίσκεται στο Ακρωτήρι.
Για τα έργα αυτά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω του νέου ΕΣΠΑ από τον Απρίλιο του 2016, κάλεσε τους δήμους να υποβάλλουν προτάσεις για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη”. Ο δήμος Κισσάμου, (σχεδόν τελευταίος, με σειρά 161 από τις συνολικά 166 προτάσεις), στις 30 Δεκεμβρίου 2016 υπέβαλε πρόταση (με βασικές ελλείψεις), η οποία δεν αξιολογήθηκε ποτέ, καθώς τηρούνταν σειρά προτεραιότητας. 
Η σημερινή δημοτική αρχή, ξεκίνησε το 2020 μια ολοκληρωμένη μελέτη, εξασφάλισε τις σχετικές αδειοδοτήσεις και υπέβαλε νέα πρόταση στο ΕΣΠΑ πετυχαίνοντας την έγκριση της πράξης με τίτλο «Κινητός Σταθμός Μεταφόρτωσης σύμμεικτων Αποβλήτων (ΣΜΑ) Δήμου Κισσάμου», συνολικού προϋπολογισμού 499.184,99 €, η οποία αφορά στην προμήθεια εξοπλισμού για την μεταφόρτωση και εν συνεχεία μεταφορά σύμμεικτων δημοτικών αποβλήτων, μειώνοντας έτσι τα σχετικά δρομολόγια. 
Η μείωση των δρομολογίων των απορριμματοφόρων θα επιφέρει πολύπλευρο οικονομικό όφελος, (καύσιμα, σέρβις, φθορές, αύξηση του χρόνου ζωής του υπάρχοντος δημοτικού εξοπλισμού καθαριότητας, εξοικονόμηση εργατοωρών κ.α.). Επίσης θα υπάρξει υγειονομικό όφελος και μείωση των περιβαλλοντικών συνεπειών (αέριοι ρύποι, σκόνη, οσμές, διαρροή υγρών) αφού ο χώρος τοποθέτησής του έχει την μικρότερη όχληση προς την πόλη, αλλά θα υπάρξει και μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου με ευεργετικά αποτελέσματα στο ήδη βεβαρημένο κυκλοφοριακό πρόβλημα του Δήμου, ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής.
Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης σύμμεικτων Αποβλήτων (ΣΜΑ) Δήμου Κισσάμου δημοπρατήθηκε και σήμερα είναι σε στάδιο ολοκλήρωσης.
Λειτουργικά θέματα και δράσεις υπηρεσίας Καθαριότητας
Η Υπηρεσία Καθαριότητας δήμου Κισσάμου (οδηγοί, εργάτες, γραφείο κίνησης κτλ ), που μέχρι το 2019 στεγάζονταν σε ένα μικρό μόλις 20 τετραγωνικών, ακατάλληλο για τον αριθμό των εργαζομένων χώρο, μεταφέρθηκε σε νέο χώρο 150τμ. (στην περιοχή Σφαγεία στη Κίσσαμο), που ελευθερώθηκε μετά την μετεγκατάσταση της κτηνιατρικής υπηρεσίας σε άλλο χώρο.
Για την διευκόλυνση των εργαζομένων της Υπηρεσίας έγινε προμήθεια 50 ερμαρίων 2 θέσεων (ντουλάπα μεταλλική για τοποθέτηση ατομικού εξοπλισμού εργαζομένων), προμήθεια τουαλέτας ανδρών γυναικών προκάτ για εξωτερική χρήση, ενώ ανελλιπώς από το 2019 γίνεται παροχή ατομικού εξοπλισμού εργαζομένων και  ιματισμού.
Αξιοποιήθηκε πλήρως ο «στόλος» των μηχανημάτων του Δήμου, μετά από τις απαραίτητες συντηρήσεις και επιδιορθώσεις, ενώ ενισχύθηκε περαιτέρω με ένα νέο απορριμματοφόρο και ένα ανατρεπόμενο φορτηγό με γερανό κι αρπάγη.
Για το πλύσιμο των απορριμματοφόρων και των μηχανημάτων έργου, έγινε αγορά πλυστικού μηχανήματος υψηλής πίεσης νερού καθώς επίσης και προμήθεια καλαθιού γερανού για την κοπή κλαδιών.
Έγινε προμήθεια τηλεματικής διαχείρισης GPS e- track σε οχήματα της Υπηρεσίας για εποπτεία και λεπτομερή καταγραφή των μετακινήσεών τους, καθώς και προμήθεια συστήματος κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης για την ασφάλεια στους επιτρεπόμενους από το νόμο χώρους και την αποφυγή δολιοφθορών και κλοπών.
Τροποποιήθηκαν τα ωράρια λειτουργίας της Υπηρεσίας καθαριότητας έτσι ώστε να γίνονται περισσότερα δρομολόγια απορριμματοφόρων  στην διάρκεια του 24ώρου.
Για την αναβάθμιση της εικόνας του Δήμου αλλά και για την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος, έγινε συντήρηση στους υπάρχοντες κάδους, η Υπηρεσία ενισχύθηκε με 200 νέους κάδους απορριμμάτων, ενώ στον εξοπλισμό ανακύκλωσης προστέθηκαν 150 νέοι κάδοι, 30 εκ των οποίων τοποθετήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή Ιναχωρίου στην οποία δεν υπήρχαν καθόλου κάδοι ανακύκλωσης. 
Τμήμα Πρασίνου: 
Έγινε καλλωπισμός των κοινόχρηστων χώρων (πλατείες, νησίδες,  χώροι  πρασίνου κλπ) από συνεργεία του Δήμου.
Γίνεται διαχείριση των δένδρων (κλάδεμα, κοπή ξερών ή προβληματικών δένδρων) στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου από το συνεργείο του Δήμου, κλαδεύονται τα ψηλά και επικίνδυνα δέντρα για λόγους ασφαλείας και προστασίας των πολιτών και της ιδιωτικής περιουσίας.
Καθαρίστηκαν κοινόχρηστοι χώροι και οικόπεδα από ξερά χόρτα, για λόγους ευπρεπισμού αλλά και πυρασφάλειας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: